Razlika između verzija stranice "Ride the Lightning"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m Male popravke
Red 14: Red 14:
| Sljedeći album = ''[[Master of Puppets]]''<br />(1986)
| Sljedeći album = ''[[Master of Puppets]]''<br />(1986)
}}
}}
'''Ride the Lightning''' je drugi po redu studijski album [[američkog]], [[heavy metal|trash metal]] benda [[Metallica|Metallice]] i jedan od najboljih albuma ikad prema mišljenju obožavaoca.{{ko}} Ovaj album je izdat 27. jula 1984. godine od strane nezavisne diskografske kuće [[Megaforce Records]]. Album je snimljen u samo tri sedmice sa legendarnim producentom [[Flemming Rassmussen]]om, u [[Kopenhagen]]u u [[Danska|Danskoj]]. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove [[Trash metal]]a, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista [[Cliff Burton]] sa svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također ovaj album je po prvi put sadržavao akustične gitare i prvu power balladu "[[Fade To Black]]". On je doduše bio muzički obrazovan što se moglo to primjetiti u ovom i narednom albumu [[Master of Puppets]]. Ride the Lightning je u većini slučajeva pozitivno ocijenen, hvaljen u smislu dobre produkcije, kvalitetne muzike koja je ostavljala utisak na svakog ko bi je slušao.{{izvor}} Ovaj album je u većini slučajeva bio mnogima{{ko}} inspiracija za muziku u to doba pa i čak danas.
'''[[Ride The Lightning|Ride the Lightning]]''' je drugi po redu studijski album [[američkog]], [[heavy metal|trash metal]] benda [[Metallica|Metallice]] i jedan od najboljih albuma ikad prema mišljenju obožavaoca.{{ko}} Ovaj album je izdat 27. jula 1984. godine od strane nezavisne diskografske kuće [[Megaforce Records]]. Album je snimljen u samo tri sedmice sa legendarnim producentom [[Flemming Rassmussen]]om, u [[Kopenhagen]]u u [[Danska|Danskoj]]. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove [[Trash metal]]a, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista [[Cliff Burton]] sa svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također ovaj album je po prvi put sadržavao akustične gitare i prvu power balladu "[[Fade To Black]]". On je doduše bio muzički obrazovan što se moglo to primjetiti u ovom i narednom albumu [[Master of Puppets]]. Ride the Lightning je u većini slučajeva pozitivno ocijenen, hvaljen u smislu dobre produkcije, kvalitetne muzike koja je ostavljala utisak na svakog ko bi je slušao.{{izvor}} Ovaj album je u većini slučajeva bio mnogima{{ko}} inspiracija za muziku u to doba pa i čak danas.


==Spisak pjesama==
==Spisak pjesama==

Verzija na dan 30 juli 2016 u 12:11

Ride the Lightning
Datoteka:Metallica - Ride the Lightning cover.jpg
Studijski album Metallica
Objavljen27. 7. 1984.
ŽanrTrash Metal
Trajanje47:23
IzdavačMegaforce
Producent(i)Metallica, Flemming Rasmussen
Hronologija albuma Metallica
Kill 'Em All
(1983)
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
(1986)

Ride the Lightning je drugi po redu studijski album američkog, trash metal benda Metallice i jedan od najboljih albuma ikad prema mišljenju obožavaoca.[ko?] Ovaj album je izdat 27. jula 1984. godine od strane nezavisne diskografske kuće Megaforce Records. Album je snimljen u samo tri sedmice sa legendarnim producentom Flemming Rassmussenom, u Kopenhagenu u Danskoj. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove Trash metala, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista Cliff Burton sa svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također ovaj album je po prvi put sadržavao akustične gitare i prvu power balladu "Fade To Black". On je doduše bio muzički obrazovan što se moglo to primjetiti u ovom i narednom albumu Master of Puppets. Ride the Lightning je u većini slučajeva pozitivno ocijenen, hvaljen u smislu dobre produkcije, kvalitetne muzike koja je ostavljala utisak na svakog ko bi je slušao.[nedostaje referenca] Ovaj album je u većini slučajeva bio mnogima[ko?] inspiracija za muziku u to doba pa i čak danas.

Spisak pjesama

  1. Fight Fire With Fire (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, 4:45)
  2. Ride The Lightning (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, Dave Mustaine, 6:36)
  3. From Whom The Bell Tolls (James Hetfield, Lars Ulrich, Clif Burton, 5:09)
  4. Fade To Black (James Hetfield, Lars Ulrich, Clif Burton, Kirk Hammett, 6:57)
  5. Trapped Under Ice (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, 4:04)
  6. Escape (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, 4:23)
  7. Creeping Death (James Hetfield, Lars Ulrich, Clif Burton, Kirk Hammett, 6:36)
  8. The Call Of Ktulu (James Hetfield, Lars Ulrich, Clif Burton, Dave Mustaine, 8:53)

Postava

James Hetfield- ritam gitara, vokal Kirk Hammett- solo gitara Cliff Burton- bas gitara Lars Ulrich- bubnjevi