Razlika između verzija stranice "Malteški soko (1941)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 128: Red 128:
[[Kategorija:Filmovi s radnjom u San Francisku]]
[[Kategorija:Filmovi s radnjom u San Francisku]]
[[Kategorija:Filmovi Warner Brosa]]
[[Kategorija:Filmovi Warner Brosa]]
[[Kategorija:Filmovi u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Američkih Država]]

Verzija na dan 24 decembar 2017 u 02:07

Malteški soko
RežiserJohn Huston
ProducentHal B. Wallis
Scenarist(i)John Huston
UlogeHumphrey Bogart
Mary Astor
Gladys George
Peter Lorre
Sydney Greenstreet
MuzikaAdolph Deutsch
KinematografijaArthur Edeson
MontažaThomas Richards
ProdukcijaWarner Bros.
DistributerWarner Bros.
Premijera3. oktobar 1941.
Trajanje101 minuta
ZemljaŠablon:SAD
Jezikengleski
Budžet375,000 dolara [1]

Malteški soko je triler snimljen 1941. u produkciji Warner Brosa zasnovan na istoimenom romanu Dashiella Hammetta.[2][3] Film je režirao John Huston, a glavne uloge su tumačili Humphrey Bogart kao privatni detektiv Sam Spade i Mary Astor kao njegova femme fatale klijentica. Gladys George, Peter Lorre i Sydney Greenstreet pojavljuju se u sporednim ulogama; za Greenstreeta ovo je bio filmski prvijenac. Malteški soko je također bio režiserski prvijenac za Hustona za koji je bio nominiran za tri nagrade Akademije. Priča prati privatnog detektiva iz San Franciska i njegovo poslovanje sa tri beskrupulozna avanturista, od kojih se svi natječu da dobiju statuetu sokola ukrašenu draguljima. Film je bio premijerno prikazan 3. oktobra 1941. u New Yorku, a 1989. izabran je za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru pri Kongresnoj biblioteci.[4]

Roger Ebert smatra da je Malteški soko jedan od najvećih filmova ikad snimljenih. [5] a Panorama du Film Noir Américain navodi ga kao prvi veliki film noir. [6]

Radnja

Šablon:Spoiler

Godine 1539. malteški vitezovi templari odali su počast Karlu V od Španije, šaljući mu Zlatnog sokola ukrašenog od kljuna do kandži najrjeđim draguljima – ali pirati su oteli galiju odnoseći ovaj neprocjenjivi poklon a sudbina Malteškog sokola ostaje misterija sve do danas.

Uvodni tekst koji se pojavljuje nakon špice.

U San Franciscu 1941. privatni detektiv Sam Spade (Humphrey Bogart) i Miles Archer (Jerome Cowan) sastaju se sa potencijalnom klijenticom gđom. Ruth Wonderly (Mary Astor ). Ona tvrdi da je u potrazi za svojom nestalom sestrom, koja ima vezu sa čovjekom po imenu Floyd Thursby. Wonderly treba da se sastane sa Thursbyjem. Nakon što je primio pozamašnu proviziju, Archer se slaže da je slijedi te noći i pomogne da se njena sestra vrati.

Te noći, Spadea je probudio telefonski poziv i obaviješten je da je Archer ubijen. Na mjestu ubistva, on se sastaje sa svojim prijateljem, policijskim detektivom Tomom Polhausom (Ward Bond). Zatim poziva hotel gdje se smjestila Wonderly, ali ona je odjavila sobu. Polhaus i njegov šef poručnik Dundy (Barton MacLane) obavještavaju ga da je Thursby također ubijen te večeri. Dundy sugerira da je Spade imao priliku i motiv da ubije Thursbyja, i da je vjerovatno ubio i Archera. Archerova udovica Iva (Gladys George), s kojom je Spade od prije imao aferu, smatra da je Spade ubio svog partnera kako bi je mogao imati.

