Razlika između verzija stranice "Digitalni karbon"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 12: Red 12:


== Prevodi ==
== Prevodi ==
Roman je na [[Hrvatski jezik|hrvatski]] preveo Neven Dužanec, a ilustracija na naslovnici je od [[Igor Kordej|Igora Kordeja]] u izdanju [[Knjižara "Algoritam"|Algoritma]]. Iako je prvo izdanje u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljeno 2001. u Srbiji se pojavilo u maju 2013. godine.
Roman je na [[Hrvatski jezik|hrvatski]] preveo Neven Dužanec, a ilustracija na naslovnici je od [[Igor Kordej|Igora Kordeja]] u izdanju [[Knjižara "Algoritam"|Algoritma]]. Iako je prvo izdanje u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljeno 2001. u Srbiji se pojavilo u maju 2013. godine u izdanju izdavačke kuće "Lagune".


== Nagrade ==
== Nagrade ==

Verzija na dan 27 oktobar 2015 u 13:56

Digitalni karbon ili Digitalni ugljik (eng. Altered carbon) je naučnofantastični roman britanskog pisca Richarda Morgana, pripada vremenu koje bismo najbolje mogli nazvati poslije cyberpunka, a ističe se mogućnošću pohranjivanja identiteta osobe digitalnim putem (što omogućava utakanje, tj. oživljavanje bilo preminulih bilo poginulih ljudi).

Radnja

Sve ono što nas čini individuom može se snimiti, pohraniti, ponovo pročitati i upisati u kapsulu koju svaki čovjek dvadeset šestog vijeka nosi usađenu u donji dio lobanje, što je prilično jednako pojmu besmrtnosti. Bar za bogate koji mogu klonirati svoja tijela ili kupiti neku bolju verziju od one koju trenutno nose. Ujedinjeni narodi vladaju novim kolonijama putem posebno obučenih jedinica ­ takozvanih Poslanika – ratnika čije ličnosti ne smeta ni često mijenjanje tijela ni povremena smrt. Takvi odredi provode ponekad dvojbenu politiku majčice Zemlje.

Takeshi Kovacs je Poslanik-dezerter, koji zaleđene svijesti trenutno izdržava kaznu zbog počinjene pljačke. Cijenu preostalih 117 godina zatvora otkupio je milijarder Lawrence Bancroft ne bi li riješio misteriju vlastitog samoubistva. Nakon što je oživljen u novom tijelu, s posljednjom pohranjenom verzijom svoje ličnosti ustanovio je da mu nedostaje 48 sati sjećanja. Što se dogodilo u tih 48 sati da je jednog od najmoćnijih ljudi na Zemlji natjeralo da sebi oduzme život – to treba otkriti Takeshi Kovacs, useljen u tijelo policajca osuđenog zbog korupcije. Ako uspije preživjeti istragu i otkriti istinu, Takeshi će biti pomilovan, a ako ne, biće ponovo zamrznut.

Svijet budućnosti u "Digitalnom karbonu" Richarda Morgana okrutna je ekstrapolacija globalizacije, ali u osnovi to je klasičan noir krimić. Nastavci "Digitalnog karbona" su "Broken angels" i "Woken furies".

Prevodi

Roman je na hrvatski preveo Neven Dužanec, a ilustracija na naslovnici je od Igora Kordeja u izdanju Algoritma. Iako je prvo izdanje u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljeno 2001. u Srbiji se pojavilo u maju 2013. godine u izdanju izdavačke kuće "Lagune".

Nagrade