Jump to content

ʻUmi-a-Līloa: razlika između verzija

Uklonjena 2 bajta ,  prije 7 godina
nema sažetka izmjene
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
(Nova strana: {{Infokutija Vladar | Ime = ʻUmi | Titula =''Aliʻi Nui'' | Slika =Datoteka:Lei Niho Palaoa (Neck Ornament), 19th century, Carved sperm whale...)
 
No edit summary
'''ʻUmi-a-Līloa''' [Umi-a-Liloa] ("Umi, sin Liloe") ([[1470]] – [[1525]]) bio je ''Aliʻi aimoku'' ([[kralj]]) [[Ostrvo|ostrva]] [[Havaji]] ("Veliko ostrvo").<ref>[http://4dw.net/royalark/hawaiimn.php ''Royal family tree of Hawaiian kings and chiefs'']</ref>
== Biografija ==
ʻUmi je rođen 1470 godine. Njegov je otac bio je kralj [[Līloa]],<ref>[[Abraham Fornander]], ''An Account of the Polynesian Race: Its Origin and Migrations'', Rutland, VT: Charles E. Tuttle Company, 1969.</ref> a majka žena iz naroda, Akahiakuleana.
 
Līloa je imao zakonitu suprugu i sa njom sina [[Hākau]]a i kćerku [[Kapukini]], ali je na jednom putovanju sreo Akahiakuleanu i spavao sa njome, te je ona rodila ʻUmija.
 
Dječak je odrastao sa [[Majka|majkom]] i njezinimnjenim mužem, svojim očuhom. Majka mu je otkrila da mu je pravi otac Līloa kad je odrastao.
 
ʻUmi je upoznao svog oca i on ga je priznao. Ubrzo nakon šta je Līloa priznao ʻUmija kao svog sina, dao je ʻUmija obrezati.<ref>''Memoirs of the Bernice Pauahi Bishop Museum of Polynesian Ethnology and Natural History''</ref> ʻUmi je upoznao i polubrata koji ga je zamrzio. Hākau ga je jako mrzio, kao što je mrzio sve muškarce koji su bili ljepši od njega. Na kraju su ga seljaci ubili [[kamenovanje|kamenovanjem]]. ʻUmi je tada žrtvovao svog brata te je preuzeo vlast.
73.705

izmjena