Spade se sukobljava sa O'Shaughnessy

Kasnije tog jutra, Spade se sastaje sa Wonderly, koja se sada zove Brigid O'Shaughnessy. Ona objašnjava da je Thursby bio njen ljubavnik i vjerovatno je ubio Archera, ali tvrdi da nema pojma ko je ubio Thursbyja. Spade sumnja ali pristaje da istraži ubistva. U svojoj kancelariji, Spade se susreće sa Joelom Cairom (Peter Lorre), koji mu nudi 5,000 dolara da pronađe "crnu figuru ptice", a zatim poteže pištolj na njega, kako bi pretražio kancelariju. Spade uspijeva da savlada Caira i prekopava ga. Kad Cairo dolazi k svijesti, on unajmljuje Spadea. Kasnije te večeri, Spade govori O'Shaughnessy o Cairu. Kad se Cairo pojavljuje, postaje jasno da Spadeovi klijenti poznaju jedni druge. Cairo postaje uznemiren kad O'Shaughnessy otkriva da je "Debeli" u San Franciscu.

Ujutro, Spade odlazi u Cairov hotel, gdje primjećuje Wilmera (Elisha Cook, Jr.), mladića koji ga je ranije pratio. On daje Wilmeru poruku za njegovog šefa, Kaspera Gutmana (Sydney Greenstreet), zvanog "Debeli". Spade se sastaje sa Gutmanom koji počinje govoriti o Sokolu, ali postaje dvosmislen, uzrokujući da Spade ljutito izađe vani. Kasnije, Wilmer zarobljava Spadea i vodi ga nazad do Gutmana. Spade nadjačava Wilmera, ali se u svakom slučaju sastaje sa Gutmanom koji mu pripovijeda historiju Malteškog sokola. On nudi Spadeu 25,000 dolara za pticu i četvrtinu prihoda od prodaje, za koji tvrdi da bi mogao biti još veći iznos. Zatim Spade gubi svijest pošto mu je nešto bilo pomiješano u piće. Wilmer, Gutman i Cairo, koji su bili u drugoj sobi, odlaze.

Gutman i Cairo sukobljavaju se sa Spadeom

Kad se Spade probudio, pretražuje sobu i pronalazi novine sa zaokruženim vremenom dolaska teretnog broda La Paloma. On odlazi na dok, ali pronalazi samo brod u plamenu. Kasnije, kapetan La Palome Jacobi (Walter Huston) teturajući upada u Spadeovu kancelariju gdje umire. U paketu koji je stezao rukama nalazio se Malteški soko.

Telefon zvoni. O'Shaughnessy otkriva adresu i onda vrišti prije nego je veza prekinuta. Spade skriva paket u prtljagu na autobusnoj stanici, a zatim odlazi na adresu. Ispostavilo se da je to bio samo prazan parking. Spade se vraća kući i pronalazi O'Shaughnessy koja se krije kod ulaza. On je vodi sa sobom unutra i pronalazi Gutmana, Caira, i Wilmera koji ga čekaju sa uperenim pištoljima. Gutman daje Spadeu 10,000 dolara za Sokola, ali Spade kaže da njegova cijena uključuje i nekoga koga može predati policiji zbog ubistva Archera, Thursbyja, i kapetana Jacobija. Spade predlaže Wilmera kao najbolji izbor, jer on je svakako ubio Thursbyja i Jacobija. Nakon napetih pregovora, Gutman i Cairo se slažu; Wilmer je pretučen i onesviješten. Spade saznaje detalje onoga šta se dogodilo i ko je koga ubio, tako da može ispričati uvjerljivu priču policiji i da im preda Wilmera.

Odmah nakon svanuća, Spade naziva svoju sekretaricu, Effie Perrine (Lee Patrick), da mu donese paket. Međutim, kada je Gutman pregledao crnu statuetu, otkriva da je lažna. On poziva Caira da se vrati s njim u Istanbul da nastave potragu. Nakon što su otišli, Spade poziva policiju i govori im gdje da uhapse njih dvojicu. Spade se zatim žestoko sukobljava sa O'Shaughnessy, govoreći joj da on zna da je ona ubila Archera kako bi osumnjičila Thursbyja, njenog nepoželjnog saučesnika. O'Shaughnessy ne može vjerovati da bi je Spade prijavio policiji, ali on to čini, bez obzira na njegova osjećanja prema njoj.

