Razlika između verzija stranice "BHT 1"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Gledanost: pokušao sam da iskombiniram da budu logoi, ali je bolje bez
mNo edit summary
Red 37: Red 37:
===PBSBiH 2000-2004===
===PBSBiH 2000-2004===


Logo Javnog radiotelevizijskog servisa BiH – PBSBiH po prvi put se pojavio tokom direktnog prenosa [[XXVII olimpijske igre - Sydney 2000. |Ljetnih olimpijskih igara u Sydney-u]].
Logo Javnog radiotelevizijskog servisa BiH – PBSBiH po prvi put se pojavio tokom direktnog prenosa [[Olimpijske igre 2000. |Ljetnih olimpijskih igara u Sydney-u]].
Uz donacije u opremi [[Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu|OHR-a i Europske komisije u BiH]], osigurana je emisiona mreža za uspostavu televizije na nivou države [[BiH|Bosne i Hercegovine]]. U noći između 11. i 12. augusta 2004. godine, realizovano je razdvajanje emisionih mreža PBSBiH (Radio-televizije BiH), RTVFBiH (Radiotelevizije FBiH) i RTRS (Radiotelevizije RS). Od 12. augusta 2004. godine, BHTV 1 na vlastitoj frekvenciji emituje probni test signal kombiniran s audiopodlogom - program [[BH Radio 1]] i tehničkim podacima o frekvencijama za prijem novog kanala.
Uz donacije u opremi [[Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu|OHR-a i Europske komisije u BiH]], osigurana je emisiona mreža za uspostavu televizije na nivou države [[BiH|Bosne i Hercegovine]]. U noći između 11. i 12. augusta 2004. godine, realizovano je razdvajanje emisionih mreža PBSBiH (Radio-televizije BiH), RTVFBiH (Radiotelevizije FBiH) i RTRS (Radiotelevizije RS). Od 12. augusta 2004. godine, BHTV 1 na vlastitoj frekvenciji emituje probni test signal kombiniran s audiopodlogom - program [[BH Radio 1]] i tehničkim podacima o frekvencijama za prijem novog kanala.


Red 43: Red 43:
[[Datoteka:BHT.jpg|lijevo|150p]]
[[Datoteka:BHT.jpg|lijevo|150p]]


13. augusta 2004. iz studija u Sarajevu počinje cjelodnevno emitiranje programa BHT 1 (PBSBiH mijenja naziv u Bosanskohercegovačka radiotelevizija - BHRT). Tačno u 18:00h, emitovan je Otvoreni program povodom [[XXVIII olimpijske igre - Atina 2004.|Ljetnih olimpijskih igara u Ateni]]. BHT 1 emituje dešavanja i takmičenja sa Olimpijskih igara uz informativni program (signalom pokriva preko 90% populacije u BiH). Nakon svečane ceremonije upriličene u RTV Dom-u, tačno u 19:00 emitovano je prvo izdanje [[BHT Vijesti]] na tek uspostavljenoj nacionalnoj mreži. Prvi voditelj Vijesti bio je [[Tomislav Đurić]]. <ref>http://www.ekapija.com/website/bih/page/416225</ref>
13. augusta 2004. iz studija u Sarajevu počinje cjelodnevno emitiranje programa BHT 1 (PBSBiH mijenja naziv u Bosanskohercegovačka radiotelevizija - BHRT). Tačno u 18:00h, emitovan je Otvoreni program povodom [[Olimpijske igre 2004.|Ljetnih olimpijskih igara u Ateni]]. BHT 1 emituje dešavanja i takmičenja sa Olimpijskih igara uz informativni program (signalom pokriva preko 90% populacije u BiH). Nakon svečane ceremonije upriličene u RTV Dom-u, tačno u 19:00 emitovano je prvo izdanje [[BHT Vijesti]] na tek uspostavljenoj nacionalnoj mreži. Prvi voditelj Vijesti bio je [[Tomislav Đurić]]. <ref>http://www.ekapija.com/website/bih/page/416225</ref>


== Gledanost ==
== Gledanost ==

Verzija na dan 19 juni 2016 u 17:56

Bosanskohercegovačka televizija (BHT 1)
Početak emitiranja2004.
Vrsta emitiranjatelevizija
VlasnikBiH
Slogan"Dobar vjetar u leđa“
DržavaŠablon:Bosna i Hercegovina
PokrivenostBosna i Hercegovina
SjedišteSarajevo
Veb-sajtwww.bhrt.ba

