Razlika između izmjena na stranici "Fosili"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 15 bajtova ,  prije 4 godine
m
Kakav grad Devonian, zaboga...
m
m (Kakav grad Devonian, zaboga...)
{{Nedostaju izvori}}
'''Fosili''' (na [[latinski jezik|latinskom]], ''fossus'', što znači "iskopan") sujesu [[mineral]]izirani ili drukčije sačuvani ostaci - ili druge vrste tragova i otisaka (poput tragova stopala) - životinja, biljaka i drugih organizama. Budući da se fosili nalaze u [[stijena (geologija)|stijenama]] i sedimentnim [[strata (geologija)|stratama]], također su poznati i pod nazivom '''fosilni zapisi'''. Proučavanjem fosila bavi se [[paleontologija]].
 
[[Datoteka:Isocrinus nicoleti Encrinite Mt Carmel.jpg|lijevo|mini|250p|Fosil ''Isocrinus nicoleti'']]
Fosilizacija je u stvariustvari veoma rijetka pojava, budućizato dašto prirodni materijali težetéžē raspadanju. Da bi organizam postao fosiliziran, njegovi ostaci trebatrebaju da budubiti što prije pokriveni [[sediment]]om. NoIpak, postoje iznimke tomeizuzeci, kao u slučaju kad se organizam [[petrifikacija|okameni]], tj. petrificira, ili čak ostane u sredini bez kiseonika[[kisik]]a, poput dna jezera. Postoji nekoliko različitih tipova fosila i procesa fosilizacije.
 
Fosili su uglavnom tragovi ostataka samog organizma. Međutim, fosilioni također mogu biti tragovi koje je organizam ostavio za sobom dok je još uvijek bio živ, kao ostaci stopala ili ekskrimentiizlučevine [[dinosaurusdinosaur]]a ili [[reptil]]a. Ovi tipovi fosila se zovu se [[fosilni tragovi]], za razliku od fosila tijela. Konačno, život iz prošlosti može za sobom ostaviti podatke koji se ne mogu vidjeti, ali se, pak, mogu zapaziti u obliku hemijskih tragova.
Fosilizacija je u stvari veoma rijetka pojava, budući da prirodni materijali teže raspadanju. Da bi organizam postao fosiliziran, njegovi ostaci treba da budu što prije pokriveni [[sediment]]om. No, postoje iznimke tome, kao u slučaju kad se organizam [[petrifikacija|okameni]], tj. petrificira, ili čak ostane u sredini bez kiseonika, poput dna jezera. Postoji nekoliko različitih tipova fosila i procesa fosilizacije.
 
[[Datoteka:TentaculitidDevonian.jpg|mini|250p|Fosil organizama ''tentaculitiTentaculiti'', pronađeniz u[[devon gradu(geološko Devonian,razdoblje)|devona]] pronađen u [[Maryland]]u. Procjenjuje se da su ovi enigmatičnizagonetni organizmi, koji su imali školjkaste ljuske, živjeli prije nekihoko 360 miliona godina.]]
Fosili su uglavnom tragovi ostataka samog organizma. Međutim, fosili također mogu biti tragovi koje je organizam ostavio za sobom dok je još uvijek bio živ, kao ostaci stopala ili ekskrimenti [[dinosaurus]]a ili [[reptil]]a. Ovi tipovi fosila se zovu [[fosilni tragovi]], za razliku od fosila tijela. Konačno, život iz prošlosti može za sobom ostaviti podatke koji se ne mogu vidjeti, ali se pak mogu zapaziti u obliku hemijskih tragova.
 
Najstariji poznati sturkturiranistrukturirani fosili najvjerovatnije su najvjerovatnije [[stromatoliti]].
[[Datoteka:TentaculitidDevonian.jpg|mini|250p|Fosil organizama ''tentaculiti'', pronađen u gradu Devonian, Maryland. Procjenjuje se da su ovi enigmatični organizmi koji su imali školjkaste ljuske živjeli prije nekih 360 miliona godina.]]
 
== Vrste fosila ==
Najstariji poznati sturkturirani fosili su najvjerovatnije [[stromatoliti]].
=== VrsteProvodni fosilafosili ===
Provodni fosiliTo su fosili životinja koje su kratko živjele u tačno određenom vremenskom periodu, ali na širokom području. Ovakvi fosili se koriste se za određivanje starosti stijena. Dobar primjer jejest rod ''Paradoxides'', koji je živio u vrijeme Kambrija[[kambrij]]a na velikom prostoru.<ref>Herak, ''Opća geologija Herak''.</ref>
 
=== ProvodniFacijesni fosili == =
Facijesni fosiliOvo su oni fosili koji služe za određivanje uslovauvjeta koji su vladali u tomdatom području, kao što su salinintet[[slanost]], [[temperatura]], [[pritisak]], količina svjetlosti[[svjetlost]]i itd.
 
=== Živi fosili ===
Provodni fosili su fosili životinja koje su kratko živjele u tačno određenom vremenskom periodu ali na širokom području. Ovakvi fosili se koriste za određivanje starosti stijena. Dobar primjer je rod Paradoxides koji je živio u vrijeme Kambrija na velikom prostoru.<ref>Opća geologija Herak</ref>
"[[Živi fosili]]" jejest izraz koji se koristi za žive vrste, koje blisko podsjećaju na vrste poznate na osnovu fosilnih podataka, pa, prema tome, izgledaju kao fosil koji je "oživio.".
 
== Također pogledajte ==
 
== Facijesni fosili ==
 
Facijesni fosili su oni fosili koji služe za određivanje uslova koji su vladali u tom području kao što su salinintet, temperatura, pritisak, količina svjetlosti.
 
= Fosilizacija =
= Živi fosili =
 
"[[Živi fosili]]" je izraz koji se koristi za žive vrste, koje blisko podsjećaju na vrste poznate na osnovu fosilnih podataka, pa prema tome izgledaju kao fosil koji je "oživio."
 
= Također pogledajte =
* [[Prikupljanje fosila]]
* [[Fosilna goriva]]
* [[Prahistorijski život]]
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://www.fossilmuseum.net/index.htm Virtuelni muzej fosila kroz vrijeme i evoluciju]
 
{{Commonscat|Fossils}}
* [http://www.fossilmuseum.net/index.htm VirtuelniVirtualni muzej fosila kroz vrijeme i evoluciju]
 
[[Kategorija:Fosili| ]]

Navigacija