Uloge

Snimanje

John Huston je napisao scenarij i odabrao glumačku ekipu: njegovu tadašnju ljubavnicu Mary Astor, njegovog najboljeg prijatelja Humphreya Bogarta i sjajnog karakternog glumca Sydneya Greenstreeta. Za razliku od prijašnje dvije verzije istog romana, Huston se strogo držao knjige što objašnjava: "jednostavno uzmete dvije kopije knjige, istrgate stranice, zalijepite ih i križate šta vam se ne sviđa". Howard Koch je bio impresioniran Hustonovim scenarijem:

Kada se John Huston pripremao da režira Malteškog sokola pokazao mi je svoj scenarij. Praktično svaki detalj akcije, skoro do najsitnijih detalja, bili su opisani u tom scenariju.

U jednom intervjuu Huston izjavljuje da je "roman Dashiela Hammetta bio ekranizovan dva puta ali prijašnji scenaristi nisu imali toliko povjerenja u knjigu kao što sam ja imao. Moj scenarij je jednostavno pretvorio knjigu u scenarij bez nekih većih dodataka". [7]

Njegovo planiranje se isplatilo pošto je film koštao samo 327,000 dolara, što je bilo ispod budžeta. Film je snimljen za 34 dana od 9. juna do 18. jula 1941. Huston i glavni glumci su bili jako dobri prijatelji i moral na snimanju je bio jako visok. Lee Patrick, koja je glumila Effie prisjeća se te atmosfere: "osjećaš da radiš u atmosferi ljubavi i da radiš sa režiserom koji voli svakog člana ekipe i želi da svako bude dobar na svoj način. Širio je takav osjećaj da su svi jako važni u filmu. Sve je to doprinijelo sjajnoj glumi". Huston je bio jedan od prvih režisera koji su odbacili setove i osvljetljenja Warner Brosa, kako bi snimanje izgledalo stvarnije na autentičnim mjestima. Sa svojom niskom rasvjetom i inventivnim uglovima snimanja, rad glavnog snimatelja Arthura Edesona bio je jedan od velikih vrijednosti filma. Neobični uglovi kamere - ponekad jako nisko na podu, otkrivajući stropove soba (tehnika koju je koristio Orson Welles i njegov snimatelj Gregg Toland u filmu Građanin Kane) - koristili su se kako bi naglasili prirodu likova i njihove postupke. Tehnički najupečatljivije scene prikazuju Gutmana, posebno u sceni u kojoj on objašnjava Spadeu historiju Sokola, namjerno odugovlačeći svoju priču sve dok Spade nije pao u nesvijest zbog podmetnutog pića. [8] Meta Wilde, Hustonov dugogodišnji direktor scenarija, sjeća se ove scene:

Bilo je to odlično podešavanje kamere. Uvježbavali smo dva dana. Kamera je pratila Greenstreeta i Bogarta iz jedne sobe u drugu, a zatim niz dugački hodnik i na kraju u dnevnu sobu; tu se kamera pomjera gore i dolje što se naziva boom-up i boom-down snimak, a zatim horizontalno s lijeva na desno i nazad do Bogartovog pijanog lica; zatim naredni horizontalni snimak Greenstreetovog velikog stomaka iz Bogartovog ugla. Dovoljna je bila samo jedna greška pa da moramo sve ponovo snimati ispočetka. [9]

Filmski kritičar Roger Ebert govori o ovoj sceni:

Da li je snimak samo akrobacija? Ne uopšte; većina gledalaca to nije ni primijetila, jer su poneseni radnjom filma. Razmislite o još jednom snimku gdje Greenstreet priča o sokolu dok čeka da podmetnuto piće obori Bogarta. Hustonova strategija je domišljata. Prije toga, Greenstreet pravi uvod govoreći: "ja ne vjerujem čovjeku koji govori 'kada'. Ako on mora biti oprezan da ne pije previše, još više mu ne treba vjerovati kad to i učini." Sada on nudi Bogartu piće, ali Bogart ne pije iz te čaše. Greenstreet nastavlja da priča, i puni Bogartovu čašu. On još uvijek ne pije. Greenstreet ga pažljivo gleda. Oni razgovaraju o vrijednosti nestale crne ptice. Konačno, Bogart pije, i pada u nesvijest. Vremenska sračunatost je sve; Huston nam ne daju krupni plan čaše kako bi naglasio mogućnost da je drogirana. On želi da situacija stvori sumnju u našim mislima. [5]

