Razlika između verzija stranice "Šerbe"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
dodala sam da - da bude doDAtak, kao i tekst: Posebna vrsta je mevludsko i iftarsko šerbe koje se služi na mevludima i iftarima tokom mjeseca Ramazana, a često se i poslužuje u specijalnim prilikama, recimo na svadbama, pri rođenju djeteta...
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
'''Šerbe''' je riječ [[arapski jezik|arapskog]] porijekla i označava piće. Ustalilo se u bosanskoj tradiciji kao kuhani napitak od voća.
'''Šerbe''' ili '''šerbet''' je u bosanskoj tradiciji kuhani napitak od voća. Šerbe riječ [[arapski jezik|arapskog]] porijekla i označava piće.


== Priprema ==
== Priprema ==

Verzija na dan 16 juli 2015 u 22:33

Šerbe ili šerbet je u bosanskoj tradiciji kuhani napitak od voća. Šerbe riječ arapskog porijekla i označava piće.

Priprema

Pravi se od svježeg ili ukuhanog voća i njegova soka (višanja, trešanja, malina...) čemu se obično dodaje limunov sok i kuhani šećer, a čest dodatak su i karanfilčići.

Posebna vrsta je mevludsko i iftarsko šerbe koje se služi na mevludima i iftarima tokom mjeseca Ramazana, a često se i poslužuje u specijalnim prilikama, recimo na svadbama, pri rođenju djeteta, završetku školovanja, zapošljavanju... Ono se pravi od ukuhane kore cimeta i karanfilića koji se procijede i ta se tečnost doda u vodu prethodno ušpinovanu sa šećerom. Služi se gušće, mada neki vole da ga razblaže sa još vode.

Drugi napitci od kuhanog voća