Razlika između izmjena na stranici "Esad Kurtović"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 232 bajta ,  prije 5 godina
nema sažetka izmjene
'''Esad Kurtović''', ([[1965]]), [[Bosanskohercegovački historičari|bosanskohercegovački historičar]], [[medievalist]]a.
 
Esad Kurtović rođen je u [[Arapuša|Arapuši]] kod [[Bosanska Krupa|Bosanske Krupe]]. U rodnom mjestu završio je [[Osnovna škola| osnovnu školu]], a [[Srednja škola |srednju školu]] u Bosanskoj Krupi. Studij [[Historija |historije]] završio je na [[Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu |Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu]] [[1990]] diplomiravši sa temom ''Dubrovačke kolonije u srednjovjekovnoj Srbiji''. Radio je u osnovnim i srednjim školama u Bosanskoj Krupi [[1990]]-[[1992]]. Od [[1994]]. radi na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u [[Sarajevo|Sarajevu]]. Na istom Fakultetu odbranio je [[2000]]. magistarski rad pod nazivom: ''Ulaganje novca na dobit u konavoskom krugu'', a 6. septembra [[2006]]. doktorsku tezu pod nazivom: ''[[Sandalj Hranić Kosača]] i njegovo vrijeme''. U zvanje docenta izabran je [[2007]], a u zvanje vanrednog profesora na oblasti [[Historija srednjeg vijeka]] izabran je [[2012]], a u zvanje redovnog profesora [[2016]]. godine.<ref> Održana 40. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, 27. januar 2016. godine, [http://unsa.ba/s/index.php?option=com_content&task=view&id=2567]</ref>
 
Objavljivao je u skoro svim bosanskohercegovačkim časopisima, kao i u nekoliko međunarodnih, od kojih su najznačajniji: [[Prilozi Instituta za istoriju]] ([[Sarajevo]]), [[Bosna franciscana]] ([[Sarajevo]]), [[Hrvatska misao]] ([[Sarajevo]]), [[Godišnjak Bošnjačke zajednice kulture Preporod]] ([[Sarajevo]]), [[Znakovi vremena]] ([[Sarajevo]]), [[Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH]] ([[Sarajevo]]), [[Glasnik Zemaljskog muzeja BiH]] ([[Sarajevo]]), [[Most]] ([[Mostar]]), [[Hercegovina]] ([[Mostar]]), [[Naša škola]] ([[Sarajevo]]), [[Glasnik arhiva i Društva arhivskih radnika]] ([[Sarajevo]]), [[Radovi Filozofskog fakulteta]] ([[Sarajevo]]), [[Glasnik Rijaseta Islamske zajednice]] ([[Sarajevo]]), [[Almanah]] ([[Podgorica]]), [[Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku]] ([[Dubrovnik]]), [[Istorijski časopis]] ([[Beograd]],[[Inicijal]] ([[Beograd]]).
[[Kategorija:Biografije, Bosanska Krupa]]
[[Kategorija: Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu]]
 
== Reference ==
{{reference}}
 
== Izvori i literatura ==
3.154

izmjene

Navigacija