Razlika između izmjena na stranici "Arabidopsis thaliana"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 798 bajtova ,  prije 5 godina
==Otkriće i imenovanje ==
''Arabidiosis thaliana'' je prvi put opisana [[1577]]. na planini [[Harz]]. To je učinio [[Johannes Thal]], [[1542]].–[[1583]].), ljekar iz [[Nordhausen]]a, [[Thüringen]], [[Njemačka]], pod nazivom '' Pilosella siliquosa ''. U [[1753]]., [[Carolus Linnaeus]] je preimenovso biljku u ''Arabis thaliana '' u čast Thala. U [[1842]]. godini, njemački botaničar [[Gustav Heynhold]] opisao novi [[rod]] ''Arabidopsis'' i u njega svrstao i ovu biljku. Ime roda, '' [[wikt: Arabidopsis | Arabidopsis]] '', dolazi iz [[grčki jezik| grčkog]], što znači nalik ''Arabis''-u (rodu u koji ga je Linnaeus je u početku i stavio).
==Glavne prednosti==
''Arabidopsis thaliana'' je mala biljka koja je pogodna za odžavanje i u kontrolirnim uvjetima, sa mogućnošću [[vegetativno razmnožavanje|vegetativnog razmnožavanja]], putem kulture tkiva.
Odavno je postala model sistem za istraživanja u biljne biologije. Istraživanja ove biljke su ostvarila značajan napredak u razumijevanju procesa rasta i razvoja biljaka, fokusirajući se na [[molekulska genetika|molekulsku genetiku]] ove jednostavne angiosperme. 120-[[bazni par|megabazni]] [[genom]] arabidopsisa je organiziran u pet [[hromosom]]a i sadrži, kako se procjenjuje, oko 20.000 gena. Za proučavanje ovog organizma formiran je ''GenBank'' konzorcij laboratorija u [[Evropa|Europi]],[[Japan]]u i [[SAD]]. Čitav genom je sekvenciran do kraja [[2000]]. godine.
 
==Reference==
23.119

izmjena

Navigacija