Razlika između verzija stranice "Razgovor:Ratovi zvijezda"

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m članak Razgovor:Star Wars premješten na Razgovor:Ratovi zvijezda: Nepotreban engl. naslov
Red 1: Red 1:
{{Stranica_za_razgovor}}
{{Stranica_za_razgovor}}

== Prijedlozi za izmjene naslova ==

Prijedlog 1: Prilikom prevoda ne bi trebali mijenjati orginalni naslov. Kao na engleskoj Wikipediji bi trebalo pisati oba naziva pod kojim je film poznat, na pr. '''''Carstvo Uzvraća Udarac''''' poznat pod nazivom '''''Ratovi Zvijezda: Epizoda V - Carstvo Uzvraća Udarac''''', a NE koristiti '''''Ratovi Zvijezda V: Carstvo Uzvraća Udarac''''', jer je u tom naslovu progutana crtica i riječ ''Epizoda'', dvotačka promijenila mjesto te je stvoren naslov koji se ne poklapa ni sa jednim orginalom.

Prijedlog 2: Pisanje članova iz naslova (osim prijedloga, veznika i sl.) velikim slovom, dakle ''Ratovi Zvijezda'' umjesto ''Ratovi zvijezda'', '' Nova Nada'' umjesto ''Nova nada'', itd... Filmovi su tako titlovani na orginalnom jeziku. Nije potrebno odstupati od orginala (osim ako postoji pravilo da se naslovi prevedenih filmova na bosanski jezik pišu drugačije)?

Prijedlog 3: Punim nazivima nazvati stranice Wikipedije, a eventualne skraćenice navestu u zagradi u prvoj rečenici članka, jer je to najurednije, najpreglednije. Izgledalo bi ovako:

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda I - Fantomska Prijetnja'''''

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda II - Napad Klonova'''''

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha'''''

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda IV - Nova Nada''''' (prvo naslovljen kao '''''Ratovi Zvijezda''''')

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda V - Carstvo Uzvraća Udarac''''' (također naslovljen kao '''''Carstvo Uzvraća Udarac''''')

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda VI - Povratak Jedija''''' (također naslovljen kao ''''' Povratak Jedija''''')

'''''Ratovi Zvijezda: Epizoda VII - Sila se Budi''''' (također naslovljen kao '''''Ratovi Zvijezda: Sila se Budi''''')

Ako se slažete, rado ću izvršiti promjene, uključujući i korektno povezivanje sa stranicama o pojedinačnim filmovima. Na stranici [[Ratovi zvijezda: Sila se budi]] u članku nije naveden puni naslov. Dopustite mi da to sve preuredim. [[Korisnik:Rosenblau|Rosenblau]] ([[Razgovor s korisnikom:Rosenblau|razgovor]]) 17:23, 15 juni 2016 (CEST)

Verzija na dan 15 juni 2016 u 17:23

Prijedlozi za izmjene naslova

Prijedlog 1: Prilikom prevoda ne bi trebali mijenjati orginalni naslov. Kao na engleskoj Wikipediji bi trebalo pisati oba naziva pod kojim je film poznat, na pr. Carstvo Uzvraća Udarac poznat pod nazivom Ratovi Zvijezda: Epizoda V - Carstvo Uzvraća Udarac, a NE koristiti Ratovi Zvijezda V: Carstvo Uzvraća Udarac, jer je u tom naslovu progutana crtica i riječ Epizoda, dvotačka promijenila mjesto te je stvoren naslov koji se ne poklapa ni sa jednim orginalom.

Prijedlog 2: Pisanje članova iz naslova (osim prijedloga, veznika i sl.) velikim slovom, dakle Ratovi Zvijezda umjesto Ratovi zvijezda, Nova Nada umjesto Nova nada, itd... Filmovi su tako titlovani na orginalnom jeziku. Nije potrebno odstupati od orginala (osim ako postoji pravilo da se naslovi prevedenih filmova na bosanski jezik pišu drugačije)?

Prijedlog 3: Punim nazivima nazvati stranice Wikipedije, a eventualne skraćenice navestu u zagradi u prvoj rečenici članka, jer je to najurednije, najpreglednije. Izgledalo bi ovako:

Ratovi Zvijezda: Epizoda I - Fantomska Prijetnja

Ratovi Zvijezda: Epizoda II - Napad Klonova

Ratovi Zvijezda: Epizoda III - Osveta Sitha

Ratovi Zvijezda: Epizoda IV - Nova Nada (prvo naslovljen kao Ratovi Zvijezda)

Ratovi Zvijezda: Epizoda V - Carstvo Uzvraća Udarac (također naslovljen kao Carstvo Uzvraća Udarac)

Ratovi Zvijezda: Epizoda VI - Povratak Jedija (također naslovljen kao Povratak Jedija)

Ratovi Zvijezda: Epizoda VII - Sila se Budi (također naslovljen kao Ratovi Zvijezda: Sila se Budi)

Ako se slažete, rado ću izvršiti promjene, uključujući i korektno povezivanje sa stranicama o pojedinačnim filmovima. Na stranici Ratovi zvijezda: Sila se budi u članku nije naveden puni naslov. Dopustite mi da to sve preuredim. Rosenblau (razgovor) 17:23, 15 juni 2016 (CEST)[odgovori]