Razlika između verzija stranice "Nostradamus"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Vanjski linkovi: re-categorisation using AWB
Red 109: Red 109:
[[Kategorija:Pseudonauka]]
[[Kategorija:Pseudonauka]]
[[Kategorija:Francuski pisci]]
[[Kategorija:Francuski pisci]]
[[Kategorija:Liječnici]]
[[Kategorija:Ljekari]]

Verzija na dan 12 oktobar 2016 u 20:10

Michel de

Michel de Nostradame, poznatiji pod imenom Nostradamus, rođen je 14. decembra 1503. godine u mjestu St Rémy de Provence u francuskoj pokrajini Provance. Nostradamus je bio francuski Jevrej. Njegovo najpoznatije djelo je "Les Propheties" (Proročanstva) koje je prvi put objavljeno 1555. godine i do danas je prevedeno na gotovo sve jezike svijeta. Zahvaljujući svojim “proročanstvima” Nostradamus je kroz historiju stekao veliki broj poklonika jer mnogi koji su čitali njegova djela vjeruju da je imao sposobnost predviđanja budućnosti. S druge strane, oni koji misle dugačije tvrde da se radi o tendecioznom prevodu ili tumačenju njegovih djela.

Biografija

Djetinjstvo

Michel de Nostradame rođen je 14. decembra 1503. godine u mjestu St Rémy de Provence u francuskoj pokrajini Provance. Otac mu se zvao Jaume, a majka Reyniere de Saint Rémy. Naslov de Notredame upućuje, čini se, na porodičnu mjesnu župu, a ime Nostradamus skovano je u kasnijim godinama. Jaume de Nostredame naslijedio je uspješan porodični posao kao trgovac žitom. Njegovi roditelji bili su neplemenitog porijekla iz okoline grada Avignona. Kako je doba u kojem je Nostradamus živio bilo i doba Inkvizicije, njegovi roditelji prešli su sa judaizma na katoličanstvo kada je Nostradamusu bilo devet godina. Bio je najstariji od petero djece (premda se u nekim izvorima javlja podatak da ih je bilo sedam ili osam, ali svaki i dalje tvrdi kako je Nostradamus bio najstarije dijete). O prva tri njegova brata nisu dostupni opširniji podaci (bračni par de Notredame nije imao kćerki). Najmlađi brat, César, postao je zastupnik u skupštini provansalskog parlamenta (Procureur du Parliament de Provence). Nostradamusovo školovanje bilo je u rukama njegova djeda sa majčine strane Jeana (inače liječnika koji je mnogo znao o ljekovitom bilju), a koji ga je podučavao osnovanama latinskog, grčkog i hebrejskog jezika kao i matematici te astrologiji.

Nostradamus

Studentske godine

Kada je njegov djed preminuo, Nostradamusa su roditelji poslali na školovanje u Avignon gdje je pokazivao velik interes za astrologiju.

Originalni portret Nostradamusa koji je izradio njegov sin Cesar

Godine 1522, roditelji Nostradamusa šalju na studij medicine u Montpellier. Nakon tri godine dobija ljekarsku licencu te odlazi u seoske dijelove Francuske kako bi pomagao žrtvama kuge koja je u to doba harala Francuskom. Nakon četiri godine vraća se u Montpellier kako bi odbranio svoj doktorat. U Montpellieru je ostao oko godinu dana, ali njegov posve nov pristup liječenju pacijenata dovodio ga je u neugodne situacije, te stoga odlazi u Toulouse gdje će se baviti ljekaskim zvanjem.

Brak i ljekarske godine

Negdje oko 1534. godine Nostradamus se oženio mladom i veoma lijepom djevojkom iz visokog društva. Njeno ime ostalo je nepoznanica do danas. Ona mu je rodila sina i kćerku. Uskoro slijedi serija tragedija. Kuga dolazi u Agen, mjestu u kojem je Nostradamus živio sa porodicom i uprkos svim njegovim naporima, Nostradamusova supruga i njihovo dvoje djece umiru od kuge. Činjenica da nije mogao pomoći vlastitoj porodici unatoč svom ljekarskom znanju, imala je strahovito razočaravajući uticaj na Nostradamusa. Nakon smrti supruge njena je porodica tužila Nostradamusa tražeći povrat miraza. Povrh svega, godine 1538. je optužen i za herezu, što je u to doba bio veoma ozbiljan prestup koji ga je mogao koštati života. Nakon toga otputovao je u Lorraine, a potom u Veneciju te na Siciliju.

