Hipertekst: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 16 bajtova ,  prije 5 godina
nema sažetka izmjene
No edit summary
No edit summary
 
{{Nedostaju izvori}}
{{Prijevod}} {{Preuređivanje}}
'''Hipertekst''' je intertekstualni dokument/sistem sa povezanim tehnološkim jedinicama, što klasična [[knjiga]] ne može pružiti. On je viši oblik tehnološkog razvoja prezentiranja grafičkih formata na daljinu. Prije svega, to je elektronička slika teksta ugrađena u [[računar]] i može se jedino unutar njega ostvarivati, mijenjati i čitati. Hipertekst je međusistemsko rješenje sa raznih područja informacijskog procesiranja kao što su: baze podataka, pretraživanje [[informacija]] i računarsko procesiranje informacija. Međutim, i tradicionalni tekst može biti djelimično nesekvencijalan u slučaju kada sadrži takve elemente, npr. fusnote, reference i sl., zato što čitalac može odrediti hoće li se zaustaviti i pročitati sadržaj na kojeg oznaka upućuje ili će nastaviti sa čitanjem [[tekst|teksta]]. Hipertekst je modularan, čime se želi naglasiti da on u određenom smislu nikada nije dovršen, jer se uvijek može dodati novi modul. Hipertekst ne mora biti potpun kako bi bio funkcionalan, te se može objaviti u stanju za koje autor smatra da je prikladno.
Međutim, i tradicionalni tekst može biti djelomično nesekvencijalan u slučaju kada sadrži takve elemente, npr. fusnote, reference i sl., zato što čitalac može odrediti hoće li se zaustaviti i pročitati sadržaj na kojeg oznaka upućuje ili će nastaviti sa čitanjem [[tekst|teksta]].
Hipertekst je modularan, čime se želi naglasiti da on u određenom smislu nikada nije dovršen, jer se uvijek može dodati novi modul. Hipertekst ne mora biti potpun kako bi bio funkcionalan, te se može objaviti u stanju za koje autor smatra da je prikladno.
 
=== Vrste ===
 
==== Primjena ====
Najpoznatija primjena hiperteksta je globalni informacijski internetski servis [[World Wide Web]] (skraćeno WWW ili Web). Za objavljivanje hipertekstualnog sadržaja koristi se [[HTML]] (HyperText Markup Lanugage), a protokol koji se koristi zove se [[Hypertext Transfer Protocol|HTTP]] (''HyperText Transfer Protocol'').
 
== Također pogledajte ==
* [[Hypertext Transfer Protocol]]
 
==== Reference ====
 
=== Literatura ===
 
* SAPUNARSapunar, Marko, ''Osnove znanosti o novinarstvu'', Digitalni tisak, Zagreb, 2004.
=== Literatura ===
* SAPUNAR, Marko, Osnove znanosti o novinarstvu, Digitalni tisak, Zagreb, 2004.
 
[[Kategorija:Internet]]
73.705

izmjena

Navigacija