Jump to content

Ljubičica: razlika između verzija

→‎Opis: guzne
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
(Poništena izmjena 2699147 korisnika 37.244.129.16 (razgovor))
(→‎Opis: guzne)
[[Cvijet|Cvjetovi]] kod većine su dvostrano (bilateralno) simetrični. Krunicu čini pet [[latica]], od kojih su četiri jednake i sa strane, a jedna široka je usmjerena prema dolje. Oblik i položaj latica se razlikuju od vrste do vrste. Na primjer, neke imaju "podupirač" na kraju svake latice ili samo na široj.
 
Cvjetovi su pojedinačni i na vrhu su dugačke stabljike sa parom [[brakteola]]. U krunici cvijeta imaju 5 čašičnih listića koji, nakon cvjetanja, ojačaju ili se povećavaju. Sadrže po 5 slobodnih [[prašnik]]a s kratkim filamentima koje [[plodnica]] pritišče, a samo dva manja prašnika imaju podupirače za [[nektar]], a nalaze se na najnižim laticama. Prašnici su glavičasti, suženi, a često i u obliku [[kljun]]a. Plodnica tučka sadrži jajne guzne stanice s tri posteljice.
 
Nakon cvjetanja, stvaraju se slatke kapsule koje prsnu, otvarajući se na tri strane.<ref>Cullen J. (2001): Handbook of North European garden plants with keys to families and genera. : Cambridge University Press, Cambridge.</ref> Ljubičice obično cvjetaju u proljeće i privlače mnoge [[insekt]]e. Mnoge vrste također u ljeto i jesen razvijaju samooplodne cvjetove koji ne otvaraju latice ili ih uopće nemaju.<ref>Walters D. R., Keil D. J. (1996): Vascular plant taxonomy. Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt Pub. Co.</ref> Sjemenke su [[orašćić]]i sa snažnim [[embrion]]ima, ravnim [[kotiledon]]ima i mekanim, a mesnatim masnim [[endosperm]]om.<ref>Cronquist A. (1981): An integrated system of classification of flowering plants. : Columbia University Press, New York</ref> Sjemena često šire [[mravi]].
Anonimni korisnik