Razlika između izmjena na stranici "Kineska četvrt (film)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
m (KWiki premjestio je stranicu Kineska četvrt na Kineska četvrt (film) bez ostavljanja preusmjerenja)
 
Nastavak filma, ''The Two Jakes'', objavljen je 1990. godine, u kojem ponovo glumi Nicholson, koji je ujedno odradio i režiju, a Robert Towne se vratio da napiše scenarij. Film nije zaradio priznanja za razliku od svog prethodnika.
 
== Radnja ==
{{Spoiler}}
[[Datoteka:JackBlinds.jpg|thumb|left|Jack Nicholson kao J. J. "Jake" Gittes. Producent Robert Evans je smatrao da je uloga u filmu osigurala Nicholsonov imidž kao jedan od holivudskih vrhunskih glumaca.<ref name="dvd">{{cite video |people = Robert Towne, Roman Polanksi and Robert Evans |date = April 11, 2007 |title = Retrospective interview from Chinatown (Special Collector's Edition) |medium = DVD |publisher = Paramount |ASIN = B000UAE7RW}}</ref><ref name="Thomson">* Thomson, David (2005). ''The Whole Equation: A History of Hollywood''. ISBN 0-375-40016-8</ref>]]
Žena koja se predstavila kao Evelyn Mulwraya (Ladd), zapošljava privatnog istražitelja J.J. "Jake-a" Gittesa (Nicholson) da prati njenog supruga, Hollisa I. Mulwraya (Zwerling), glavnog inženjera Odjela za vodoopskrbu i struju Los Angelesa. Gittes ga prati, i prisluškuje dok se javno protivi stvaranju novih rezervoara, i snima fotografije njega sa jednom mladom ženom (Palmer). Slike su sljedećeg dana objavljene na naslovnoj stranici u novinama. Po povratku u svoj ured, Gittes se suočava sa jednom privlačnom ženom koja, nakon što mu je dokazala da se njih dvoje nisu nikada sreli, nervozno saopštava da je ona prava Evelyn Mulwray (Dunaway) i da on uskoro može očekivati tužbu.
 
Shvativši da je prevaren, Gittes pretpostavlja da je muž Mulwray prava meta, ali, prije nego što je bio u mogućnosti da ga ispita, poručnik Lou Escobar (Lopez) pronalazi Mulwraya, koji se utopio kod vodovodnih rezervoara. Pod punomoćstvom gospođe Mulwray, Gittes pokreće istragu zbog sumnje da je počinjeno ubistvo i uočava da, iako su ogromne količine vode puštane iz rezervoara svake noći, zemlja je gotovo suha. Gittesu prijete šef Odjela za vodoopskrbu Claude Mulvihill (Jenson) i njegova desna ruka (Polanski), koji je zasjekao Jakeov nos. Nazad u njegovom uredu, on dobiva poziv od Ide Sessions, koja se predstavlja kao lažna gospođa Mulwray. Ona se boji da otkrije svog poslodavca, ali otkriva mu trag: ime jednog od "onih ljudi" čije ime je objavljeno na taj dan u smrtovnici. Gittes saznaje da je Mulwray nekada bio poslovni partner bogatog oca njegove supruge, Noaha Crossa (Huston). Prilikom ručka u njegovom privatnom klubu, Cross nudi Gittesu dvostruko veći honorar kako bi se dao u potragu za nestalom ljubavnicom Mulwraya, i da će dobiti dodatni bonus ako uspije. Gittes je posjetio gradsku arhivu, gdje otkriva da je ogromna površina u "Northwest Valleyu" promijenila vlasništvo. Dok je istraživao na lokaciji biva napadnut od strane ljutitih zemljoposjednika, koji vjeruju da je on agent Odjela za vodoopskrbu koji pokušava da ih prisili da odustanu od snabdijevanja vodom.
 
Gittes otkriva da je bivši stanovnik staračkog doma Mar Vista Inn jedan od novih vlasnika zemljišta u dolini, koji je kupio imovinu nedjelju dana nakon svoje smrti. On zaključuje da je Mulwray ubijen kada je saznao da će se novi rezervoar koristiti za navodnjavanje novo-kupljenih parcela. Evelyn i Gittes tajno ulaze u Mar Vista i utvrđuju da su se dokumenti za nekretnine potajno krivotvorili u ime nekih njegovih stanovnika. Nakon što bježe od Mulvihilla i njegove bande, oni se kriju u Evelynoj kući, gdje previjaju rane jedno drugom i onda spavaju zajedno.
 
 
== Uloge ==
 
[[Datoteka:JackBlinds.jpg|thumb|Jack Nicholson kao J. J. "Jake" Gittes. Producent Robert Evans je smatrao da je uloga u filmu osigurala Nicholsonov imidž kao jedan od holivudskih vrhunskih glumaca.<ref name="dvd">{{cite video |people = Robert Towne, Roman Polanksi and Robert Evans |date = April 11, 2007 |title = Retrospective interview from Chinatown (Special Collector's Edition) |medium = DVD |publisher = Paramount |ASIN = B000UAE7RW}}</ref><ref name="Thomson">* Thomson, David (2005). ''The Whole Equation: A History of Hollywood''. ISBN 0-375-40016-8</ref>]]
* [[Jack Nicholson]] - J.J. "Jake" Gittes
* [[Faye Dunaway]] - Evelyn Cross Mulwray
3.051

izmjena

Navigacija