Razlika između izmjena na stranici "Ali Imran"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez promjene veličine ,  prije 4 godine
m
m
Dok se u poglavlju [[El-Bekara]] na dosta mjesta spominju [[Jevreji]], u poglavlju Ali Imran, [[Bog]] se na više mjesta obraća [[Kršćani]]ma. Imranova porodica se na prvome mjestu spominje u 33 ajetu gdje se kaže :
* "'''[[Allah]] je odabrao [[Adem]]a, i [[Nuh]]a i [[Ibrahim]]ovu porodicu i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom'''."
Nakon toga se opisuje rođenje Merjeme (Marije), majke Isaove (Isusove). Hana (Ana) je prije rođenja zavjetovala se Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo [[Zekerija]] (prema Kršćanstvu Zaharija- poslanik u Islamu) oženjen Merjeminom sestrom [[Iša]], koja mu je rodila [[JajhaJahja]] a.s (Ivan Krstitelj). Po Islamu Jahja i Isa su tečići (Od dvije sestre djeca). Događaj kada su [[Melek]]i (Anđeli) obradovali Zekerija sa Jahjom je opisan u 38-41 ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:
* "...'''O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih'''"
Zatim se sve do 55 ajeta govori o njemu.

Navigacija