Razlika između verzija stranice "NASA"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Google translate
Red 1: Red 1:
[[Datoteka:NASA logo.svg|mini|NASA]]
National '''Aeronautics and Space Administration''' ( '''NASA''' ) je vladina agencija Sjedinjenih Država odgovorna za civilni svemirski program , kao i za aeronautiku i svemirska istraživanja.


'''''N'''ational '''A'''eronautics and '''S'''pace '''A'''dministration'' ('''NASA''', osnovana [[29. juli|29. jula]] [[1958]]. godine)<ref name="eisenhowermemorial.org">http://www.eisenhowermemorial.org/#/news?nid=244</ref> je [[civilna avijacija|civilna avijacijska]] i svemirska administracija [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Američkih Država]] odgovorna za nacionalni svemirski program.
Predsjednik Dwight D. Eisenhower uspostavio Nacionalnu aeronautiku i svemirska istraživanja ( NASA ) 1958. s izrazito civilnih ( umjesto vojnih ) orijentacija ohrabrujući mirno aplikacije u prostoru znanosti . Nova agencija postala operativna 1 Oktobra 1958


Godišnji fond NASAe za [[2007]]. godinu je oko 16,8 milijardi [[Američki dolar|$]]. Sa ovim sredstvima koja se ulažu u istraživanja i razvoj NASA je širom svijeta cijenjena kao vodeća među svemirskim agencijama širom svijeta, iako veliki dio tehnologije koju koristi (kao npr. [[Space Shuttle]]) i nije novijeg tipa.
Od tog vremena , većina US istraživanja svemira napori su na čelu NASA , uključujući i Apollo Moon Landing - misija , prostor stanice Skylab , a kasnije i Space Shuttle . Trenutno , NASA podržava Međunarodne svemirske stanice i nadgleda razvoj Orion Multi - Purpose Crew Vehicle , prostor Launch System i komercijalnu Crew vozila . Agencija je također odgovorna za lansiranje Services Program ( LSP ) koji pruža nadzor poslovanja i upravljanja lansiranja odbrojavanje za bespilotne NASA lansiranja .


Pored svemirskog programa odgovorna je i za dugoročno planiranje razvoja svemirskih letjelica civilne i vojne namjene.
NASA Nauka je usmjerena na bolje razumijevanje Zemlji kroz Zemlju Poštivanjem sustava , napreduje heliofiziku kroz napore Heliophysics programa istraživanja u znanosti Misije Direkcije , istražujući tijela širom Sunčevog sistema s naprednim robotskom svemirske letjelice misije , kao što su New Horizons , i istraživanje teme astrofizike , kao što kao Velikog praska , kroz Veliki opservatorije i pratećim programima . NASA akcija podataka sa različitim nacionalnim i međunarodnim organizacijama , kao što su od stakleničkih plinova Poštivanjem Satellite .[[Datoteka:NASA logo.svg|mini|NASA]]Objekti


Zvanični moto im je per aspera ad astra, što prevedeno s [[Latinski jezik|latinskog]] znači "preko trnja do zvijezda".

== Objekti ==
Centar Agencije nalazi se u [[Washington, DC|Vašingtonu]]. Osim toga NASA posjeduje još objekata (istraživačkih, komunikacionih centara i centara za svemirske letove).
Centar Agencije nalazi se u [[Washington, DC|Vašingtonu]]. Osim toga NASA posjeduje još objekata (istraživačkih, komunikacionih centara i centara za svemirske letove).



Verzija na dan 27 juli 2015 u 04:54

NASA

National Aeronautics and Space Administration (NASA, osnovana 29. jula 1958. godine)[1] je civilna avijacijska i svemirska administracija Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za nacionalni svemirski program.

Godišnji fond NASAe za 2007. godinu je oko 16,8 milijardi $. Sa ovim sredstvima koja se ulažu u istraživanja i razvoj NASA je širom svijeta cijenjena kao vodeća među svemirskim agencijama širom svijeta, iako veliki dio tehnologije koju koristi (kao npr. Space Shuttle) i nije novijeg tipa.

Pored svemirskog programa odgovorna je i za dugoročno planiranje razvoja svemirskih letjelica civilne i vojne namjene.

Zvanični moto im je per aspera ad astra, što prevedeno s latinskog znači "preko trnja do zvijezda".

Objekti

Centar Agencije nalazi se u Vašingtonu. Osim toga NASA posjeduje još objekata (istraživačkih, komunikacionih centara i centara za svemirske letove).

Istraživački centri

  • Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Kalifornija
  • Langley istraživački centar, Hampton, Virginia (bos. Virdžinija)
  • John H. Glenn istraživački centar, Klivlend, Ohio (bos. Ohajo)
  • Goddard institut za svemirska istraživanja, New York City (bos. Nju Jork Siti)
  • Goddard centar za svemirske letove, Greenbelt, Maryland (bos. Merilend)

Također pogledajte

Reference