Razlika između verzija stranice "Salallahu alejhi ve sellem"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m KWiki premjestio je stranicu Salallahu alejhi we sellem na Salallahu alejhi ve sellem
mNo edit summary
Red 2: Red 2:
'''Sallallahu alejhi ve sellem''' ({{ArJ|صلى الله عليه وسلم}}) je fraza koju [[musliman]]i često izgovaraju nakon spominjanja Božijeg poslanika [[Muhammed]]a. U arapskom jeziku se ova izjava naziva ''salavat'', a tako se naziva i u bosanskom jeziku. Salavata ima različitih vrsta, a jedan od njih je i onaj koji se izgovara na sjedenju u namazu.
'''Sallallahu alejhi ve sellem''' ({{ArJ|صلى الله عليه وسلم}}) je fraza koju [[musliman]]i često izgovaraju nakon spominjanja Božijeg poslanika [[Muhammed]]a. U arapskom jeziku se ova izjava naziva ''salavat'', a tako se naziva i u bosanskom jeziku. Salavata ima različitih vrsta, a jedan od njih je i onaj koji se izgovara na sjedenju u namazu.


Ova fraza se nekada izgovara drugačije, kao '''alejhi selam''', naročito nakon imena ostalih Božijih poslanika.
Ova fraza nekada se izgovara drugačije, kao '''alejhi selam''', naročito nakon imena ostalih Božijih poslanika.


U prijevodu sa [[arapski jezik|arapskog]], fraza sallallahu alejhi ve sellem znači: ''"Neka je Allahova milost i mir na Njega"''
U prijevodu sa [[arapski jezik|arapskog]], fraza sallallahu alejhi ve sellem znači: ''"Neka je Allahova milost i mir na Njega"''.


Često se u literaturi susreću kraći oblici, kao što su: '''s.a.v.s.''' ('''s.a.w.s''') ili '''a.s.'''
Često se u literaturi susreću kraći oblici, kao što su: '''s.a.v.s.''' ili '''a.s.'''


== Obaveza ==
== Obaveza ==
Muslimani smatraju da je donošenje salavata obavezno za sve poslanike koji se spominju u [[Kur'an]]u, jer je tako naloženo u [[Kur'an]]u<ref>vidi: Sura 33, [[Al-Azhab]] (Saveznici), ajet: 56. [http://bs.wikisource.org/wiki/Al-Ahzab Link na Wikiizvor]</ref>, i hadisima, a posebno donose salavate na Poslanika [[Muhammed]]a, jer je On rekao prema [[hadis]]u:
Muslimani smatraju da je donošenje salavata obavezno za sve poslanike koji se spominju u [[Kur'an]]u, jer je tako naloženo u [[Kur'an]]u<ref>Sura [[El-Ahzab]] (Saveznici), ajet: 56.</ref> i hadisima, a posebno donose salavate na poslanika [[Muhammed]]a, jer je On rekao prema [[hadis]]u:


{{citat3|Ko donese salavat na mene, Allah će donijeti deset na njega.<ref>Muslimova zbirka hadisa(izbor) - hafiz hadisa Zekijjuddin Abd-l-Azim el-Muniziri ed-Dimiški, Kuća Mudrosti Pro-Media, Zenica 2004.</ref>}}
{{citat3|Ko donese salavat na mene, Allah će donijeti deset na njega.<ref>Muslimova zbirka hadisa (izbor) - hafiz Zekijjuddin Abd-l-Azim el-Muniziri ed-Dimiški, Kuća Mudrosti Pro-Media, Zenica 2004.</ref>}}


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==
* [[Subhanehu we teala]]
* [[Subhanehu ve te'ala]]


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na dan 31 januar 2018 u 08:16

Sallallahu alejhi ve sellem (arapski: صلى الله عليه وسلم) je fraza koju muslimani često izgovaraju nakon spominjanja Božijeg poslanika Muhammeda. U arapskom jeziku se ova izjava naziva salavat, a tako se naziva i u bosanskom jeziku. Salavata ima različitih vrsta, a jedan od njih je i onaj koji se izgovara na sjedenju u namazu.

Ova fraza nekada se izgovara drugačije, kao alejhi selam, naročito nakon imena ostalih Božijih poslanika.

U prijevodu sa arapskog, fraza sallallahu alejhi ve sellem znači: "Neka je Allahova milost i mir na Njega".

Često se u literaturi susreću kraći oblici, kao što su: s.a.v.s. ili a.s.

Obaveza

Muslimani smatraju da je donošenje salavata obavezno za sve poslanike koji se spominju u Kur'anu, jer je tako naloženo u Kur'anu[1] i hadisima, a posebno donose salavate na poslanika Muhammeda, jer je On rekao prema hadisu:

Ko donese salavat na mene, Allah će donijeti deset na njega.[2]

Također pogledajte

Reference

  1. ^ Sura El-Ahzab (Saveznici), ajet: 56.
  2. ^ Muslimova zbirka hadisa (izbor) - hafiz Zekijjuddin Abd-l-Azim el-Muniziri ed-Dimiški, Kuća Mudrosti Pro-Media, Zenica 2004.