Razlika između verzija stranice "Ali Imran"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 34: Red 34:
Dok se u poglavlju [[El-Bekara]] na dosta mjesta spominju [[Jevreji]], u poglavlju Ali Imran, [[Bog]] se na više mjesta obraća [[Kršćani]]ma. Imranova porodica se na prvome mjestu spominje u 33 ajetu gdje se kaže :
Dok se u poglavlju [[El-Bekara]] na dosta mjesta spominju [[Jevreji]], u poglavlju Ali Imran, [[Bog]] se na više mjesta obraća [[Kršćani]]ma. Imranova porodica se na prvome mjestu spominje u 33 ajetu gdje se kaže :
* "'''[[Allah]] je odabrao [[Adem]]a, i [[Nuh]]a i [[Ibrahim]]ovu porodicu i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom'''."
* "'''[[Allah]] je odabrao [[Adem]]a, i [[Nuh]]a i [[Ibrahim]]ovu porodicu i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom'''."
Nakon toga se opisuje rođenje Merjeme (Marije), majke Isaove (Isusove). Hana (Ana) je prije rođenja zavjetovala se Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo [[Zekerija]] (prema Kršćanstvu Zaharija- poslanik u Islamu) oženjen Merjeminom sestrom [[Iša]], koja mu je rodila [[Jajha]] a.s (Ivan Krstitelj). Po Islamu Jahja i Isa su tečići (Od dvije sestre djeca). Događaj kada su [[Melek]]i (Anđeli) obradovali Zekerija sa Jahjom je opisan u 38-41 ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:
Nakon toga se opisuje rođenje Merjeme (Marije), majke Isaove (Isusove). Hana (Ana) je prije rođenja zavjetovala se Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo [[Zekerija]] (prema Kršćanstvu Zaharija- poslanik u Islamu) oženjen Merjeminom sestrom [[Iša]], koja mu je rodila [[Jahja]] a.s (Ivan Krstitelj). Po Islamu Jahja i Isa su tečići (Od dvije sestre djeca). Događaj kada su [[Melek]]i (Anđeli) obradovali Zekerija sa Jahjom je opisan u 38-41 ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:
* "...'''O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih'''"
* "...'''O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih'''"
Zatim se sve do 55 ajeta govori o njemu.
Zatim se sve do 55 ajeta govori o njemu.

Verzija na dan 2 decembar 2016 u 21:00

آل عمران
Ali Imran
Porodica Imranova
Prva stranica sure Ali Imran
KlasifikacijaMedinska
Džuz3. - 4.
Red. br. u Kur'anu3.
Br. ajeta u suri200
Br. riječi3.503
Br. slova14.605
Br. sedždi-tilavetnema

Sura Ali Imran (arapski. آل عمران; bos.:Porodica Imranova) je treća po redoslijedu sura islamske svete knjige Kur'ana. Druga je najduža, nakon sure El-Bekara.[1][2] Ubraja se u medinske sure.

Karakteristike

Jedna je od 29 sura koje počinju sa karakterističnim početkom, odnosno odvojenim harfovima. Druga je od šest kur’anskih sura koje počinju sa karakterističnim znakom, trostrukim harfom Elif-Lam-Mim (ostale sure su: El-Bekare, El-Ankebut, Er-Rum, Lukman i Es-Sedžda).[3]

Pregled

Po islamu, otac Isaove majke Merjeme se zvao Imran. Dio sure Ali Imran govori o porodici Imranovoj koju su sačinjavali Imran, Hana, Merjema i Isa. Sura Ali Imran je objavljena u Medini i smatra se drugom ili trećom po redu Medinskoj objavi. Gotovo svi ajeti su objavljeni u trećoj godini po Hidžri sa izuzetkom 61. ajeta koji je objavljen 10 godine po Hidžri, jer je objavljena povodom dolaska delegacije kršćana kod Muhameda s.a.v.s., što se po Islamskim historičarima desilo 10. godine po hidžri.

Sadržaj

Porodica Imranova

Dio ajeta iz sure Ali Imran pisan u 15 stoljeću ; "U smjeni dana i noći su zaista znakovi za one koji imaju razuma".

Dok se u poglavlju El-Bekara na dosta mjesta spominju Jevreji, u poglavlju Ali Imran, Bog se na više mjesta obraća Kršćanima. Imranova porodica se na prvome mjestu spominje u 33 ajetu gdje se kaže :

Nakon toga se opisuje rođenje Merjeme (Marije), majke Isaove (Isusove). Hana (Ana) je prije rođenja zavjetovala se Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo Zekerija (prema Kršćanstvu Zaharija- poslanik u Islamu) oženjen Merjeminom sestrom Iša, koja mu je rodila Jahja a.s (Ivan Krstitelj). Po Islamu Jahja i Isa su tečići (Od dvije sestre djeca). Događaj kada su Meleki (Anđeli) obradovali Zekerija sa Jahjom je opisan u 38-41 ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:

  • "...O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih"

Zatim se sve do 55 ajeta govori o njemu. Na nekoliko mjesta se upozorava na tvrdnju kršćana da je Isus bog (sin) pa se kaže u 79. ajetu:

  • "Nezamislivo je da čovjek kome je Allah dao Knjigu i znanje, i vjerovjesništvo -poslije rekne ljudima: "klanjajte se meni a ne Allahu"..."

I nakon mnogih prijetnji i poziva da se povjeruje u Kur'an za "sljedbenike Knjige" (Kur'anski naziv za Jevreje i Kršćane) u suri Ali Imran u ajetu 113,114 i 115 se kaže:

  • "A nisu svi oni isti, ima sljedbenika Knjige koji Allahove ajete po svu noć čitaju i mole se, oni u budući svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela a od zlih odvraćaju i jedva čekaju da neko dobročinstvo urade; oni su čestiti, bilo kakvo dobro da urade biće za njega nagrađeni. A Allah dobro zna one koji se Njega boje".

Bedr

U suri Ali Imran, u ajetima 123 do 128 se spominje i Božija pomoć učesnicima bitke na Bedru, a zatim u sljedećim ajetima i poraz na Uhudu koji su muslimani doživjeli od neprijatelja, razloge za to, i dalje podsticanje vjernika na borbu.

Prijetnja i radosna vijest

...život na ovom svijetu je samo varljiva obmana.

Ali-Imran

Sura se završava prijetnjom svakome ko ne vjeruje u Objavu Božiju, a nakon toga u zadnja četiri ajeta (191-194) molitva i radosna vijest o obećanoj nagradi vjernicima.

Također pogledajte

Literatura

Reference

  1. ^ "Tefsir Ibn-Kesira sure Ali Imran" (PDF). ummet.at. Pristupljeno 23. 2. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Prijevod Kur'ana na bosanski jezik - Besim Korkut" (PDF). Pristupljeno 23. 2. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 10. 11. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi