Razlika između verzija stranice "Medijana (statistika)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Wiki}}
{{Wiki}}
{{Nedostaju_izvori}}
{{Nedostaju_izvori}}
'''Medijana''' je neparametarska mjera centralne tendencije. Ona je informativnija od modusa, ali manje informativna u odnosu na [[Aritmetička sredina|aritmetičku sredinu]]. Koristi se ako podaci potiču sa ordinalne skale mjerenja i/ili ako podaci statistički značajno odstupaju od normalne (Gaussove) krive. Medijanu (''Mdn'' ili ''C'') se može naći tako što se prvo poredaju podaci od najmanjeg do najvećeg, te se odavere vrijednost koja pada tačno u sredinu.
'''Medijana''' je neparametarska mjera centralne tendencije. Ona je informativnija od modusa, ali manje informativna u odnosu na [[Aritmetička sredina|aritmetičku sredinu]]. Koristi se ako podaci potiču sa ordinalne skale mjerenja i/ili ako podaci statistički značajno odstupaju od normalne (Gaussove) krive. Medijanu (''Mdn'' ili ''C'') se može naći tako što se prvo poredaju podaci od najmanjeg do najvećeg, te se odabere vrijednost koja pada tačno u sredinu.


=== Primjeri računanja medijane ===
=== Primjeri računanja medijane ===

Verzija na dan 11 juli 2015 u 19:32

Medijana je neparametarska mjera centralne tendencije. Ona je informativnija od modusa, ali manje informativna u odnosu na aritmetičku sredinu. Koristi se ako podaci potiču sa ordinalne skale mjerenja i/ili ako podaci statistički značajno odstupaju od normalne (Gaussove) krive. Medijanu (Mdn ili C) se može naći tako što se prvo poredaju podaci od najmanjeg do najvećeg, te se odabere vrijednost koja pada tačno u sredinu.

Primjeri računanja medijane

Primjer za neparan broj podataka (npr. ljetnje temperature): 28, 32, 33, 35, 35, 36, 37. Središnja vrijednost (ovdje četvrta po redu) je 35, pa je Mdn = 35 stepeni Celzijusa.

Primjer za paran broj podataka (npr. ocjene na fakultetu): 6, 6, 7, 8, 9, 9

Kako ovdje ne postoji eksplicitno zadana vrijednost u sredini rastućeg niza, onda se biraju dva središnja podatka. To su treći i četvrti (tj. ocjene sedam i osam). Izračuna se prosjek (aritmetička sredina) ovih vrijednosti i dobije se medijana. Dakle, Mdn = (7+8)/2 = 7,5.

Medijana je ustvari rezultat koji pada u 50. centil, a ako se izračunaju granične vrijednosti intervala od +/- 25% oko prosjeka, dobija se interkvartilno raspršenje (raspon), koji je neparametarska mjera variranja skupa podataka. Obično se uz medijanu prikazuje i ovaj raspon, ili semiinterkvartilni raspon, koji je polovina pomenutog raspona (raspršenja).