Zrelo doba

Londonsko izdanje Nostradamusovih Proročanstava iz 1672. godine

Godine 1554. Nostradamus se nastanio u Marseilleu. U novembru te godine Provance je doživijela jednu od najtežih nesreća u svojoj historiji - izbila je epidemija kuge koja se širila nevjerovatnom brzinom. Nostradamus je tada nesebično pomagao ne bi li spasio što više ljudskih života. Kada je epidemija zaustavljena Nostradamus se nastanio u mjestu Salon gdje je odlučio živjeti do kraja života. U novembru je oženio Anne Ponsart Gemelle, bogatu udovicu (kuća u kojoj je tada živio još uvijek postoji). U Saloni, stanovnici baš nisu bili gostoljubivi prema Nostradamusu - pred njegovom kućom spalili su lutku sa njegovim likom. Godine 1550. objavio je Almanah, a nakon 1554. Predviđanja - knjigu koja je imala određen uspjeh koji ga je ohrabrio da se ozbiljnije pozabavi Proročanstvima. Jednu od prostorija u kući pretvorio je u sobu u kojoj je, kako kaže u Prorčanstvima, radio noću okružen okultnim knjigama. Glavni izvor njegovih magičnih inspiracija bila je knjiga zvana De Mysteriis Egyptorum. Do 1555. godine Nostradamus je završio prvi dio svojih proročanstva koja su sadržavala predviđanja počevši od njegovog vremena pa do navodnog kraja svijeta. Iste godine Macc Bonhomme je u Lyonu objavio prva Nostradamusova djela. Od tada su izdanja Nostradamusovih proročanstava uvijek rasprodana. Malo se autora, osim sastavljača biblijskih tekstova, može pohvaliti takvom popularnošću u tako dugom vremenskom razdoblju.

Posljednje godine i smrt

Prorčanstva je pisao u stihovima. Stihovi su pisani zagonetnim, dvosmislenim stilom upotrebom francuskih, provansalskih, italijanskih, grčkih i latinskih riječi. To je činio sa razlogom, jer postojala je opasnost da ga proglase vještcem, a također je želio da neupućenima tajne proročanstva ostanu nepoznate. Knjiga, iako još nedovršena, štampana je 1555. godine i sadržavala je prve tri centurije i početak četvrte. Čuvši za Nostradamusa, kraljica Katarina de Medici pozvala ga je na Dvor. Dana 15. avgusta Nostradamus je unajmio sobu u gostionici St. Michel, a već narednog dana kraljica ga je primila u posjet. Kada su se sreli Nostradamus i kraljica u razgovoru su proveli dva sata. Kraljica se interesirala za kvartenu u kojoj se opisuje kraljeva smrt. Dva tjedna kasnije kraljica je ponovo pozvala Nostradamusa i tada mu je dala u zadatak da napravi horoskope za njenu djecu čija je tragična sudbina već bila opisana u Proročanstvima. Nedugo nakon toga Nostradamus je čuo da se pravosudni organi u Parizu raspituju o njegovim magijskim ritualima te se vratio u Salon. Od tada patio je od kostobolje i artritisa, te se čini da nije puno radio osim što je izradio nekoliko horoskopa za svoje ugledne goste i dovršio pisanje Proročanstava. Godine 1564. kraljica Katarina, sada kraljica regent, odlučila je proputovati kroz Francusku. Putujući posjetila je i Nostradamusa. Tada ga je kraljica proglasila dvorskim ljekarom.

Oko 1566. godine, Nostradamusov giht koji ga je mučio dugo vremena i otežavao mu kretanje pretvorio se u edem. Nostradamus je osjećao da mu se bliži kraj. Stoga je 17. juna 1566. godine pozvao je svog advokata i sastavio detaljnu oporuku kojom svoju imovinu ostavlja supruzi i djeci. Već 1. jula pozvao je mjesnog svećenika kako bi mu dao posljednju pomast. Kada ga je sluga napuštao te noći rekao mu je da ga ujutro neće vidjeti živa. Bilo je kao što je i predvidio.

