Razlika između verzija stranice "Viborg"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Robbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pt:Viborg
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ro:Viborg
Red 27: Red 27:
[[pl:Viborg]]
[[pl:Viborg]]
[[pt:Viborg]]
[[pt:Viborg]]
[[ro:Viborg]]
[[sv:Viborg, Danmark]]
[[sv:Viborg, Danmark]]

Verzija na dan 16 mart 2007 u 04:49

Datoteka:Viborg.jpg
Centar Viborga

Viborg je grad u centralnom Jutlandu u Danskoj. Grad je središte i Viborg općine i Viborg oblasti (amt). Oblasti u Danskoj će biti ukinute 31. decembra 2006.). 1. januara 2007. će Viborg postati središte regiona Midtjylland (centralni Jutland), jednog od pet novih regiona koji će donekle zamjeniti dosadašnje oblasti. Viborg je također sjedište Zapadnog Visokog Suda, visokog suda za poluotok Jutland.

Viborg je jedan od najstarijih gradova u Danskoj. Vikinška naselja datiraju od 8. vijeka. Zbog centralne pozicije, grad je uvijek bio od velike strateške, političke i religiozne važnosti, pogotovo tokom Srednjeg vijeka. Grad je dobio ime od kombinacije dvije riječi: Wii, što znači sveto mjesto i berg (brdo). Viborg je jedan od najstarijih gradova na Jutlandu. Grad je imao 33.192 stanovnika 1. januara 2004, a 18. jula 2006. općina Viborg je imala 44.813 stanovnika.

Viborg je poznat po svojoj katedrali. Gradnja katedrale je započeta 1130. i trajala je oko 50 godina. Građevina je izgorjela do temelja i ponovo građena više puta tokom historije. Samo je mauzolej iz prvobitne katedrale sačuvan. Prema legendi, Viborg je bio dom jednom od dvadeset manastira.

Atrakcije

Svakako je vrijedno posjetiti već pomenutu gradsku katedralu, ali i obližnju latinsku baštu (Latinerhaven). Za one koji vole shopping, udovoljeći svojim željama u gradskoj pješačkoj ulici u samom centru grada.

Vanjski linkovi

Službena stranica općine Viborg