Bosanskohercegovačka televizija (BHT 1) je naziv za državnu televiziju Bosne i Hercegovine a koja je sastavni dio bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT-a). Sjedište BHT1 se nalazi u zgradi RTV Dom-a u Sarajevu. Program se emituje svakodnevno u trajanju od oko 20 sati dnevno na jednom od dva službena pisma (latinica i ćirilica) i u kombinaciji tri službena jezika Bosne i Hercegovine. Ovaj televizijski kanal emituje razne programe kao što su vijesti, dokumentarni, kulturni i sportski programi, filmovi, programi za djecu, itd.[1] BHT 1 emituje i usluge teleteksta.[2]

Historijat

Radiotelevizija Sarajevo 1945-92.

Prvi televizijski program na teritoriji BiH počeo se emitovati se 1. juna 1961. godine kada je sa radom počela Televizija Sarajevo (TVSA). Iako tada nije imala vlastiti studio, redakcija televizije se nalazila u prostorijama Radio Sarajeva a činilo ju je samo troje ljudi (urednik: Alija Nuhbegović, Jan Beran i Ismet Mehić) dok su se prve emisije TVSA obrađivale i emitirale iz studija tadašnje TV Beograd i TV Zagreb. Prvi direktor TVSA bila je Danica Kurtović. Prvi dokumentarni film "Oj Kozaro", emitovan je 25. jula 1961. godine iz studija TV Zagreb, a bio je posvećen 20. godišnjici ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Režiser ovog filma bio Jan Beran. Oba medija (Radio i TV Sarajevo) su bila znak posebnosti i državnosti Bosne i Hercegovine, a za njihovo osnivanje su najzaslužniji bosanski političari Hamdija Pozderac i Branko Mikulić.

Već 27. jula 1961. godine, izvršen je prvi televizijski prenos iz BiH. Prenosila se centralna svečanost povodom obilježavanja 20. godišnjice ustanka, koja je održana na Šehitlucima kod Banja Luke. Prenos je je obavljen reportažnim kolima TV Ljubljana, a preuzela ga je cijela jugoslavenska mreža (RTV Ljubljana, RTV Zagreb, RTV Beograd, RTV Novi Sad, RTV Titograd, RTV Priština, and RTV Skoplje). Iste godine počinju radovi na izgradnji relejnog sistema na planini Bjelašnici. Prva stalna emisija "TV mjesečnik" - mozaik filmskih informacija iz BiH uvedena je 1962. godine u kojoj je TVSA ukupno proizvela skromnih 956 minuta programa. Iste godine sa radom počinje i prvo dopisništvo TVSA iz Banja Luke.

Datoteka:RTV DOM.jpg
Zgrada RTV dom-a u Sarajevu, danas sjedište BHRT-a

TV Sarajevo započinje emitiranje programa iz vlastitog studija 17. marta 1969. godine kada je "uživo" emitiran "Večernji ekran" - prva informativna emisija TVSA. Već 1970. godine emitirano je 33.159 minuta vlastitog programa (prvi film TVSA pod nazivom "Ugursuz", prva humoristička serija "Karađoz" i festival dječije muzike "Mali šlager"). Vlastiti TV Dnevnik, kao večernju informativnu emisiju, Televizija Sarajevo počinje emitirati 25. februara 1971. godine.

Početkom 1975. godine završena je prva faza izgradnje RTV Dom-a u Sarajevu čime je RTV Sarajevo dobila odgovarajući proizvodni i redakcijski prostor uz nove elektronske uređaje. Pokreće se i drugi televizijski program (TVSA 2) a brojne nagrade i priznanja dolaze za ovu medijsku kuću 1970-ih i 1980-ih godina.

Najveći projekat TVSA bilo je praćenje i prenos 14.Zimskih olimpijskih igara održanih od 8. do 19. februara u Sarajevu. Za ostvarenje ovog zadatka, TVSA je dobila nove proizvodne prostore u RTV Domu i najmoderniju tehničku opremu. Priznanja za ovaj zahtjevni projekat TVSA je dobila od mnogih velikih radijskih i televizijskih kompanija i asocijacija. Prvim programom TV Sarajevo (TVSA) 1985. godine pokriva 79%, a Drugim programom (TVSA 2) 57% teritorije Bosne i Hercegovine. TV Sarajevo, kao ravnopravna članica JRT-a, ima potpisane sporazume sa 39 tv organizacija širom svijeta što omogućava međunarodnu razmjenu informacija i emisija. Ulaganje u infrastrukturu se nastavlja, pa je tako izgrađeno 11 relejnih stanica i 189 pretvaračkih mjesta. Već 1989. godine sa emitovanjem počinje i treći televizijski kanal (TVSA 3).

