Razlika između izmjena na stranici "Gilderoy Lockhart"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 420 bajtova ,  prije 5 godina
nema sažetka izmjene
{{Nedostaju izvori}}
{{Prijevod}}
{{HP Infokutija
| slika = [[Datoteka:Lockhart1.jpg]] <br /><small> [[Kenneth Branagh]] kao Gilderoy Lockhart u [[Harry Potter i Odaja tajni (film)|Harry Potteru i Odaji tajni]]
| pojavljivanje = [[Harry Potter i Odaja tajni]]
}}
'''Gilderoy Lockhart''' (Merlinov red, treće klase, počasni član Lige za odbranu od mračnih sila i peterostruki dobitnik nagrade Vještičjeg sedmičnika za najljepši osmjeh) je lik iz serije romana o [[Harry Potter|Harry Potteru]] autorice [[J. K. Rowling]]. On je slavni čarobnjak koji je napisao mnoge knjige o mračnim stvorenjima i svojim susretima s njima. Ima plavu, valovitu kosu i posebno ravne i blistavo bijele zube. Narcisoidan je, opsjednut samim sobom, i jako je napuhan. Krase ga plave oči. Usprkos svom položaju slavne osobe u čarobnjačkoj zajednici, njegove ljubiteljke čine pretežito sredovječne žene i tinejđerketinejdžerke (koje ga smatraju posebno zgodnim). fan
 
'''Gilderoy Lockhart''' (Merlinov red, treće klase, počasni član Lige za odbranu od mračnih sila i peterostruki dobitnik nagrade Vještičjeg sedmičnika za najljepši osmjeh) je lik iz serije romana o [[Harry Potter|Harry Potteru]] autorice [[J. K. Rowling]]. On je slavni čarobnjak koji je napisao mnoge knjige o mračnim stvorenjima i svojim susretima s njima. Ima plavu, valovitu kosu i posebno ravne i blistavo bijele zube. Narcisoidan je, opsjednut samim sobom, i jako je napuhan. Krase ga plave oči. Usprkos svom položaju slavne osobe u čarobnjačkoj zajednici, njegove ljubiteljke čine pretežito sredovječne žene i tinejđerke (koje ga smatraju posebno zgodnim). fan
 
Gilderoy Lockhart je u školskoj godini [[1992]]./[[1993]]. predavao predmet [[Školski predmeti u Hogwartsu|Odbrane od mračnih sila]] u [[Hogwarts|školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu]]. Na prvom predavanju koje je održao učenicima druge godine dao je ispit koji nije imao nikakve veze sa predmetom kojeg bi trebao podučavati, nego se ticao isključivo njegove biografije. Nije bio popularan među ostalim profesorima i školskim osobljem, a najmanje ga je od svih podnosio profesor [[Severus Snape]], koji je želio preuzeti podučavanje njegovog predmeta. Ipak, profesori i učenici su ga naučili podnositi, a [[Hermione Granger|Hermiona Granger]] je razvila i posebnu simpatiju prema njemu, na gađenje [[Harry Potter (lik)|Harryja]] i [[Ron Weasley|Rona]]. Harry ga posebno nije volio, djelimično i zato što je Gilderoy mislio da je Harry doletio u [[Hogwarts]] sa Ronom Weasleyem zato što se želio domoći još slave. Gilderoy je mislio da je Harry, kad se pojavio sa njim na naslovnici ''Dnevnog Proroka'', dobio razne ideje o sticanju slave. Kasnije je mislio da Harry dijeli potpisane fotografije zbog njega.
 
Gildeory Lockhart se slabo koristi čarolijama. Jedina čarolija u kojoj je on stvarno dobar je čarolija za brisanje pamćenja. Na prvom satučasu je svojim učenicima pustio u učionicu [[Čarobnjački svijet#Zvijeri|Vilovnike]] koje nije znao sam pohvatati. Također je umjestioumjesto da Harryju izliječi slomljenu ruku učinio da mu nestanu sve kosti iz nje. U dvoboju štapićima sa [[Severus Snape|Severusom Snapeom]] je bio savladan, a kada je [[Draco Malfoy]] nahuškao [[zmija|zmiju]] na Harryja, nije je znao ukloniti.
 
