Razlika između verzija stranice "El-Ahzab"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 21: Red 21:


== Karakteristike sure ==
== Karakteristike sure ==
Sura je medinska i odlikuje se svojom dužinom i općenito dužim ajetima. Na mnogo mjesta [[Allah]] se obraća vjernicima i posljednjem poslaniku [[Muhammed]]u. U suri se također spominju i ehli-kitabije (sljedbenici Knjige) i stroge obaveze vjernika ([[farz]]) kao što su: [[namaz]], [[post]] i davanje [[zekat]]a.
Sura je medinska i odlikuje se svojom dužinom i općenito dužim ajetima. Na mnogo mjesta [[Allah]] se obraća vjernicima i posljednjem poslaniku [[Muhammed]]u a spominju se također i ehli-kitabije (sljedbenici Knjige). U suri se na više mjesta spominju stroge obaveze vjernika ([[farz]]) kao što su: [[namaz]], [[post]] i davanje [[zekat]]a kao i različiti [[šerijat]]ski propisi.

== Sadržaj ==


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 4 mart 2016 u 00:17

سورة الأحزاب
El-Ahzab
Saveznici
Prva stranica sure "El-Ahzab"
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu33
Br. ajeta u suri73
Br. riječi1303
Br. slova5618

Sura El-Ahzab (arapski: سورة الأحزاب; bos.: Saveznici) je 33. sura svete islamske knjige Kur'ana. Sadrži 73 ajeta i objavljena je u Medini što znači da se ubraja u medinske sure.

Karakteristike sure

Sura je medinska i odlikuje se svojom dužinom i općenito dužim ajetima. Na mnogo mjesta Allah se obraća vjernicima i posljednjem poslaniku Muhammedu a spominju se također i ehli-kitabije (sljedbenici Knjige). U suri se na više mjesta spominju stroge obaveze vjernika (farz) kao što su: namaz, post i davanje zekata kao i različiti šerijatski propisi.

Sadržaj

Također pogledajte

Reference