Razlika između izmjena na stranici "Ripač"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 2.157 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka izmjene
m
}}
'''Ripač''' je naseljeno mjesto u sastavu općine [[Bihać]], [[Bosna i Hercegovina]].<ref>{{Cite web |url=http://nasbih.com/opcina/10049 |title=Općina Bihać |work=nasbih.com |accessdate= 29. 8. 2015}}</ref>
 
== Historija ==
Jedno od najveći bogatstava Nacionalnog parka Una je arheološko nalazište u Ripču. Ovo mjesto postalo je u [[neolit]]sko doba centar razvoja kulture [[Iliri|ilirskog]] plemena [[Japodi]]. Japodi su na ovom prostoru ostvarili različita kulturna dostignuća počevši od intenzivnijeg razvoja figuralike pa do pravljenja [[Sojenica|sojeničkih naselja]] koja su postala glavno obilježje Ripča. Takva naselja karakteristična su isključivo za željezno doba i predstavljaju rijetku pojavu ne samo na prostoru Balkana nego i cijele Evrope, jer je ovaj tip naselja uglavnom karatkterističan za prostor sjeverne Evrope.
 
Konstrukcija ovog tipa kuće je takva da su zidovi uglavnom podizani naizmjeničnim polaganjem greda uzdužnih i poprečnih zidova. Grede su spajane na karakterističan način tako što su uglavljivane pomoću sedlastih udubljenja pri kraju, a povezivane glinom. Krov je imao karakteritičan oblik i za njegovo pravljenje je pretežno upotrebljavana slama.
 
Riba je bila izvor hrane, ali su nađeni ostaci i raznih domaćih životinja.
 
Do sada su poznate figuralne predstave od pečene gline. Pored pojave figuralike, dolazi i do pojave rasporostranjenosti pojedinih kulturno - religijskih motiva. Među brojnim nalazima ističe se urezana '''Glava jelena''' sa razgranatim rogovljem. Sam prikaz ove glave je savršen jer je prikaz vrata, i drugih dijelova glave predstavljen na idealan način. Također tu je i '''predstava zmije''' sa Gradine u Ripču koja se nalazi na ulomku posude, sa talasnim tijelom, a ovo je ujedno i jedini prikaz na keramici, dok su ovakvi tipovi predstava sa zmijama mogo brojnije na metalnim i kamenim objektima. Pored ovih prikaza posebna pažnja se pridaje izučavanju '''terakota - bogovi od gline'''. U sojeničkome naselju Ripač nađeno ih je sedam.
 
Većina ovih nalaza smještena je u [[Zemaljski muzej|Zemaljskom muzeju]] u Sarajevu dok se drugi nalazi u muzeju Pounja u [[Bihać]]u.
 
Ovo naselje nalazi se danas u lošem stanju i gotovo da više nema nikakvu funkciju, a ostaci sojenica polagano počinju da propadaju zbog izloženosti vremenskim uvjetima kao i nemaru ljudi.
 
== Stanovništvo ==
7.840

izmjena

Navigacija