Razlika između izmjena na stranici "Auguste Comte"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjen 1 bajt ,  prije 4 godine
Iz ovog određenja pozitivizma, on je izgradio konkretan sociološki metod koji se može definirati kao metod koegzistencije i metod sukcesije. Ova metodologija proizilazi iz njegovog koncepta evolucijskog organicizma. Kada je riječ o metodu koegzistencije onda to podrazumijeva da jedna pojava postoji pored druge. Da te pojave predstavljaju jednu [[Harmonija|harmoniju]], organsko jedinstvo, da se izbjegavaju socijalno klasni antagonizmi, a ovo jedinstvo pojava je zasnovano na socijalnom konsenzusu, tj. da sve individue, kolektiviteti putem konsenzusa prihvataju [[društvo]] kao svoj vlastiti zavičaj. Kod Comtea pojam koegzistencije znači negaciju [[Dijalektika|dijalektičke]] metode i klasnih antagonizama koji određuju historijski tok.
 
Dakle, ovaj pojam koegzistencije je vezan za postojeći red stvari, njihov mir za [[Evolucija|evoluciju]], a metod sukcesije podrazumijeva proces ali koji je zasnovan na socijalnoj evoluciji, gdje jedna pojava ustupa mjesto drugoj. Dakle, ovdje ne postoje unutrašnja protivrječnost da samoj pojavi, gdje kvantitativni razvoj pojave dovodi do novog kvaliteta, do vlastite negacije, nego sukcesija podrazumijava da jedna pojava nestaje te ustupa mjesto drugoj, jer sve je u uzajamnoj harmoniji i zasnovano je na socijalnom konsenzusu, te nema protivrječnosti klasnog antagonizma. Prisutna je saradnja individua, ako ovaj konsenzus podrazumijeva što se prihvaćaprihvata određeni pravni, politički, moralno-etički, naučni poredak koji osigurava progres-napredak, a on je moguć samo kroz postojeći red stvari, kroz harmoniju. Bilo koja vrsta klasnog antagonizma socijalno-političke revolucije prema Comteu je pogubna za progres i to predstavlja [[Patologija|patologiju]] društva koja se kroz konsenzus nadilazi, jer društvo ide u svoj pozitivni stadij koji prema njemu predstavlja i završetak [[Historija|historije]].
 
Dakle, Comteov socijalistički metod mora se sagledavati i izvesti iz njegove šire teorijske koncepcije, [[Socijalizam|socijalistička]] teorija društva koja vodi progresu kroz očuvanje postojećeg reda stvari.
73.705

izmjena

Navigacija