Razlika između verzija stranice "Aleksandra Romanić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Reference: clean up, removed: Kategorija:Žene using AWB
Red 17: Red 17:
[[Kategorija:Dobitnici Šestoaprilske nagrade]]
[[Kategorija:Dobitnici Šestoaprilske nagrade]]
[[Kategorija:Biografije, Zagreb]]
[[Kategorija:Biografije, Zagreb]]

[[Kategorija:Biografije, Hrvatska]]
[[Kategorija:Rođeni 1958.]]
[[Kategorija:Rođeni 1958.]]

Verzija na dan 8 februar 2018 u 19:36

Datoteka:Aleksandra romanic.jpg

Aleksandra Romanić, bosanskohercegovačka pijanistica

Rođena je u Zagrebu [1](1958.). U Sarajevu je učenica Faride Mušanović kod koje završava srednju muzičku školu. Već sa 16 godina odlazi u Moskvu gdje u prestižnoj klasi Vere Gornostaeve na Konzervatorijumu “Čajkovski” ostaje punih devet godina. Nakon toga se usavršavala na Julliardu u New Yorku kod prof. Gyorgy Sandora. Bila je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ima bogatu koncertnu karijeru širom Evrope i S.A.D.-a. Kao solistica nastupala je sa svim velikim orkestrima bivše Jugoslavije, kao i sa Minhenskim filharmoničarima. Gostovala je na renomiranim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Interforum Budimpešta, Maltafest, Festival Ljubljana itd. Svira djela standardne klavirske literature. Njene interpretacije muzička kritika označava kao izuzetan spoj lirizma i virtuoznosti. Za izvedbe i snimke malo poznate klavirske literature (Galuppi, Medtner, Koechlin, Zilcher) je dobila laskave kritike. Trenutno živi u Minhenu.

Aleksandra Romanić je dobitnica je velikog broja nagrada na značajnim jugoslavenskim i internacionalnim takmičenjima i svakako je jedna od najboljih pijanistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Reference

  1. ^ "Washington Talk: Briefing; Honoring 'Fred the Red'". The New York Times. 1987-12-21. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 2016-01-30.