Razlika između verzija stranice "Upravna jedinica"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 29: Red 29:
* [[Podnacionalna jedinica]]
* [[Podnacionalna jedinica]]


* [[Entitet (politička geografija)|entitet]]
* [[Entitet (politička geografija)|Entitet]]
{{Commonscat|Country subdivisions}}
{{Commonscat|Country subdivisions}}



Verzija na dan 15 novembar 2016 u 23:36

Svjetske administrativne razine

Administrativni jedinica, entitet, area ili region, konstitutivna jedinica ili podnacionalni entitet ili dio države je dio jedne zemlje ili druge regije, koji je razgraničen za potrebe administracije. To je izraz za upravnu oblast unutar date zemlje ili suverene države, uglavnom sa lokalnom vladom koja uključuje mnoge općine, kantone, srezove, provincije ili druge upravne potpodjele, i koja ima izvijesni stepen autonomije (samostalnosti) po određenim pitanjima. U zemljama koje nisu nacije-države, ovo može značiti da su neke ili sve od "podnacionalnih" jedinica u stvari također i nacionalne jedinice.

Administrativnoj jedinici se odobrava određeni stepen autonomije koji je potreban za upravljanje. Obično to obavlja preko svoje lokalne samouprave. Zemlje su podijeljene u manje sastavne jedinice kako bi lakše organizirale upravljanje i poslovanje stanovništva. Naprimjer, zemlja se može podijeliti na pokrajine, koje su podijeljeni u županije. Ove se, pak, možu podijeliti u cjelini ili u dijelu u općine i tako dalje. Administrativni entiteti su konceptualno odvojeni od teritorija, sa bivšim uređenjem i sastavni su dijelovi suverene države a zavisne teritorije su samo pod nekim manjim oblicima kontrole.

Zbog jasnoće i praktičnosti standardnih neutralnih referenci, najveći administrativni dijelovi jedne zemlje se zovu "prvi nivo administrativne podjele" ili "prvi administrativnom nivo". Sljedeća manji se zove "drugi nivo administrativne podjele" ili "drugi administrativni nivo.[1][2]

Primjeri administrativnih jedinica

Politička podjela svijeta

Također pogledajte

  1. ^ "Global Administrative Unit Layers (GAUL)". FAO. Arhivirano s originala, 1 May 2014. Nepoznati parametar |deadurl= zanemaren (prijedlog zamjene: |url-status=) (pomoć); CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Core Geo-Database". United Nations Geographic Information Working Group (UNGIWG). Arhivirano s originala, 1 May 2014. Nepoznati parametar |deadurl= zanemaren (prijedlog zamjene: |url-status=) (pomoć); CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)