Razlika između izmjena na stranici "Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nl
m (Vraćene izmjene korisnika Wikicapedica (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika C3r4)
m (nl)
Kao kćerka sina britanskog monarha, Elizabeta je nosila titulu princeze i oslovljavanje ''kraljevska visost''. U trenutku rođenja tadašnja princeza Elizabeta od Yorka bila je treća u nasljednom nizu, iza amidže [[Eduard VIII, kralj Ujedinjenog Kraljevstva|Eduarda]] i svog oca Alberta. Njeno rođenje je izazvalo interes javnosti, ali nije bilo razloga za vjerovati da bi mogla naslijediti tron. Naime, njen amdiža Eduard je bio prestolonasljednik za kojega se vjerovalo da će postati kralj i imati potomstvo koje će ga naslijediti. Eduard jeste postao kralj nakon smrti Elizabetinog djeda, ali nije imao djece, a Elizabetini roditelji nisu imali sinova koji bi joj ugrozili poziciju nasljednice, što znači da bi Elizabeta postala kraljica u svakom slučaju.
 
== PrestolonasljednicaPrijestolonasljednica ==
[[Datoteka:Queen Mary with Princess Elizabeth and Margaret.jpg|mini|Elizabeta sa sestrom i nanom, kraljicom Marijom, 1937. godine.]]
Princeza Elizabeta od Yorka je postala [[prijestolonasljednica]] kada je [[1936]]. godine njen amidža, kralj Eduard VIII, [[abdikacija|abdicirao]], a Elizabetin otac postao kralj pod imenom George VI. U [[Vels]]u je bilo zahtjeva da se Elizabeta proglasi princezom od Velsa, kao što je [[Henrik VIII, kralj Engleske]], neformalno proglasio svoju kćerku, buduću kraljicu [[Marija I, kraljica Engleske|Mariju I]], ali Elizabetin otac je to odbio jer je bio svjestan da je ta titula rezervirana za suprugu princa od Velsa. Nadalje, postojala je mogućnost da Elizabetina majka rodi sina koji bi preuzeo poziciju prijestolonasljednika, a u tom slučaju Elizabeti bi titula princeze od Velsa morala biti oduzeta. Elizabeta, stoga, nikada nije dobila tu titulu.
3

izmjene

Navigacija