Kao rezultat uspjeha filma, Warner Brothers su odmah napravili planove za snimanje nastavka pod nazivom Nove avanture Malteškog sokola, koji je Huston trebao snimiti početkom 1942. Međutim, zbog velike zauzetosti Hustona kao režisera i nedostupnosti glavnih članova ekipe, nastavak nikad nije snimljen. [8]

Malteški soko raskida sa ustaljenom navikom gangsterskih filmova, umjesto dešavanja u New Yorku ili Chicagu, radnja se odvija u San Franciscu. Umjesto grubih i nasilnih kriminalaca Huston uvodi blagog i nenaoružanog Gutmana, Wilmera kojeg je lahko razoružati, i pasivnu očarajavajuću Brigid. Joel Cairo, kojeg je igrao Peter Lorre, bio je zasnovan na stvarnom kriminalcu kojeg je Hammett 1920. godine uhapsio zbog krivotvorenja u Pascu, država Washington.

U Hammettovom romanu, Cairo je homoseksualac, ali da bi se izbjegli problemi sa cenzurom, neke scene su bile obrisane. [10] Cenzura je također primorala Hustona da izbaci scenu kada Spade primorava Brigid da se skine gola kako bi bio siguran da nije sakrila novčanicu od hiljadu dolara koja je nedostajala. [11]

Producent Hal Wallis predložio je Hustonu da dodijelu ulogu Sydneyju Greenstreetu, pozorišnom veteranu koji se nikada prije nije pojavio na filmu. Greenstreet, koji je tada imao 61 godinu i bio težak između 127 i 158 kilograma, impresionirao je Hustona sa svojom ogromnom figurom, naprasitim smijehom, izbuljenim očima, i stilom glume. Greenstreet je kasnije imao uloge u kasnijim filmovima iz 1940-ih, kao što su Casablanca (1942), Dimitriosova maska (1944), Presuda (1946), te Tri stranca (1946). Lik Greenstreeta je imao takav uticaj da je po njegovom filmskom nadimku "Debeli" atomska bomba koja je bila bačena na Nagasaki u Drugom svjetskom ratu dobila ime po njemu. [12]

Nagrade

Oscari

Film je dobio tri nominacije: za najbolji film, najbolju sporednu mušku ulogu za Sydneyja Greenstreeta, i najbolji adaptirani scenarij za Johna Hustona, ali nije osvojio nijednog Oscara u nominiranim kategorijama. John Ford sa svojim filmom Kako je zelena bila moja dolina (1941) osvojio je Oscara za najbolji film i najbolju sporednu mušku ulogu za Donalda Crispa, a film Dolazi gospodin Jordan (1941) osvaja Oscara u kategoriji za adaptirani scenarij. Međutim, iste godine, zvijezda Malteškog sokola Mary Astor, bez nominacije za najbolju izvedbu u svojoj karijeri, osvojila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za film Velika laž. Također, ni Bogart nije bio nominiran za svoju ulogu u Malteškom sokolu. [13]

Statueta Malteškog sokola

Fred Sexton i režiser John Huston (oko 1960.)

Fred Sexton je bio američki umjetnik i kipar koji je izvajao statuetu Malteškog sokola za film. Michele Fortier, kći Freda Sextona sjeća se da je njen otac napravio "preliminarne skice" sokola na "koverti", a zatim oblikovao model u glini. Prilikom posjete filmskom setu, ona se sjeća da je vidjela statuetu koja je bila "sjajna i crna". Nekoliko statua sokola bili su napravljeni za film. Šef studija Jack L. Warner poklonio je metalnu kopiju sokola Williamu Conradu. Na aukciji u decembru 1994. godine, devet mjeseci nakon Conradove smrti, prodat je za 398,500 dolara Ronaldu Winstonu, predsjedniku i izvršnom direktoru Harry Winston Diamond Corporation. [14] Ovaj rekvizit je bio korišten kao model za 5 kilograma tešku zlatnu repliku prikazanu na 69. dodjeli "Oscara. Početkom 1996. godine, Ronald Winston je objavio da je prodao statuetu "misterioznom" kupcu za sumu koju kaže, "nije mogao odbiti." [15] Metalna kopija teška 20 kilograma za koju se zna da se pojavila u filmu prodata je na aukciji 25. novembra 2013. godine, za više od 4 miliona dolara. [16]

