Razlika između izmjena na stranici "Šećer"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 535 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka izmjene
m (Uklanjanje Link FA/FL/GA)
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Zucker.jpg|mini|Kristali šećera]]
'''Šećer''' je opći pojam za klasu kristalnih ili praškastih hemijskih supstanci karakterističnog slatkog ukusa, od kojih se većina koristi u ishrani. Oni su po hemijskom sastavu [[ugljikohidrati]], sastavljeni od atoma [[karbonugljik]]a, [[vodonikvodik]]a i [[kisik]]a. Postoje različite vrste šećeršećera derivirane iz različitih izvora. Šećeri se klasificiraju kao [[monosaharidi]], [[disaharidi]] i [[trisaharidi]]. Najjednostavni šećeri nazivaju se [[monosaharidi]], a uključuju [[glukoza|glukozu]] (također poznatu i kao dekstrozu), [[fruktoza|fruktozu]] i [[galaktoza|galaktozu]]. Granulirani ili stoni šećer koji se najčešće koristi u ishrani je [[saharoza]] (C<sub>12</sub>H<sub>22</sub>O<sub>11</sub>), koja spada u [[disaharidi|disaharide]]. U organizmu, saharoza se hidrolizira u fruktozu i glukozu. U druge disaharide spadaju [[maltoza]] i [[laktoza]] (mliječni šećer). Osim šećera, i druge supstance također imaju sladak ukusa, ali se hemijski značajno razlikuju od ugljikohidrata, te se ne ubrajuju u šećere. Neki od njih se koriste kao niskokalorična zamjena za šećer, poput umjetnih zaslađivača.
 
[[Saharoza]] se uglavnom dobija od šećerne repe i šećerne trske.
 
=== Proizvodnja šećeraEtimologija ===
U [[bosanski jezik]], kao i ostale južnoslavenske jezike, šećer je došao iz [[turski|turskog naziva]] ''şeker''.
 
== Proizvodnja ==
[[Šećerna repa]] se vadi u ranu jesen. Ako vađenje zakasni, ili dođu rani mrazovi, repu treba čuvati. Odreže se lišće zajedno s najgornjim dijelom, otprema se u tvornicu, i tamo započinje šećerna kampanja koja traje od 2 do 3 mjeseca. Ubrzanim se tempom prerađuju zalihe repe kojom šećerana raspolaže. Repa se ubrzanoo prerađuje zato što se i poslije vađenja iz zemlje u repi odvijaju procesi pod uticajem enzima invertaze i prisutnih organskih kiselina. Pod njihovim se uticajem saharoza djeli na 2 monosaharida: glukozu i fruktozu. Taj se proces naziva inverzija, a dobivena smjesa glukoze i fruktoze invertni šećer.
 
 
=== Drugi nazivi ===
Srednjovjekovni [[engleski]] ''sugre'', starofrancuski ''sukere'', srednjovjekovni [[latinski]] ''succārum'', staroitalijanski ''zucchero'', [[arapski]] ''sukkar'', [[perzijski]] ''shakar'', [[sanskrit]] ''śarkarā'' i [[turski]] ''şeker''.
 
=== Višeznačnost ===
 
* Pošećeriti: prekriti šećerom, zasladiti, poboljšati ukus i izgled.
* Šećerna ptica: postoje razne vrste koje jedu med. Naročito južnoafrička ptica (Promerops cafer) sa dugačkim, zakrivljenim kljunom, koja se pretežno hrani nektarom drveća iz roda Protea.
* Šećer, šećerna bolest; Inzulin zavisni [[diabetes mellitus]].
* Šećer: u slengu izraz od milja.
== Također pogledajte ==
* [[Glikozidi]]
 
== Vanjski linkovi ==
{{Commonscat|Sugars}}
* http://www.foodsubs.com/Sweeten.html
* http://www.dmoz.org//Recreation/Collecting/Food_and_Drink_Related/Sugar//
 
{{Začini}}
{{Stub-kulin}}
{{Commonscat|Sugars}}
 
[[Kategorija:Ugljikohidrati]]

Navigacija