Razlika između verzija stranice "Smaragd"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 13: Red 13:
* {{Commons|Category:Emeralds}}
* {{Commons|Category:Emeralds}}


[[Kategorija:Aluminijumovi minerali]]
[[Kategorija:Aluminijevi minerali]]
[[Kategorija:Drago kamenje]]
[[Kategorija:Drago kamenje]]
[[Kategorija:Minerali berilija]]
[[Kategorija:Minerali berilija]]

Verzija na dan 5 maj 2015 u 14:13

Kristal smaragda

Smaragd (Be3Al2(SiO3)6) je kristal berila. Zelene je boje sa hromom u tragovima, a ponekad i vanadijumom. Izuzetno je cijenjen i po težini se smatra najvrijednijim dragim kamenom. Beril ima tvrdoću 7,5 do 8 po Mosovoj skali tvrdoće. Ipak efektivna tvrdoća smaragda je manja zbog fraktura i inkluzija. Većina smaragda ima dosta inkluzija (ubačenih dijelova) tako da se ipak lakše lome nego što bi se očekivalo po stepenu tvrdoće.

Smaragdi se javljaju u mnogo nijansi zelene i plavozelene boje. Postoji širok spektar jasnoće, koji zavisi od inkluzija i rascjepa kristala. Najveću cijenu dostiže jasno kamenje sa tamnom, ali živahnom bojom.

Većina smaragda se ulji, da bi se poboljšala jasnoća. Ulje od cedra se često koristi u tu svrhu, jer ima sličan indeks prelamanja. Pri trgovini dragim kamenjem ne prihvata se uljenje zelenim uljem.

U antičkom vremenu smaragdi su se kopali u Egiptu, Austriji i Svatu u sjevernom Pakistanu. Rijedak tip smaragda zvan "trapiš" nalazi se u Kolumbiji. Kolumbijski smaragdi su najcjenjeniji zbog jasnoće. Dobri smaragdi kopaju se i u Zambiji, Brazilu, Zimbabveu, Madagaskaru, Pakistanu, Indiji, Afganistanu i Rusiji. Vrijednost smaragda ovisi od brušenja, boje, jasnoće i broja karata.

Vanjski linkovi