U ekraniziranoj verziji [[Harry Potter i Odaja tajni (film)|Harryja Pottera i Odaje tajni]], Lockharta glumi [[Kenneth Branagh]]. Još nije poznato hoće li se Branagh vratiti u ulozi Gilderoya Lockharta u vjerovatno posljednjem pojavljivanju tog lika, u [[Harry Potter i Red feniksa (film)|Harry Potteru i Redu Feniksa]].
 
{{spoiler}}
Gilderoy Lockhart je razotkriven kao varalica dok je pokušavao izbjeći odlazak u [[Odaja tajni|Odaju tajni]] i otkrio je da u stvari nije napravio sve one nevjerovatne i velike stvari koje je opisao u svojim knjigama - umjesto toga, krao je priče drugih ljudi, a na njih je bacao čarolije za brisanje pamćenja i preuzimao zasluge za njihova ostvarenja. Kad je pokušao promijeniti sjećanje Harry Pottera i Rona Weasleya kako se ne bi sjećali priznanja i cijele prevare, čarolija je umjesto na njih dvojicu djelovala na njega zato što je koristio Ronov slomljeni štapić. Zbog toga je Gilderoy izgubio pamćenje i odveden je u [[Bolnica Svetog Munga za magične ozljede i bolesti|Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti]]. Na [[Božić]] [[1995]]. Harry je vidio Gilderoya, kojemukojem se polakopolahko počelo vraćati pamćenje, u bolnici. Lockhart još uvijek prima pisma obožavatelja, iako više nema pojma zašto. Također, još uvijek voli dijeliti autograme.
 
Gilderoy Lockhart je razotkriven kao varalica dok je pokušavao izbjeći odlazak u [[Odaja tajni|Odaju tajni]] i otkrio je da u stvari nije napravio sve one nevjerovatne i velike stvari koje je opisao u svojim knjigama - umjesto toga, krao je priče drugih ljudi, a na njih je bacao čarolije za brisanje pamćenja i preuzimao zasluge za njihova ostvarenja. Kad je pokušao promijeniti sjećanje Harry Pottera i Rona Weasleya kako se ne bi sjećali priznanja i cijele prevare, čarolija je umjesto na njih dvojicu djelovala na njega zato što je koristio Ronov slomljeni štapić. Zbog toga je Gilderoy izgubio pamćenje i odveden je u [[Bolnica Svetog Munga za magične ozljede i bolesti|Bolnicu svetog Munga za magične ozljede i bolesti]]. Na [[Božić]] [[1995]]. Harry je vidio Gilderoya, kojemu se polako počelo vraćati pamćenje, u bolnici. Lockhart još uvijek prima pisma obožavatelja, iako više nema pojma zašto. Također, još uvijek voli dijeliti autograme.
 
== Lockhartova prošlost ==
Nije otkriveno ništa o Lockhartovim pretcimaprecima. S obzirom na njegovu neiskrenost, sve što on kaže mora se uzeti sa rezervom. Lockhart tvrdi da je jednom bio niko, i očito se kao dijete trudio biti primijećen, ali nije uspio. Važno je istaknuti da je dežurna vidarica u [[Bolnica svetog Munga za magične ozljede i bolesti|svetom Mungu]] rekla da Gilderoya niko ne posjećuje, što upućuje na to da su članovi njegove porodice mrtvi, ne mare za njega ili su bezjaci.
 
== Zanimljivosti ==
 
== Ostalo ==
*[[PopisSpisak knjiga u Harryju Potteru#Djela Gilderoya Lockharta|Književna djela Gilderoya Lockharta]]
 
[[Kategorija:Likovi iz Harry Pottera|Lockhart, Gilderoy]]
 
[[da:Hogwarts' stab#Glitterik Smørhår]]
[[de:Figuren der Harry-Potter-Romane#Gilderoy Lockhart]]
[[en:Hogwarts staff#Gilderoy Lockhart]]
[[hu:Roxforti tanárok#Gilderoy Lockhart]]
[[lt:Hogvartso personalas#Gilderojus Lokhartas]]
[[no:Ansatte ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom#Gyldeprinz Gulmedal]]
[[pl:Pracownicy Hogwartu#Gilderoy Lockhart]]
[[ru:Златопуст Локонс]]
73.705

izmjena

Navigacija