Razlika između verzija stranice "Paraná (savezna država)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 54: Red 54:


[[Glavni grad|Glavni]] i najveći grad države je [[Curitiba]]. Ostali veći gradovi su: Londrina, Maringá, Ponta Grossa, Cascavel, São José dos Pinhais i Foz do Iguaçu. Država se dalje administrativno dijeli na općine kojih je ukupno 39.
[[Glavni grad|Glavni]] i najveći grad države je [[Curitiba]]. Ostali veći gradovi su: Londrina, Maringá, Ponta Grossa, Cascavel, São José dos Pinhais i Foz do Iguaçu. Država se dalje administrativno dijeli na općine kojih je ukupno 39.

== Geografija ==
Dražava Paraná graniči sa državom [[São Paulo (država)|São Paulo]] na sjeveru, na jugu sa [[Santa Catarina]] i [[Argentina|argentinskom]] provincijom [[Misiones]], [[Mato Grosso do Sul]] i [[Paragvaj]]em na zapadu. Na istoku izlazi na obalu [[Atlantski okean|Atlantskog okeana]] dok rijeka [[Paraná (rijeka)|Paraná ]] formira njenu zapadnu graničnu liniju.

U topografskom pogledu, država se može podijeliti na 5 [[Topografija|topografskih]] područja, raspoređenih od istoka ka zapadu: priobalna zona, planinsko područje [[Serra do Mar]], i tri platoa, svaki niži od prethodnog, sve do rijeke Parane.


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na dan 14 decembar 2016 u 12:34

Paraná
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Glavni grad Curitiba
Površina 199,314,9 km2
Stanovništvo 10,997,462[1] (2013.)
Gustoća 55 /km2 
Vlada
 - Guverner Beto Richa
Vremenska zona UTC-3
Poštanski broj 80000-000 do 86990-000
Kod BR-PR
Veb-sajt: www.pr.gov.br/inicial

Paraná je jedna od 26 saveznih država Brazila. Nalazi se na jugu Brazila, unutar južne regije.

Prostire se na površini od 199.314,9 km2 a prema procjeni iz 2013. godine u ovoj provinciji je živjelo 10.997.462 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi 55 stanovnika/km2. 15. je savezna brazilska država po veličini i 6. po broju stanovnika.

Po površini je nešto manja od evropske države Rumunije i zanimljivo, sličnog je oblika.

Glavni i najveći grad države je Curitiba. Ostali veći gradovi su: Londrina, Maringá, Ponta Grossa, Cascavel, São José dos Pinhais i Foz do Iguaçu. Država se dalje administrativno dijeli na općine kojih je ukupno 39.

Geografija

Dražava Paraná graniči sa državom São Paulo na sjeveru, na jugu sa Santa Catarina i argentinskom provincijom Misiones, Mato Grosso do Sul i Paragvajem na zapadu. Na istoku izlazi na obalu Atlantskog okeana dok rijeka Paraná formira njenu zapadnu graničnu liniju.

U topografskom pogledu, država se može podijeliti na 5 topografskih područja, raspoređenih od istoka ka zapadu: priobalna zona, planinsko područje Serra do Mar, i tri platoa, svaki niži od prethodnog, sve do rijeke Parane.

Reference

  1. ^ Brazilski institut za geografiju i statistiku Pristupljeno 14. decembar 2016.

Vanjski linkovi