Razlika između verzija stranice "Boleslav I, kralj Poljske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infokutija vladar | Ime = Boleslav I | Slika = Bacciarelli - Chrobry.jpeg | Nasljeđivanje = Knez Poljske | Vladavina = 992. - 18. april 1025. | Preth...
 
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju_izvori}}
{{Kategorizacija}}
{{Infokutija vladar
{{Infokutija vladar
| Ime = Boleslav I
| Ime = Boleslav I

Verzija na dan 5 mart 2016 u 08:14

Boleslav I
Knez Poljske
Vladavina992. - 18. april 1025.
PrethodnikMješko I
NasljednikOn kao kralj poljske
Kralj Poljske
Vladavina18. april 1025. - 17. Juni 1025.
PrethodnikOn kao knez Poljske
NasljednikMješko II
SupružnikJudith Arpad
Emnilda od Lusatije
Oda od Meissena
DjecaBezprym Pjast
Regelinda Pjast
Mješko II, kralj Poljske
Otto Boleslawowic
DinastijaPjast
OtacMješko I, knez Poljske
MajkaDobrava Premislid
Rođenje967.
Poznan, Poljska
Smrt17. juni 1025. (u 58. godini)
Krakov, Poljska
Mjesto sahraneKatedrala sv. Petra i Pavla, Poznan

Boleslav I Hrabri (češki: Boleslav Chrabrý; poljski: Bolesław I Chrobry; 967. - 17. juni 1025.), poznat i kao Boleslav I Veliki (poljski: Bolesław I Wielki), je bio knez Poljske od 992. do 1025. godine i prvi kralj Poljske 1025. godine. Također je bio i vojvoda Bohemije (kao Boleslav IV) od 1002. do 1003. godine. Bio je sin Mješka I i njegove supruge Dobrave Premislid. Nakon smrti njegovog oca 992. godine, Poljska je bila podijeljena između njegovih sinova, ali je Boleslav protjerao posljednju suprugu svog oca, Odu Dutrukovnu, i svoju polubraću ujedinivši Poljsku između 992. i 995. godine.

On je podržao misionarske stavove Adalberta, biskupa Praga i Brune od Querfurta. Mučeništvo Adalberta 997. godine i njegova neposredna kanonizacija su korištene za konsolidaciju Poljske autonomije od Svetog rimskog carstva. To je bilo najjasnije na Kongresu u Grieznu (11. marta 1000. godine) osnivanjem Poljske crkve. Nakon Kongresa u Grieznu, uspostavljene su biskupije u Krakovu, Vroclavu i Kolobrzegu. Nakon smrti Otona III, cara Svetog rimskog carstva 1002. godine, Boleslav je poveo rat protiv Svetog rimskog carstva do 1018. godine kada je sklopio mir u Bautzenu sa Henrikom II.

U ljeto 1018. godine, Boleslav osvaja Kijev gdje postavlja Sviatopolka I kao vladara. Prema legendi, Boleslav je bio okrnjen mačem kada je udario Kijevska Zlatna vrata. Kasnije, u čast ovoj legendi, ovaj mač pod pod nazivom "Szczerbiec" je postao krunidbeni mač poljskih kraljeva. Boleslav I je bio izuzetan političar, strateg i državnik. Podigao je Poljsku u rang moćnih evropskih država i vodio uspješne vojne kampanje na zapadu, jugu i istoku Evrope. On je konsolidovao Poljsku i pripojio joj Slovačku, Moravsku, Crvenu Ruteniju, Meissen, Lusatiju i Bohemiju. Kao vrhunac vladavine, okrunjen je 1025. godine za kralja Poljske. Bio je prvi poljski vladar koji je dobio titulu rex (latinski: kralj). Izgradio je mnoge tvrđave, crkve, manastire i mostove. Predstavio je prvu poljsku monetarnu jedinicu grivnu i kovao svoj vlastiti novac. Boleslav I se smatra jednim od najsposobnijih vladara iz dinastije Pjast.