Razlika između verzija stranice "Hidroelektrana Grabovica"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Hidroelektrana Grabovica''' nalazi se na rijeci Neretvi, u općini Jablanica, Bosna i Hercegovina. Puštena je u rad 1982. godine. <ref>[http://www.elektropr...
 
Red 24: Red 24:
[[Kategorija:Hidroelektrane u Bosni i Hercegovini|Grabovica]]
[[Kategorija:Hidroelektrane u Bosni i Hercegovini|Grabovica]]
[[Kategorija:Jablanica]]
[[Kategorija:Jablanica]]
[[Kategorija:Elektroprivreda Bosne i Hercegovine]]

Verzija na dan 15 februar 2018 u 22:53

Hidroelektrana Grabovica nalazi se na rijeci Neretvi, u općini Jablanica, Bosna i Hercegovina. Puštena je u rad 1982. godine. [1] Nalazi se na oko 13 km nizvodno od Jablanice.

Akumulacija i brana

Područje sliva rijeke Neretve s energetskog gledišta je jedno od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini. Morfologija terena u području sliva i neravnomjerne padavine prouzrokuju u zimskom i proljetnom periodu nagle pojave velikih voda sa znatnim proticajima.

Akumulacija HE Grabovica nastala je izgradnjom betonske brane visoke 60 m i prostire se dužinom od oko 11 km od brane u naselju Grabovica do odvodnih kanala HE Jablanica u naselju Jablanica. Akumulacija je izduženog oblika sa izrazito malom širinom, tako da se uglavnom nalazi u kanjonu Srednje Neretve.

Brana HE Grabovica je betonska gravitaciona brana. U tijelu brane nalaze se 2 prelivna polja sa evakuacionim tunelima, temeljni ispust, dvije ulazne građevine, kontrolna galerija, te potrebni uređaji i instrumenti za tehničko osmatranje. Svi evakuacioni organi imaju zajedničku bučnicu za rasipanje energije.

Temeljni ispust služi za evakuaciju velikih voda i totalno pražnjenje akumulacije. Temeljni ispust je izveden u obliku tunela promjera 4,4 m i dužine 122 m koji je lociran ispod montažnog platoa na lijevom boku brane sa ispuštanjem vode u zajedničku bučnicu.

Radi obezbjeđivanja sigurnosti brane, održavanja objekata i preljevnih organa u funkcionalnom stanju, vrši se uklanjanje i zbrinjavanje plutajućeg čvrstog otpada koji se nakupi na profilu brane (aktivnosti se provode po potrebi i u normalnom režimu rada elektrane).

Plutajući čvrsti otpad akumulira se u akumulaciji kao rezultat djelovanja lokalnih zajednica, privrednih subjekata u okruženju i stanovnika, te njihovog odnosa prema okolini i vodi, kao i bujičarskih efekata vodotoka koji gravitiraju prema akumulaciji. Ovaj otpad nije rezultat proizvodnog procesa niti drugih aktivnosti u hidroelektranama, a hidroelektrane ne mogu uticati na njegovo nastajanje u bilo kojoj formi. [2]

Karakteristike

  • Tip objekta - pribranska sa gravitacionom betonskom branom visokom 60 m. Elektrana je preko 220 kV razvodnog postrojenja priključena na elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine.
  • broj agregata: 2
  • instalirana snaga: 114 MW
  • tip turbine: Kaplan/Litostroj
  • generator: Končar
  • srednja godišnja proizvodnja: 334 GWh

Reference