Razlika između verzija stranice "Ladislav II, kralj Ugarske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Ispravak parametra
Red 1: Red 1:
{{Drugo_značenje|naslov=Ladislav|Ladislav}}
{{Drugo_značenje|Ladislav (čvor)}}
'''Ladislav II Arpadović''' ( [[1131]] - †[[14]]. januar [[1163]]. ) je bio kralj [[Hrvatska|Hrvatske]] i [[Ugarska|Ugarske]] od [[1162]] do [[1163]]. godine i ban Bosne od [[1137]]. do [[1159]].godine.
'''Ladislav II Arpadović''' ( [[1131]] - †[[14]]. januar [[1163]]. ) je bio kralj [[Hrvatska|Hrvatske]] i [[Ugarska|Ugarske]] od [[1162]] do [[1163]]. godine i ban Bosne od [[1137]]. do [[1159]].godine.
== Biografija Ladislav II Ugarskog ==
== Biografija Ladislav II Ugarskog ==

Verzija na dan 6 decembar 2015 u 19:24

Ladislav II Arpadović ( 1131 - †14. januar 1163. ) je bio kralj Hrvatske i Ugarske od 1162 do 1163. godine i ban Bosne od 1137. do 1159.godine.

Biografija Ladislav II Ugarskog

Ladislav je bio sin Bela II Sljepi i Jelena Budimske.Još dok je bio 6- godišnje djete otac mu je predao na upravu Bosnu , kao nasljednik kneza Stjepana .Ladsialv je titulu kneze promjenio u titulu bana .Nakon smrti oca vlast je naslijedio Ladislavov najstariji brat Geza II .Kako se nije znalo da li kralja naslijeđuje najstariji član dinsatije ili najstariji kraljev sin , unutar same dinastije došlo je do sukoba .Kralj Geza II je za svog suvladara uzeo najstarijeg sina Stjepana .Ladislav i njegov mlađi brat Stjepan su se smatarli zakinutima pa su pobijegli u Carigrad i zatražili pomoć bizantskog cara Manuela I.


Kada je Geza II umro , car se uspio umješati u ugarske poslove .Svrgnuo je 1162. s vlasti Stjepana III i htio je na vlast postaviti njegovg amidžu Stjepana IV , no plemstvo nije bilo zadovljno.Pod uticajem bana Borića i krupnog ugarskog plemstva za kralja je izabran Ladislav II , a Stjean proglašen prijestolnasljednikom.

Prema običaju koji je ostrogonski biskup je krunisao vladare , ali biskup Luka je odbio to učiniti , jer je bio pristaša Stjepana III.Kralja je to naljutilo te je bisupa bacio u tamnicu .Pustio ga je tek pod uticajem pape Aleksandra III na Božić. Ladislav je umro iznenadno 14. januara 1163. O Ladislavovoj šestomjesečnoj vladavini nije ostalo dovoljno zapisa.


Brak i potomstvo

Ladislav je bio oženjen poljskom kneginjom Juditom Pjast s kojom je imao kćer Mariju .


Prethodnik Vladavina Nasljednik
Stjepan Bosanski Ban Bosne Ban Borić
Stjepan III Arpadović Hrvatsko-ugarski kralj Stjepan IV Arpadović