Razlika između izmjena na stranici "Sud (logika)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 13 bajtova ,  prije 3 godine
nema sažetka izmjene
m (vjerojatno --> vjerovatno)
'''Sud''' je misao kojom se nešto tvrdi ili poriče.
 
PrimjerPrimer :
 
[[ČovjekČovek]] je smrtan.
Svaki sud se izražava rečenicom i s obzirom na to da li se njime nešto tvrdi ili poriče. On može biti istinit ili neistinit, odnosno može imati samo jednu od dvijedve moguće istinosne vrijednosti.
Postavlja se pitanje razlike između suđenja i suda. Suđenje je psihički proces, a sud oblik misli.
Neki [[logika|logičari]] uzimaju značenje „stav“, a drugi opet „iskaz“, dok sve to označavaju sa sud. U logici su nastale različite teorije o strukturi i biti suda.
== Vrste sudova ==
#Predikaciona teorija – ova teorija kaže da svaki sud sadrži dva pojma od kojih jedan nazivamo subjektom, a drugi predikatom.Npr. Čovjek je smrtan. (S je P).
#Relaciona teorija Npr. Ljubav je jača od mržnje.OvdjeOvde je riječreč o relaciji između dva člana.(a R b)
#Egzistencijalna teorija
 
U svakom sudu imamo samo jedan pojam (subjekt). Sud je priznavanje ili poricanje onoga što se tim pojmom misli.Npr. SvijetSvet postoji.
Ne može se odrediti obavezna forma za sve sudove ili struktura, zato što ona ne postoji. Teorije o strukturi sudova nas upoznavaju sa osnovnim tipovima ili vrstama strukture suda.
 
== Podjela sudova ==
Ranije se smatralo da svi sudovi imaju predikativnu formu. Predikacioni sudovi se dijeledele po kvantitetu, kvalitetu, modalitetu i relaciji. Prve tri podjele je uveo još [[Aristotel]], a četvrtu podjelupodelu, po relaciji Aristotelov učenik Teofrast.
=== Sudovi po kvantitetu ===
 
Anonimni korisnik

Navigacija