Razlika između izmjena na stranici "Oplodnja"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 3 bajta ,  prije 4 godine
== Oplodnja kod sisara==
Jaje, umotano u ''[[zona pellucida]]'' i [[oofora|ooforu]], nakon što je ispuštena iz [[jajnik]]a ulazi u [[jajovod]] kreće se , zahvaljujući ćelijskim trepljama u oblozi cijevi. [[Spermatozoid]], koji je prošao [[spermatogeneza|spermatogenezu]] i osnaživanje (oko 300-500 puta), u tranzitu uz ženske genitalije, ulazi u jaje u ampulnom dijelu cijevi.
;Poćetak '''akrosomne reakcije' '': arosomnaakrosomna membrana i plazma spermatozoida se stapaju, što dovodistvara do poreporu koja omogućava izlučivanje litičkih [[enzim]]a koji razlažu, ''cumulus'' i zonu pelucidu.
 
Ulazeća plazma spermatozoida i vanjska arosomnaakrosomna membrana, u korespondenciji sa prednjim dijelom glave i dalje je umotan samo unutrašnju akrosomnu membranu. Ovo drugo je povezano sa lučenjem [[akrozin]]a – [[enzim]]a koji omogućava probijanje membrane zone pelucide.
Na površini sperme nalazi se [[protein]]i zvani ''bindini'' koji se vezuju za receptore na membrani jajeta, omogućavajući prepoznavanje specifični, tj. blokiranje oplodnje između različitih vrsta.
 
Nakon zone pelucide, sperma se uvodi između [[zona pellucida]] i '[[ovolema|ovoleme]], takozvani '''perivitelini prostor ''', u kojem se ne uklopa sa plazma membranom jajne ćelije u post-akrosomnoj regiji, na području u kojem se membrane dva gamet počinju spajati: '''fuzija gameta'''.
 
Prodor određuje '''proces aktivacije''' oocita.
23.119

izmjena

Navigacija