RTV Bosne i Hercegovine 1992-98.

Logo RTVBiH 1992-1998

Početak ratnih sukoba na područiju Jugoslavije TV SA dočekuje sa izgrađenom infrastrukturom za produkciju i emitovanje tri televizijska kanala. Promjena imena iz "Radiotelevizija Sarajevo" u Radiotelevizija Bosne i Hercegovine uslijedila je nakon početka nešto intenzivnijih ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini 1992. godine. RTV Dom u Sarajevu napuštaju mnogobrojni radnici, odnoseći pokretnu opremu (televizijske kamere, mikrofone i sl.) Početkom opsade Sarajeva, RTVBiH je suočena sa stalnim razaranjem opreme, predajnika, uz stradanje radnika koji su se borili protiv medijske blokade grada Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine. U okviru RTVBiH tada djeluju tvBiH i Radio Bosne i Hercegovine. Za emitovanje programa RTV BIH u ratnim uslovima, najzaslužniji je tzv. "PEP" sa isključivo tehničkom djelatnošću (Prenos i emitovanje programa).

Već 1. januara 1993. godine RTVBiH je primljena kao aktivni član Evropske emiterske unije. To je omogućilo da se Bosna i Hercegovina kao samostalna država po prvi put pojavi 1993. godine na Euroviziji. Prvi predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju bio je Muhamed Fazlagić. Nakon završetka ratnih sukoba u BiH, popravlja se uništena i infrastruktura neophodna za funkcionisanje RTV sistema na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

PBSBiH 2000-2004

Logo Javnog radiotelevizijskog servisa BiH – PBSBiH po prvi put se pojavio tokom direktnog prenosa Ljetnih olimpijskih igara u Sydney-u. Uz donacije u opremi OHR-a i Europske komisije u BiH, osigurana je emisiona mreža za uspostavu televizije na nivou države Bosne i Hercegovine. U noći između 11. i 12. augusta 2004. godine, realizovano je razdvajanje emisionih mreža PBSBiH (Radio-televizije BiH), RTVFBiH (Radiotelevizije FBiH) i RTRS (Radiotelevizije RS). Od 12. augusta 2004. godine, BHTV 1 na vlastitoj frekvenciji emituje probni test signal kombiniran s audiopodlogom - program BH Radio 1 i tehničkim podacima o frekvencijama za prijem novog kanala.

BHRT (BHT 1)

Datoteka:BHT.jpg

13. augusta 2004. iz studija u Sarajevu počinje cjelodnevno emitiranje programa BHT 1 (PBSBiH mijenja naziv u Bosanskohercegovačka radiotelevizija - BHRT). Tačno u 18:00h, emitovan je Otvoreni program povodom Ljetnih olimpijskih igara u Ateni. BHT 1 emituje dešavanja i takmičenja sa Olimpijskih igara uz informativni program (signalom pokriva preko 90% populacije u BiH). Nakon svečane ceremonije upriličene u RTV Dom-u, tačno u 19:00 emitovano je prvo izdanje BHT Vijesti na tek uspostavljenoj nacionalnoj mreži. Prvi voditelj Vijesti bio je Tomislav Đurić. [3]

Gledanost

BHT 1 je jedna od gledanijih televizija u Bosni i Hercegovini, pogotovo zbog prava emitovanja utakmica reprezentacija iz Bosne i Hercegovine. BHT 1 je po gledanosti na sedmoj poziciji u Bosni i Hercegovini.

Gledanost televizijskih stanica u Bosni Hercegovini (za razdoblje od 1. 1. do 31. 12. 2015)[4]
Ime TV-stanice Gledanost u % Pozicija
Federalna 11,9% 1.
OBN 10,3% 2.
Pink BH 9,9% 3.
BN 6,6% 4.
RTRS 6,1% 5.
Hayat 6,0% 6.
BHT 1 5,3% 7.

Reference

  1. ^ http://teve.ba/tv-program
  2. ^ TXT BHT 1
  3. ^ http://www.ekapija.com/website/bih/page/416225
  4. ^ "Izvor statistike gledanosti televizijskih stanica u 2015.godini". rtvfbih.ba. Pristupljeno 5. 1. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi