Bitka na Uhudu: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 137 bajtova ,  prije 6 godina
Odbijena posljednja izmjena teksta (od strane 31.176.148.153) i vraćena verzija 2692351 korisnika Golden Bosnian Lily
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
(Odbijena posljednja izmjena teksta (od strane 31.176.148.153) i vraćena verzija 2692351 korisnika Golden Bosnian Lily)
 
==== Pogibija Hamze ibn Abdu-l-Mutaliba ====
[[Hamza ibn Abdul-Muttalib]], [[r.a.]], poznat pod nadimkom "Allahov lav", se borio snagom razjarenog lava. Prodirao je u srce [[mušrici|mušričke]ra] vojske ubijajući, jednog za drugim, njihove najhrabrije borce i prvake, sve dok ga iza leđa nije ubio Vahš ibn Harb, sluga Džubejera ibn Mutama, čiji je [[amidža]] poginuo u [[Bitka na Bedru|bitki na Bedru]]. Džubeir je Vahšu obećao slobodu ukoliko na Uhudu ubije Hamzu, i time osveti smrt njegovog amidže. Nakon što se bitka pod Uhudom rasplamsala, Vahš se dao u potragu za "Allahovim lavom", skrivajući se i vrebajući priliku da mu zada smrtonosni udarac kopljem. I dok je Hamza, [[r.a.]], bio zauzet dvobojem sa jednim od mušričkih prvaka, Vahš ga je pogodio svojim kopljem. Iako proboden kopljem, Hamza se okrenuo i pošao prema svome ubici kako bi mu se osvetio ali je bio nemoćan. Vahš ga je, kako je sam kasnije pričao, pustio da umre a zatim mu je prišao i izvukao svoje koplje. Za njega je ova bitka bila gotova. Udaljio se od poprišta bitke i otišao do logora gdje ostao da sjedi. Po dolasku u Meku dobio je svoju slobodu.
 
I pored velike nesreće koja zadesi muslimane ubistvom Allahovog lava, muslimani su nastavili savlađivati neprijatelja.
Nakon što se mekanska vojska dala u bijeg ostavljajući sve što je imala iza sebe, neoprostivu grešku napravili su strijelci. Vidjevši kako njihovi skupljaju bogati ratni plijen dok se neprijatelj dao u bijeg. Njihov zapovjednik Abdullah ibn Džubeir ih uzaludno podsjećao na strogo Poslanikovo naređenje o čuvanju položaja bez obzira na ishod bitke. Njih oko četrdeset napustiše svoja mjesta i pohitaše za ostalima, da učestvuju u skupljanju plijena. Na položaju je ostao samo Ibnu Džubeir sa svojih devet drugova, što je bilo nedovoljno da zaštiti muslimansko zaleđe.
 
Halid ibn El-Velid kao iskusan vojskovođa odmah iskoristi tu priliku. On velikom brzinom zajedno sa mekanskom [[konjica|konjicom]] prođe preko uhudskog prevoja, te savladavši Abdullaha i njegove prijatelje navališe na muslimane s leđa. Ubrzo se većina muslimanske vojske našla u okruženju. Tom prilikom je i sam Poslanik Muhammed bio ranjen. Nakon što su uložili nadljudske napore [[ashabi]] su, zajedno sa [[Allah]]ovim poslanikom, uspjeli probiti obruč oko opkoljenih [[mudžahidi|mudžahida]] i zajedno se ispeti na brdo Uhud gdje su u nekoliko navrata uspješno odbili nasrtaje mušričke vojske.
 
== Nakon bitke ==
73.705

izmjena

Navigacija