Razlika između verzija stranice "Plaćenici (2010)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Ovaj može stajati i čekati doradu.
Red 65: Red 65:
[[Kategorija:Američki filmovi]]
[[Kategorija:Američki filmovi]]
[[Kategorija:Američki akcijski filmovi]]
[[Kategorija:Američki akcijski filmovi]]
[[Kategorija:2010 film]]
[[Kategorija:Filmovi iz 2010.]]

Verzija na dan 9 oktobar 2016 u 16:06

Plaćenici
RežiserSylvester Stallone
Producent
  • Avi Lerner Izmijeni na Wikipodacima
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
  • Brian Tyler Izmijeni na Wikipodacima
Žanrakcijski
KinematografijaJeffrey L. Kimball Izmijeni na Wikipodacima
MontažaKen Blackwell
Produkcija
  • Millennium Media
  • Millennium Films
  • Lionsgate Izmijeni na Wikipodacima
DistributerLionsgate
Premijera
  • 3 august 2010
  • 13 august 2010
  • 26 august 2010
  • 14 oktobar 2010 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje103 min.
ZemljaŠablon:ZD-S
Jezikengleski
Budžet82,000,000 dolara
NasljednikThe Expendables 2 Izmijeni na Wikipodacima

Plaćenici (eng. The Expendables), američki akcijski film Sylvestera Stallonea iz 2010. godine o grupi plaćenika koji idu srušiti sa vlasti vojnog diktatora u maloj južnoameričkoj državi. Film je svojevrsna posveta akcijskim filmovima iz 1980-ih i početka 1990-ih, i okuplja okuplja glumačku ekipu veterana iz takvih filmova kao što su Dolph Lundgren, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis te mlađe snage Jasona Stathama i Jeta Lija. Dio plaćenika je i Randy Couture, višestruki UFC-ov prvak.

Radnja

Šablon:Spoiler Grupa elitnih plaćenika predvođena Barneyjem Rossom (Sylvester Stallone) poslana je u Adenski zaliv uz obalu Somalije kako bi spriječili lokalne pirate da ubiju grupu talaca. Nakon uspješno obavljenog zadatka, tajanstveni gospodin Church (Bruce Willis) im nudi da odu na neimenovani južnoamerički otok Vilenu i sruše sa vlasti lokalnog diktatora, generala Garzu (David Zayas).

Rossov elitni tim ubica čine Lee Christmas (Jason Statham), bivši pripadnik Specijalnih vazdušnih snaga koji izvrsno barata hladnim oružjem; Yin Yang (Jet Li), majstor za blisku borbu; Hale Caesar (Terry Crews) koji poznaje Barneya deset godina i specijalist je za oružje duge cijevi; Toll Road (Randy Couture), vješt u rušenju i smatra se mozgom grupe; te Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), borbeni veteran i stručnjak za snajpere koji se bori s vlastitim demonima.

Na izvidničkom zadatku u Vileni, Barney i Christmas sastaju se s kontakt osobom Sandrom (Giselle Itie), pripadnicom otočkog pokreta otpora. Također upoznaju bivšeg CIA-inog operativca Jamesa Monroea (Eric Roberts) i njegovog pristašu Painea (Steve Austin) koji su udružili snage s diktatorskim režimom generala Garze. Kada stvari krenu po zlu, Barney i Christmas moraju ostaviti Sandru, osuđujući je tako na smrt.

Opsjednut tim neuspjehom, Barney uvjerava tim da se vrate u Vilenu, spase zatočenicu i završe započeti zadatak. A možda i da spasi vlastitu dušu...[1]

Uloge

Reference

Vanjski linkovi