Razlika između verzija stranice "Merlin (grupa)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Historija: clean up, replaced: 0tih → 0-ih using AWB
mNo edit summary
Red 11: Red 11:
| porijeklo = [[Bosna i Hercegovina]]
| porijeklo = [[Bosna i Hercegovina]]
| album1 = ''[[Merlin (Merlin)|Merlin]]''
| album1 = ''[[Merlin (Merlin)|Merlin]]''
| godina1 = ''(1987.)''
| godina1 = ''1987.''
| album2 = ''[[Nešto lijepo treba da se desi (Merlin)|Nešto lijepo treba da se desi]]''
| album2 = ''[[Nešto lijepo treba da se desi (Merlin)|Nešto lijepo treba da se desi]]''
| godina2 = ''(1989.)''
| godina2 = ''1989.''
| najnoviji_album = ''[[Peta strana svijeta (Merlin)|Peta strana svijeta]]''
| najnoviji_album = ''[[Peta strana svijeta (Merlin)|Peta strana svijeta]]''
| godina3 = ''(1990.)''
| godina3 = ''1990.''
}}
}}
'''Merlin''' je bila [[Bosna i Hercegovina|bosanskohercegovačka]] muzička grupa aktivna u periodu između [[1983]]. i [[1991]]. godine. Frontmen i jedan od osnivača grupe, Dino Dervišhalidović, nastavio je solo karijeru sa umjetničkim imenom [[Dino Merlin]].
'''Merlin''' je bila [[Bosna i Hercegovina|bosanskohercegovačka]] muzička grupa aktivna u periodu između [[1983]]. i [[1991]]. godine. Frontmen i jedan od osnivača grupe, Dino Dervišhalidović, nastavio je solo karijeru sa umjetničkim imenom [[Dino Merlin]].

Verzija na dan 9 februar 2018 u 08:29

Merlin
Osnovne informacije
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviPop - Rock
Karijera1985 - 1990.
IzdavačiDiskoton

Merlin je bila bosanskohercegovačka muzička grupa aktivna u periodu između 1983. i 1991. godine. Frontmen i jedan od osnivača grupe, Dino Dervišhalidović, nastavio je solo karijeru sa umjetničkim imenom Dino Merlin.

Historija

Krajem 1970-ih godina, Dino Dervišhalidović i Mensur Lutkica, osnivaju bend "DINO". Vježbali su pjesme na Lutkicinoj klavijaturi. Jedne noći u kafani u jednoj sarajevskoj mahali izvode pjesmu "Kad bih bio bijelo dugme". Lutkica je svirao gitaru, a Dino bas i pjevao. Loše kritike te večeri odvraćaju Dinu od bavljenja muzikom. Zapošljava se u "Svjetlosti", kasnije u "Unisu", ženi se s Amelom. Nakon toga daje otkaz u "Unisu" i 1983. godine ponovo okuplja grupu. Na jednoj zabavi, biralo se ime grupe. Papirići su se izvlačili iz Dininog cilindra. Lutkicina djevojka, Davorka, izvukla je, sada već kultno ime, Merlin.

Godine 1984. prijavljuju se na prvi festival "Nove nade, nove snage". "Merlin" izvodi obradu pjesme "Motori" i pobjeđuje u sastavu: Edin Dervišhalidović - Dino (vokal), Amir Bjelanović - Tula (gitara), Enver Milišić - Mili (bas-gitara), Mensur Lutkica (klavijature) i Džafer Saračević - Džaf (bubnjevi). S namjerom da snime album, nešto para i demo snimcima kreću na put. Obišli su sve diskografske kuće u Jugoslaviji i niko ih nije primio. Kasnije su navratili u "Blap", studio Brane Likića (lider grupe Rezonansa), gdje snimaju prvi album pod nazivom "Kokuzna vremena" koji 1985. godine izdaje Diskoton. Sa ploče se izdvajaju pjesme "Kokuzna vremena" i "Ljubav nije paradajz", koje je Dino napisao još dok je radio u "Unisu".

