Claudio Merulo: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 988 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka izmjene
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
No edit summary
No edit summary
Bio je visoko cijenjen od strane crkve i [[Dužd Venecije|venecijanskog Dužda]], koji ga je nagrađivo sa redovnim povećanjima plate. Na ovom radnom mjestu je ostao skoro 30 godina gdje je uspostavio poslove štampanja i objavljivanja muzike.
Objavljivao je štampana izdanja svoje muzike kao i knjige [[madrigal]]a Philippea Verdelota, Costanza Feste i drugih poznatih kompozitora tog vremena. Bilo mu je povjereno da komponuje muziku za neke od najvažnijih događaja svog vremena, među kojima su proslava tokom državne posjete [[Henrik III, kralj Francuske|Henrika III, kralja Francuske]] 1574. godine i vjenčanja [[Francesco I Medici|Francesca I de Medicia]] i Biance Cappello u [[Firenca|Firenci]] 1589. godine.
Godine 1584. godine iznenada napušta Veneciju i odlazi da radi kao orguljaš na dvoru [[Alessandro Farnese, vojvoda od Parme|Alessandra Farnesea, vojvode od Parme]].<ref name="AM"/>Tri godine kasnije preuzima još jedan dodatni posao svirajući kao crkveni orguljaš u katedrali u [[Mantova|Mantovi]], a od 1591. godine radi i kod bogate porodice Steccata.
Nakon prvih oštrih bolova koje je primijetio 25. aprila u donjem dijelu trbuha, Claudio Merulo je preminuo poslije desetak dana 4. maja 1604. godine.
Bio je sahranjen u katedrali u gradu Parma odmah pored kompozitora [[Cipriano de Rore|Cipriana de Rore]] uz sve državne počasti.
<ref name="AM"/>
== Muzičko naslijeđe i stil ==
Claudio Merulo je bio poznat po svojim orguljaškim sposobnostima u cijeloj Italiji, te je uveliko smatran za najboljeg svirača u svoje vrijeme.
On je bio uzor u razvoju instrumentalne muzike tokom kasne renesanse, te je razvio vlastiti stil na klavijaturi, zasnivajući svoje melodije na vokalnoj muzici. Izmislio je nove pristupe uljepšavanju melodija podižućii ih iz skupa mehaničkih i predvidljivih formula prilikom izvođenja mnogih umjetničkih djela na klavijaturi.<ref name="AM"/>
 
 
7.963

izmjene

Navigacija