Razlika između verzija stranice "Spora"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Ubačene četiri kategorije, a stoji šablon za kategorizaciju...
@Kwiki: evo zašto: ne mogu se svi članci trpati u kategoriju:Biljke, zašto onda postoje potkategorije?
Red 17: Red 17:


[[Kategorija:Razmnožavanje]]
[[Kategorija:Razmnožavanje]]
[[Kategorija:Bakterije]]
[[Kategorija:Germinativne ćelije]]
[[Kategorija:Gljive]]
[[Kategorija:Mikologija]]
[[Kategorija:Biljke]]
[[Kategorija:Razmnožavanje biljaka]]

Verzija na dan 10 decembar 2017 u 12:13

Spore koje se proizvode u karakterističnom životnom ciklusu

Spore (grč. σπορά - spora = sjeme) − u biologiji − su jedinice bespolnog razmnožavanja koje služe za biološku disperziju i preživljavanje, često dugih perioda, nepovoljnih uvjeta života. Nasuprot njima, gameti su jedinice spolnog razmnožavanja. Spore se formiraju u dijelu životnog ciklusa mnogih biljaka. algi, gljiva bakterija, paprati, protozoa itd.

Pregled

Spore su posebna rasplodna tjelašca, koja proizvode neki organizmi, u uobičajenim procesima razmnožavanja i/ili za preživljavanje nepovoljnih životne uvjete, koje uzrokuju različiti abiotski faktori, kao što su: nedostatak hrane, vode ili drugih neophodnih tvari previsoke ili preniske temperature i slično. Spore formiraju bakterije, alge, neke gljive, praživotinje i neke necvijetajuće biljke kao što su paprati.

Spore su prisutne najčešće kod kod jednoćelijskih organizama. Mogu biti:

U nespolnim sporama genetički materijal identičan je roditeljskom, jer nastaju posredstvom mitoze. Obično su omotane debelom zaštitnom ovojnicom, što im omogućuje da prežive dugo, čak i desetljeća, sve do pojave povoljnih uvjeta za život. Kada se oni pojave, iz spora se razvije cijeli diploidni organizam. Bakterijske su spore vrlo otporne, kao, naprimjer, spore tetanusa i antraksa, koje mogu u tlu preživjeti mnogo godina. Već su nalažene njihove spore iz 19. stoljeća, koje su preživjele i kuhanje, u trajanju od pet minuta. To je uništavalo bakterije, ali ne i njihove spore. Međutim, proklijale su kada su se stvorili povoljni uvjeti.[1]

Reference

  1. ^ Kornberg A. (1989): For the love of enzymes – The Odyssay of a biochemist. Harvard University Press, Cambridge (Mass.), London,ISBN 0-674-30775-5, ISBN 0-674-30776-3.