Grupi se prišiva etiketa blijede kopije "Bijelog dugmeta", ali "Merlin" to demantira albumom "Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe". Ploča podiže pravu lavinu iz jugoslavenskog muzičkog vulkana. Inspirisan novonastalim pokretom "New Partisans", što se osjeti u pjesmi "Cijela Juga jedna avlija", album dovodi do izražaja Dinin autorski rad. Te 1986. "Merlin" puni Zetru, što je i danas za izvođače i bendove veliki uspjeh. Veliki hitovi postaju pjesme "Nek' padaju ćuskije", "Lažu me", "Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe". Pjesma "Uspavanka za Gorana B." posvećena je Goranu Bregoviću.

Da se pokrenuta lavina ne zaustavi, članovi "Merlina" su se pobrinuli 1987. godine kada su objavili ploču "Merlin". Album nije bio toliko primjećen u javnosti, ali su sa njega ostale poznate pjesme "Tebi je lako", "Niko kao ja (tvoj veseli Bosanac)", "Kad ti dođem, nesrećo", "Lejlo" i "Božić je". U pjesmi "Kad ti dođem, nesrećo" Dino koristi refren od Tome Zdravkovića - pjesma "Noćas mi srce pati".

1988. godina prolazi bez njihovog albuma, pa se pojavljuje priča da je sve bilo samo prolazna priča. Demant stiže ubrzo snimanjem evergreena "Kad zamirišu jorgovani" u duetu sa Vesnom Zmijanac, za koji su snimljena tri različita video-spota. Tada se mjenja sastav grupe. Na mjesto Lutkice za klavijature dolazi Mustafa Nurak - Bugi, dok Milog s basom zamjenjuje Aleksandar Aćimović - Aca.

Dino u međuvremenu piše pjesme za folk izvođače, što se odražava 1989. godine. Naime, tada izlazi antologijska ploča "Nešto lijepo treba da se desi", prošarana folkom, na kojoj je skoro svaka pjesma hit. "Mjesečina", "Bosnom behar probeharao", "Zar je to sve što imam od tebe", "Ne plači mati", "Nešto lijepo treba da se desi", "Kad zamirišu jorgovani" (rock verzija), "Jel' Sarajevo gdje je nekad bilo" i dr. Zanimljiva je priča oko "Mjesečine". Na zagrebačkom koncertu grupe "UB40" dok je izvođena pjesma "Where Did I Go Wrong", pustili su publiku da otpjeva refren, a oni u glas "Mjesečina k'o dukat žut...". Članovi "UB40" htjeli su tužiti Dervišhalidovića, ali su ih organizatori koncerta spriječili[potreban citat]. Ploča biva prodana u 300.000 primjeraka, jugoslavenska turneja rasprodana do zadnje karte, snimljeno je 6 spotova, dobijena nagrada za Dijamantnu ploču itd.

Godine 1990. "Merlin" objavljuje album "Peta strana svijeta" s hitovima "Harmonika", "Šta ti značim ja", "Pala magla", "Učini mi pravu stvar", "Sa mojih usana". Ploča je bila još folkoidnija nego "Nešto lijepo treba da se desi", ali Dinin glas dao je pop-zvuk. Diskoton je uvidio šta se dešava, te izbacuju kompilaciju "Najveći hitovi" sa 15 pjesama. 1991. godine grupa "Merlin" nastupa na YUTEL-ovom koncertu za mir, na kojem izvodi pjesmu "Ljubav nema granica", koja je napravljena specijalno za tu priliku, a obrada je grupe "Queen" - "We Will Rock You". Niko nije ni slutio da će se te godine "Merlin" raspasti. Na početku rata u Bosni 1992. godine poginuli su članovi benda Aleksandar Aćimović i Mustafa Nurak-Bugi[potreban citat] kao i menadžer grupe Kemal Bisić. Dino nastavlja sam te svom imenu dodaje ono "Merlin" - tako da nastaje Dino Merlin.