Kritike

Mary Astor je izjavila da je "film imao potpuno novu koncepciju gangsterskog filma. To nije bila priča o banditima, nego o grupi zlih ali inteligentnih ljudi koji ciljaju visoko". Kritičari su bili oduševljeni filmom a James Agee ga je nazvao "najboljim filmom o privatnim detektivima koji su ikad snimljeni". [11]

U svom filmskom pregledu septembra 1941, magazin Variety nazvao ga je "jednim od najboljih primjera akcijske i uzbudljive melodramatične priče ispričane u filmskoj formi":[17]

Otkrivajući jednu od najintrigantnijih i zabavnih misterija ubistva, film prikazuje izuzetnu izvrsnost u pisanju scenarija, režiranja, glumi i montaži - kombinujući sve to kao nagradu zabave za najširu publiku.

Nakon premijere, Bosley Crowther nazvao je film "najboljim misterijskim trilerom godine", dodajući: "mladi gospodin Huston obećava da postane jedan od najpametnijih režisera u struci"; prema Crowtheru, "trik koji gospodin Huston koristi je kombinacija američke robusnosti i uglađenosti engleske škole kriminala - spoj uma i mišića - plus blagi dodir patosa." [18]

Emanuel Levy primjećuje "da u ovom filmu, Huston hrabro istražuje svoj stil snimanja, postavljanjem snimaka poput platna za slikanje. Zbog toga, lica likova često ispunjavaju pola ekrana dok slušaju, a ne dok govore. Za Hustona, reakcije osobe koja sluša bile su važnije od onih kad govore ili su u pokretu. [19]

Muzika

Muziku za Malteškog sokola napisao je Adolph Deutsch, koji je kasnije 1955. godine osvojio Oskara za svoju muziku za film Oklahoma! .

Snimak je bio ponovo objavljen 2002. godine sa muzikom iz ostalih filmskih radova Deutscha, uključujući i George Washington je spavao ovdje, Dimitriosova maska, Visoka Sierra, i Northern Pursuit.

Reference

  1. ^ Ed Rudy Behlmer Inside Warner Bros (1935–1951), 1985 p 208
  2. ^ Variety film review; October 1, 1941, str. 9.
  3. ^ Harrison's Reports film review; 4. 10. 1941, str. 159.
  4. ^ List of National Film Registry (1988–2003).
  5. ^ a b Ebert, Roger "The Maltese Falcon (1941)." rogerebert.com, 13. 5. 2001; 24. 2. 2007.
  6. ^ Sklar, Robert. Film: An International History of the Medium. [London]: Thames and Hudson, [c. 1990].
  7. ^ Kaminsky, Stuart John Huston Maker of Magic Houghton Mifflin Company (1978) str. 13. - 26.
  8. ^ a b The Maltese Falcon
  9. ^ The Hustons
  10. ^ http://emanuellevy.com/comment/gay-textsubtext-maltese-falcon-1941/
  11. ^ a b Meyers, Jeffrey Courage and Art, Crown Publishing (2011), str. 63. - 77.
  12. ^ Oscar Actors: Greenstreet, Sydney as Fat Man Kasper Gutman in Maltese Falcon
  13. ^ http://www.filmsite.org/malt.html
  14. ^ Maltese Falcon Prop Sells For $398,500 At Auction
  15. ^ [1]
  16. ^ 'Maltese Falcon' Bird Statuette Sold for More Than $4 Million
  17. ^ The Maltese Falcon
  18. ^ New York Times The Maltese Falcon, a Fast Mystery-Thriller With Quality and Charm, at the Strand
  19. ^ Maltese Falcon, The (1941): John Huston’s Impressive Directing Debut

Vanjski linkovi