Razlika između izmjena na stranici "Kineska četvrt (film)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gittes otkriva da je bivši stanovnik staračkog doma Mar Vista Inn jedan od novih vlasnika zemljišta u dolini, koji je kupio imovinu nedjelju dana nakon svoje smrti. On zaključuje da je Mulwray ubijen kada je saznao da će se novi rezervoar koristiti za navodnjavanje novo-kupljenih parcela. Evelyn i Gittes tajno ulaze u Mar Vista i utvrđuju da su se dokumenti za nekretnine potajno krivotvorili u ime nekih njegovih stanovnika. Nakon što bježe od Mulvihilla i njegove bande, oni se kriju u Evelynoj kući, gdje previjaju rane jedno drugom i onda spavaju zajedno.
 
U ranim jutarnjim satima, Evelyn mora iznenada otići; ona upozorava Gittesa da je njen otac opasan i lud. Gittes slijedi njen auto sve do jedne kuće, gdje je uhodi i posmatra kroz prozor dok ona razgovara sa Mulwrayevom ljubavnicom. On optužuje Evelyn da drži tu ženu protiv njene volje, ali ona priznaje da je žena ustvari njena sestra. Narednog dana, jedan anonimni poziv dovodi Gittesa do stana Ide Sessions; on je pronalazi ubijenu, ali tu se nalazi i Escobar koji je čekao na njegov dolazak. Escobar vrši pritisak na njega, jer izvještaj vještaka nalazi slanu vodu u Mulwrayevim plućima, što ukazuje na to da je tijelo premješteno nakon smrti. Escobar sumnja da je Evelyn izvršila ubistvo i govori Gittesu da je brzo pronađe. Na svom povratku u kuću Evelyn, Gittes otkriva par naočala u slanoj vodi u vrtnom ribnjaku i pronalazi sobare kako pakuju njene torbe. Njegove sumnje se uvećavaju, i on se suočava sa Evelyn zbog njene "sestre", za koju ona sad tvrdi da je njena kćerka, Katherine. Gittes je šamara sve dok nije priznala da je žena njena sestra i njena kćerka. Sve ovo ga dovodi do zaključka da je ona bila zlostavljana od strane svog oca. Ona ističe da naočale nisu pripadale njenom mužu, jer on nije nosio takvu vrstu.
 
Gittes kuje planove da sa njih dvije pobjegne u [[Meksiko]]. On savjetuje Evelyn se nađu u kući njenog batlera u Kineskoj četvrti Los Angelesa. Gittes poziva Crossa da se nađu u kući Mulwray i da se dogovore oko djevojke. Cross priznaje svoju namjeru o pripajanju doline Northwest Valley gradu Los Angelesu, a zatim da se navodnjava i razvija. Gittes pokazuje naočale Crossu kao dokaz Mulwrayevog ubistva. Mulvihill se pojavljuje i zapljenjuje naočale, a zatim prisiljava Jakea da ga vozi zajedno sa Crossom do mjesta gdje se nalaze žene.
 
Kada njih troje stižu do mjesta sastanka u Kineskoj četvrti, policija se već nalazi tamo i zadržavaju Gittesa. Evelyn ne dozvoljava Crossu da priđe Katherine; kada on pokušava da joj se približi, ona mu puca u ruku i odvozi se dalje sa Katherine. Kada je automobil počeo da ubrzava, policija otvara vatru, ubivši Evelyn. Cross grabi Katherine i odvodi je sa sobom, dok Escobar naređuje da oslobode Gittesa, zajedno sa njegovim saradnicima. Jedan od njih mu govori: "Zaboravi, Jake. To je Kineska četvrt."
 
== Uloge ==
3.051

izmjena

Navigacija