Razlika između izmjena na stranici "Borislav Stjepanović"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
(+brisanje)
{{Preuređivanje}}
{{brisanje|autorska prava}}
'''Boro Stjepanović''' rođen je u selu Planinica (Vareš, BiH) 1946. godine. Apsolvirao je jugoslavensku i svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine i diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1971. godine. Odigrao je više od pedeset kazališnih uloga.
 
Režirao je u Sarajevu (Otvorena scena Obala, Kamerni teatar) i u Mostaru. Na televiziji je igrao u više tv-filmova (Andra i Ljubica, Bife Titanik) i tv-serija (Građani sela Luga, Filip na konju, Osma ofanziva, Volim i ja nerandže, Oriđinali). Igrao je u preko pedeset filmova (Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva, Čudo neviđeno, Miris dunja, Kuduz, Gluvi barut, Urnebesna tragedija). Pedagoškim radom počeo se baviti 1971. godine asistirajući na predmetima Dikcija (1971-1973.) i Gluma (1976-1981.), na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je radio od 1981. do 1992.godine. Školske 1992/93. godine bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Jedan je od osnivača Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju (1994. godine), gdje i danas radi kao redovni profesor na predmetu Gluma.
Za glumački rad nagrađivan je na Danima komedije u Svetozarevu, Dječijem festivalu u Kotoru, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu i Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Napisao je tri knjige iz pedagogije glume: "GLUMA I; Rad na sebi", "GLUMA II; Radnja" i "AUDICIJA; Sve o prijemnom ispitu". Prve dvije dobile su Sterijinu nagradu za teatrologiju, 1998. godine.
 
 
[[Kategorija:Bosanskohercegovački režiseri|Stjepanović, Borislav]]
[[Kategorija:Bosanskohercegovački glumci|Stjepanović, Borislav]]
19.019

izmjena

Navigacija