Jump to content

Ljubičica: razlika između verzija

Dodano 3.107 bajtova ,  prije 7 godina
(review)-Dopuna
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
No edit summary
((review)-Dopuna)
 
Najviše vrsta ljubičica su višegodišnje, a neke jednogodišnje, izuzev nekolicine čiji je habitus u vidu malih grmova. Neke vrste se uzgajaju se u [[hortikultura|hortikulturi]], kao ukrasni cvjetovi na obodima vrtova ili nihovim kamenitim površinama. Posebno intezivno se uzgajaju na proljeće na ukrasnim površinama i u sezonio jesen-zima, u saksijama. Baštovanski termini za ljubičicu su viola i ''violetta'', kao i općenito u holtikulturi za upadljive [[hibrid (biologija)|hibridne]] biljke malih cvjetova srednje veličine, različitih boja i njihovih kombinacija.
==Opis==
[[Datoteka:Akkerviooltje opengesprongen doosvrucht.jpg|lijevo|mini|200px|Otvorena kapsula s vidljivim sjemenima]]
[[Datoteka:Viola x hybrida 'Clear Crystals Apricot', SC, Vic., 15.9.2007.jpg|lijevo|mini|200px|Kultivar s velikim cvjetovima i promijenjenom bojom]]
Sve vrste ljubičica obično imaju srcolike, nareckane [[list]]ove, a nekoliko vrsta listove poput palme ili nekog drugog oblika. Veliki broj vrsta su komponente zatravljenih površina, što odgovara njihovom habitusu. Naime, imaju veoma kratku ili uopće nemaju [[stablo|stabljiku]], tj. nemaju uočljivu diferencijaciju stabljike i listova. U tom slučaju, prilikom cvjetanja, cvijet se samo se uzdigne iz tla. Ostale vrste imaju kratke stabljike na kojima se istovremeno odvija i cvjetanje i listanje. Vrste s kratkom ili bez stabljike daju bazne rozete. Jednostavni listovi su naizmjenično raspoređeni, skupa sa sporednim listićima.
 
[[Cvijet|Cvjetovi]] kod većine su dvostrano (bilateralno) simetrični. Krunicu čini pet [[latica]], od kojih su četiri jednake i sa strane, a jedna široka je usmjerena prema dolje. Oblik i položaj latica se razlikuju od vrste do vrste. Na primjer, neke imaju "podupirač" na kraju svake latice ili samo na široj.
 
Cvjetovi su pojedinačni i na vrhu su dugačke stabljike sa parom [[brakteola]]. U krunici cvijeta imaju 5 čašičnih listića koji, nakon cvjetanja, ojačaju ili se povećavaju. Sadrže po 5 slobodnih [[prašnik]]a s kratkim filamentima koje [[plodnica]] pritišče, a samo dva manja prašnika imaju podupirače za [[nektar]], a nalaze se na najnižim laticama. Prašnici su glavičasti, suženi, a često i u obliku [[kljun]]a. Plodnica tučka sadrži jajne stanice s tri posteljice.
 
Nakon cvjetanja, stvaraju se slatke kapsule koje prsnu, otvarajući se na tri strane.<ref>Cullen J. (2001): Handbook of North European garden plants with keys to families and genera. : Cambridge University Press, Cambridge.</ref> Ljubičice obično cvjetaju u proljeće i privlače mnoge [[insekt]]e. Mnoge vrste također u ljeto i jesen razvijaju samooplodne cvjetove koji ne otvaraju latice ili ih uopće nemaju.<ref>Walters D. R., Keil D. J. (1996): Vascular plant taxonomy. Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt Pub. Co.</ref> Sjemenke su [[orašćić]]i sa snažnim [[embrion]]ima, ravnim [[kotiledon]]ima i mekanim, a mesnatim masnim [[endosperm]]om.<ref>Cronquist A. (1981): An integrated system of classification of flowering plants. : Columbia University Press, New York</ref> Sjemena često šire [[mravi]].
 
Boje cvjetova u rodu ''Viola'' variraju, od [[ljubičasta|ljubičaste]], kao što i njihovo ime kaže, pa do raznih tonova i nijansi plave, žute, bijele i krem. Kod mnogik [[kultivar]]a i [[hibrid (biologija)|hibrida]] boje su promijenjene, tako da imaju cvjetovove u bojama cijelogh spektra. Takve obilno cvjetaju u sezoni proljeće-ljeto.
 
Neke ljubičice imaju prepoznatljiv i neuporedivo prijatan miris, koji draži [[miris]]ne [[receptor (biohemija)|receptore]] nosa, što sprečava prijem bilo kojih novopridošlih mirisa dok se nervi ne oporave.
==Reference==
{{reference}}
23.119

izmjena