Nostradamus je sahranjen uspravno u zidu salonske crkve, a njegova supruga Anne dala je napraviti spomen-ploču. U doba Revolucije Nostradamusov grob oskrnavili su praznovjerni vojnici. Sačuvani ostaci sahranjeni su u drugoj salonskoj crkvi, crkvi Saint-Laurenta, gdje se njegov grob i portret još uvijek mogu vidjeti. Dvije godine nakon njegove smrti - 1568. u cijelosti su štampana njegova Proročanstva. Možda je zanimljivo spomenuti da je još kao mladi student podržao Kopernikovu teoriju da je Zemlja okrugla i da se Zemlja okreće oko sunca - 100 godina prije nego što će Galileo biti suđen za isto uvjerenje. Na Nostradamusovu grobu stoji ovaj epitaf:

Ovdje leže kosti čuvenog Michaela Nostradamusa
čije je gotovo božansko pero jedino bilo,
prema sudu svih smrtnika, dostojno
zapisati pod zvjezdanim nadahnućem
buduće događaje cijelog svijeta...
neka potomstvo ne dira njegove ostatke.

Djela

Nostradamus za života nije objavio mnogo djela, a postao je poznat zahvaljujući tek jednom od njih:

  • Proročanstva (1557) - knjiga koja je Nostradamusu donijela svjetsku slavu. Sastoji se od proročanstava koja pokrivaju period od nekoliko stoljeća. Djelo se sastoji od jedne slobodne i 941 vezane katrena, koji su grupirani u 9 grupa po 100, i jednu od 42. Taj oblik naziva se Centurija.
  • Almanasi (1550) – Nostradamusovo najpopularnije djelo. Naslov se ponekad navodi kao Almanachs (godišnjak detaljnih proročanstava,) a ponekad Prognostications ili Presages (uopštena proročanstva).
  • Traité des Fardements et Confitures (1556) - je medicinska kuharica, koja sadrži neke recepte drugih, ali i recept samog Nostradamusa za liječenje kuge.
  • Orus Apollo (?) – rukopis koji sadrži preko 2,000 dokumenata vezanih za Nostradamusa koje je sakupio Michel Chomarat. Sadrži i neke netačne prevode hijeroglifa.

Zanimljivosti

Nostradamusova djela često su prenošena netačno ili čak namjerno mijenjana kako bi se “dokazalo” da je stvarno imao sposobnost predviđanja budućnosti. Neil Marshall, student sa Brock University, St. Catherines, Ontario, Kanada, u svom radu iz 1997. godine pod naslovom Kritička analiza o Nostradamusu (A Critical Analysis of Nostradamus), kako bi pokazao da jedno proročanstvo nije validno, napisao je:

U Gradu Božjem biće snažna grmljavina,
Dva brata će nestati u Haosu,
i dok tvrđava opstaje,
Veliki vođa će pasti,
A treći veliki rat će započeti dok grad gori.[1]

Očigledne su aluzije na 11. septembar 2001. godine. Međutim niti je ovo katrena a još manje je Nostradamusova.

Sličan primjer (očigledna aluzija na dolazak George W. Busha kao Predsjednika S.A.D.):

Dođe novi milenij i mjesec dvanaesti,
u kući sa najvećom snagom,
pojaviće se seoska budala
i biće prihvaćen kao vođa.

Slijedeći primjer govori o događaju od 15. aprila 1986. godine kada je pukovnik Gadafi naredio lansiranje dva projektila na američku bazu smještenoj na ostrvu Lampedusa (projektili su promašili bazu za samo 2 km.).

S Istoka doći će srce s Ponta
Preko mora doći će k nasljednicima Romulusa
u pratnji flote libijske
nek’ zadrhte Malta i ostrvlje okolno.

Nostradamus i njegova “proročanstva” su i dalje nadahnuće autorima filmova, serija, stripova i književnih djela; u seriji First Wave likovi se koriste Nostradamusovim kvatrenama kako bi se odbranili od invazije vanzemaljaca, grupa Judas Priest objavila je konceptualni album pod naslovom Nostradamus, upravo njime i ispiriran itd.

Također pogledajte

Reference

Vanjski linkovi