Razlika između verzija stranice "Željko Komšić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 36: Red 36:
[[1. oktobar|1. oktobra]] [[2006]]. izabran je za člana [[Predsjedništvo Bosne i Hercegovine|Predsjedništva BiH]] iz reda hrvatskog naroda kao kandidat [[Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine|Socijaldemokratske partije BiH]].
[[1. oktobar|1. oktobra]] [[2006]]. izabran je za člana [[Predsjedništvo Bosne i Hercegovine|Predsjedništva BiH]] iz reda hrvatskog naroda kao kandidat [[Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine|Socijaldemokratske partije BiH]].


Željko Komšić je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u [[Vašington]]u. Napadom [[Srbi|srpske]] vojske na [[Sarajevo]] priključio se [[Armija RBiH|Armiji RBiH]], gdje se istakao u vojnim zadacima, za šta je dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH, [[Zlatni ljiljan]]. Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. [[2000]]. godine je izabran za načelnika općine [[Novo Sarajevo]] u Sarajevu, a [[2001]]. godine postao je prvi [[ambasador]] BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima [[2004]]. godine direktnim glasanjem je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo, a na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006, kada je izabran za člana Predsjedništva BiH.<ref name="pba">[http://www.predsjednistvobih.ba/hron/?cid=74,3,1 Kronologija Predsjedništva Bosne i Hercegovine] </ref>Sredinom 2012. godine napušta članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, da bi 7. aprila 2013. godine bio jednoglasno izabran za prvog predsjednika stranke [[Demokratska fronta]] (DF) na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.<ref>{{cite web|url=http://www.slobodnaevropa.org/content/osnivacka-skupstina-demokratske-fronte/24950409.html|title=Osnovana Demokratska fronta, Komšić predsjednik|work=slobodnaevropa.org|accessdate=7.4.2015.}}</ref>
Željko Komšić je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u [[Vašington]]u. Napadom [[Srbi|srpske]] vojske na [[Sarajevo]] priključio se [[Armija RBiH|Armiji RBiH]], gdje se istakao u vojnim zadacima, za šta je dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH, [[Zlatni ljiljan]]. Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. [[2000]]. godine je izabran za načelnika općine [[Novo Sarajevo]] u Sarajevu, a [[2001]]. godine postao je prvi [[ambasador]] BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima [[2004]]. godine direktnim glasanjem je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo, a na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006, kada je izabran za člana Predsjedništva BiH.<ref name="pba">[http://www.predsjednistvobih.ba/hron/?cid=74,3,1 Kronologija Predsjedništva Bosne i Hercegovine] </ref>Sredinom 2012. godine napušta članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, da bi 7. aprila 2013. godine bio jednoglasno izabran za prvog predsjednika stranke [[Demokratska fronta]] (DF) na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.<ref>{{cite web|url=http://www.slobodnaevropa.org/content/osnivacka-skupstina-demokratske-fronte/24950409.html|title=Osnovana Demokratska fronta, Komšić predsjednik|work=slobodnaevropa.org|accessdate=7.4.2015.}}</ref>Ponovo je izabran 12. septembra 2015. za predsjednika Demokratske fronte na Prvom kongresu stranke od njenog osnivanja.<ref>{{cite web|url=http://www.slobodnaevropa.org/content/news/27244211.html|title=Komšić izabran za predsjednika DF-a|work=slobodnaevropa.org|accessdate=12.9.2015.}}</ref>


== Citati ==
== Citati ==

Verzija na dan 12 septembar 2015 u 22:09

Željko Komšić
17. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2007. – 7. mart 2008.
PrethodnikBorislav Paravac
NasljednikHaris Silajdžić
20. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2009. – 6. mart 2010.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikHaris Silajdžić
23. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2011. – 10. mart 2011.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikBakir Izetbegović
26. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
10. juli 2012. – 10. mart 2012.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikBakir Izetbegović
Rođenje20. januar 1964.
Sarajevo, Jugoslavija
NacionalnostHrvat
Politička strankaDemokratska fronta
Porodica
SuprugaSabina Komšić
ObrazovanjePravni fakultet
VjeraAgnosticizam

Željko Komšić (Sarajevo, 20. januar 1964) je bosanskohercegovački političar i osnivač Demokratske fronte.

1. oktobra 2006. izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Željko Komšić je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu. Napadom srpske vojske na Sarajevo priključio se Armiji RBiH, gdje se istakao u vojnim zadacima, za šta je dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH, Zlatni ljiljan. Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. 2000. godine je izabran za načelnika općine Novo Sarajevo u Sarajevu, a 2001. godine postao je prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasanjem je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo, a na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006, kada je izabran za člana Predsjedništva BiH.[1]Sredinom 2012. godine napušta članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, da bi 7. aprila 2013. godine bio jednoglasno izabran za prvog predsjednika stranke Demokratska fronta (DF) na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.[2]Ponovo je izabran 12. septembra 2015. za predsjednika Demokratske fronte na Prvom kongresu stranke od njenog osnivanja.[3]

Citati

Nakon što je predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica krajem oktobra 2007. kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčáka, Željko Komšić je izjavio da su "napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema Bosni i Hercegovini". Dalje je kazao:

...Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu, i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, Milošević.

Nakon oktobarskih izbora 2006. pitan je od jednog novinara: "Kojim jezikom govorite?" Željko Komšić je odgovario:

...Govorim onako kako su me otac i majka naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja reći i siječanj, veljača, ožujak..., čak znam i šta to znači, ali ja govorim onako kako su me roditelji naučili." Zatim jedan novinar: "Kako nazivate jezik kojim govorite?" Komšić potom odgovara: "Ja ga najradije nazivam bosanskim.

Vanjski linkovi

Reference

  1. ^ Kronologija Predsjedništva Bosne i Hercegovine
  2. ^ "Osnovana Demokratska fronta, Komšić predsjednik". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 7.4.2015.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Komšić izabran za predsjednika DF-a". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 12.9.2015.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)



Nedovršeni članak Željko Komšić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.