Razlika između verzija stranice "Erich Kästner"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika Lebdik (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika C3r4
No edit summary
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 21: Red 21:
'''Erich Kästner''' ([[Dresden]], [[23. februar]] [[1899]]. - [[München]], [[29. juli]] [[1974]].), njemački književnik
'''Erich Kästner''' ([[Dresden]], [[23. februar]] [[1899]]. - [[München]], [[29. juli]] [[1974]].), njemački književnik


'''Erih Kestner''' je njemački pjesnik,pripovjedač i romanopisac.Rođen je u [[Dresden]]u1889.godine.Umro je 1974.godine u [[Munchen]]u.Poznat je kao i satiričar,a takođe i kao pripadnik književnog smjera ''nova objektivnost''.1933.godine mnoge njegove knjige su bile spaljeneTo su činili nacisti.
Godine [[1933]]. njegove knjige su zabranjene i spaljivane. Autor je niza knjiga za djecu i omladinu poput romana "Emil i detektivi", "Blizanke", "Tonček i Točkica", "Leteći razred", Emil i detektivi, Emil i tri blizanca...Jedan je od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu''. Pisao je i epigrame i drame.
Erih Kestner je pisao i za djecu i za odrasle.Napisao je prozna djela za mlade:Emil i detektivi,Leteći razred,Artur s dugačkom rukom,Trojica u snijegu,Emil i troje blizanca,Konferecija životinja,Mačak u čizmama...
[[Datoteka:Erich Kaestner Signature.jpg|mini|300px|Potpis Ericha Kästnera]]
Kestner je i danas rado čitan pisac,jer svojim knjigama izražava ljubav prema čovjeku ,posebno djetetu.Ono najljepše u čovjekovom životu,prema njegovom mišljenju,jeste upravo djetinjstvo.

{{stub-biog}}
{{Njemačka književnost}}
{{Commonscat}}

[[Kategorija:Njemački pisci|Kästner, Erich]]

Verzija na dan 17 april 2016 u 23:05

Erich

Erich Kästner (Dresden, 23. februar 1899. - München, 29. juli 1974.), njemački književnik

Erih Kestner je njemački pjesnik,pripovjedač i romanopisac.Rođen je u Dresdenu1889.godine.Umro je 1974.godine u Munchenu.Poznat je kao i satiričar,a takođe i kao pripadnik književnog smjera nova objektivnost.1933.godine mnoge njegove knjige su bile spaljeneTo su činili nacisti. Erih Kestner je pisao i za djecu i za odrasle.Napisao je prozna djela za mlade:Emil i detektivi,Leteći razred,Artur s dugačkom rukom,Trojica u snijegu,Emil i troje blizanca,Konferecija životinja,Mačak u čizmama... Kestner je i danas rado čitan pisac,jer svojim knjigama izražava ljubav prema čovjeku ,posebno djetetu.Ono najljepše u čovjekovom životu,prema njegovom mišljenju,jeste upravo djetinjstvo.