Razlika između verzija stranice "Evropska svemirska agencija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
No edit summary
Red 41: Red 41:
* [[Portugal]]
* [[Portugal]]
* [[Mađarska]] (Kooperacioni ugovor)
* [[Mađarska]] (Kooperacioni ugovor)

== Jezici ==
Svi sastanci Agencije se odvijaju na [[Engleski jezik|engleskom]], [[Francuski jezik|francuskom]] i [[Njemački jezik|njemačkom]] jeziku, sa obezbijeđenim simultanim prevodom. Svi službeni dokumenti su također dostupni na jednom od ova tri jezika, međutim ostali tipovi dokumnata se objavljuju samo na engleskom i francuskom jeziku.


==Relevantni članci==
==Relevantni članci==

Verzija na dan 13 februar 2007 u 16:01

Datoteka:260px-Logo ESA.png
ESA

Evropska svemirska agencija (skraćeno ESA) je internacionalna organizacija za istraživanje svemira osnovana u 1975. godini. Sjedište ove organizacije se nalazi u Parizu. Trenutno broji 17 država članica.

Mjesto odakle ESA lansira brodove je Center Spatial Guyanais (Svemirski centar Gvajana) u Kourou, Francuska Gvajana. Mjesto je izabrano zbog blizine Ekvatora, odakle su laniranja brodova u orbitu komercijalno povoljnija. Tokom 1990-tih ESA se profilisala kao lider na tržištu komercijalnih Svemirskih letova, a zadnjih godina je preuzela bitnu ulogu i u istraživanju Svemira.

Sjedišta ESA

Sjedište u Parizu

Države članice

Države članice

Države koje su osnovale ESA 1975. godine:

Ostale članice:

Jezici

Svi sastanci Agencije se odvijaju na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, sa obezbijeđenim simultanim prevodom. Svi službeni dokumenti su također dostupni na jednom od ova tri jezika, međutim ostali tipovi dokumnata se objavljuju samo na engleskom i francuskom jeziku.

Relevantni članci

Vanjski linkovi