Razlika između verzija stranice "Ludovik II, kralj Ugarske"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 39: Red 39:
[[Kategorija:Češki vladari]]
[[Kategorija:Češki vladari]]
[[Kategorija:Jagelonci]]
[[Kategorija:Jagelonci]]
[[Kategorija:Historija Mađarske]]

Verzija na dan 20 maj 2016 u 04:40

Ludovik II
Kralj Češke, Ugarske i Hrvatske
Vladavina1516 - 1526
PrethodnikVladislav II
NasljednikFerdinand I/Ivan Zapolja
SupružnikMarija Austrijska
DjecaIvan Wass (vanbračni sin)
DinastijaJagelonci
OtacVladislav II, kralj Ugarske
MajkaAna od Foixa
Rođenje1. juli 1506
Budim
Smrt29. august 1526
Mohács

Ludovik II (mađarski: Lajos II; češki: Ludvík Jagellonský; 1. juli 1506. - 29. august 1526.) je bio kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije od 1516. do 1526. godine. Ubijen je tokom Mohačke bitke boreći se protiv Osmanlijskog carstva.

Rani život

Ludovik je bio sin Vladislava II Jagelovića i njegove treće supruge Ane od Foixa. Njegov djed je bio Kazimir IV, kralj Poljske. Dana 3. marta 1509. godine je krunisan za kralja Bohemije u katedrali svetog Vida u Pragu.

Nakon očeve smrti 1516. godine, maloljetni Ludovik II je došao na prijestolje Ugarske. Nakon očeve smrti Ludovik je usvojen od strane cara Svetog rimskog carstva Maksimilijana I. Nakon smrti Maksimilijana I 1519. godine, Ludovika je odgojio njegov rođak George, markgrof Brandenburg-Ansbacha.

Vladavina

Prijestolje je naslijedio kao desetogodišnji dječak. Sve do 1521. u njegovo ime vladalo je državno vijeće. Kada je preuzeo vlast u svoje ruke, nije bio sposoban da zavede red u zemlji razjedinjenoj i oslabljenoj feudalnom anarhijom. Ta slabost se pokazala u sukobu s Turcima na Mohačkom polju 1526. godine kada je Ugarska doživjela potpuni slom, a kralj se utopio u jednom potoku bježeći s bojišta.

Bio je oženjen kastiljsko-aragonskom princezom i austrijskom nadvojvotkinjom Marijom, ali nije imao zakonitog potomstva. Moguće je da je imao nezakonite djece. Njegova sestra Ana udala se za Marijinog brata Ferdinanda, koji će Ludovika II naslijediti kao ugarski i češki kralj.