Razlika između verzija stranice "Nikaragva"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 75: Red 75:
[[Kategorija:Nikaragva|*]]
[[Kategorija:Nikaragva|*]]
[[Kategorija:Države svijeta]]
[[Kategorija:Države svijeta]]
[[Kategorija:Države i teritorije osnovane 1821.]]

Verzija na dan 7 novembar 2017 u 19:28

Nikaragva
República de Nicaragua
Zastava Nikaragve Grb Nikaragve
Zastava Grb
Himna"Salve a ti, Nicaragua"

Položaj Nikaragve na karti
Položaj Nikaragve
Glavni grad Managua
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Enrique Bolaños
• Predsjednik vlade
Enrique Bolaños
Zakonodavstvo  
Nezavisnost 1821 
Površina
• Ukupno
129.494 km2 (115.)
• Vode (%)
14,01
Stanovništvo
• Ukupno
5.487.000 (108.)
42,2/km2 
Valuta Nikaragvanska kordoba
Vremenska zona -6, ljeti -6
Pozivni broj +505
Internetska domena .ni

Republika Nikaragva je država u Srednjoj Americi. Graniči s Hondurasom na sjeveru i Kostarikom na jugu. Na zapadu izlazi na Pacifik, a na istoku na Karipsko more.

Historija

Prije dolaska Evropljana na području Nikaragve živjela su indijanska plemena. Prema najbrojnijem među njima, plemenu Nicarao država je i dobila ime (nicarao + agua, španj. "voda").

Španci su je kolonizirali 1524. a nezavisnost je dobila 1821. Priključuje se Ujedinjenim pokrajinama Srednje Amerike u razdoblju do 1838. nakon čega postaje samostalna republika 1854.

Od samih početaka nacionalne historije prostor Nikaragve je bio područje strateških, političkih i komercijalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država. Država je preživjela vojne intervencije SAD-a i duže periode vojne diktature. 1979. vlast je preuzela višestranačka koalicija. Sukobi unutar koalicije doveli su do stanja u kojem je moć prigrabio Daniel Ortega, izabran za predsjednika 1984. Ortega i njegovi sljedbenici sandinisti poduzeli su niz ambicioznih socijalnih reformi. Izbija građanski rat u kojem su Sjedinjene Američke Države pomagale pobunjenike zvane "kontraši".

1990. su održani višestranački izbori, nakon kojih počinje uglavnom mirno razdoblje.


Vlada

Ustroj vlasti je višestranačka republika s jednim zakonodavnim domom.

Političke podjele

Geografija

Republika Nikaragva se nalazi u Srednjoj Americi između Karipskog mora na sjeveroistoku i Tihog okeana na jugozapadu. Istočne ravnice obrubljene su močvarama i lagunama, ali dublje u unutrašnjosti krajolik se izdiže do središnjeg brdovitog prostora iznad kojega su dva vulkanska lanca i jezero Nikaragva. Mnogi su vulkani i danas aktivni, pa ima jakih potresa.

Privreda

Nikaragvanska ekonomija je bila orijentirana na izvoz tropskih biljaka i proizvoda: banana, kahve i duhana. Proizvodio se i kvalitetan rum i uzgajala goveda. Tokom građanskog rata veliki dio infrastrukture je oštećen ili uništen, a ekonomska blokada koju su nametnule SAD dovela je do kolapsa ekonomije i ogromne inflacije. Nakon rata privatizirani su mnogi industrijski pogoni koji su bili u vlasništvu države, a inflacija svedena na podnošljivu mjeru. Posljednjih godina privreda bilježi brz porast.

Stanovništvo

Oko 69% populacije čine mestici, potomci Evropljana i domorodačkog stanovništva. Potomaka doseljenih Evropljana ima oko 17%, uglavnom španskog porijekla. Tokom 19. vijeka dolazilo je do malih valova migracije iz zemalja Sredozemlja. Oko 5% ostalih su čisti potomci autohtonog stanovništva.

Kultura

Također pogledajte

Vanjski linkovi