Razlika između verzija stranice "Rimokatolička crkva"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika 92.36.155.103 (razgovor) na posljednju izmjenu koju je napravio EdinBot
No edit summary
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
'''Rimokatolička crkva''' je jedna od velikih kršćanskih crkava. Nastala je [[1054]]. [[Veliki raskol|velikim raskolom]] između istočnog i zapadnog kršćanstva. Od [[Drugi vatikanski sabor|Drugog vatikanskog sabora]] ([[1962]]-[[1965]]) naziva se i ''Katoličkom crkvom'', mada su sve kršćanske crkve katoličke (univerzalne).
'''Rimokatolička crkva''' je jedna od velikih kršćanskih crkava. Nastala je [[1\cama je alah istočnog i zapadnog kršćanstva. Od [[Drugi vatikanski sabor|Drugog vatikanskog sabora]] ([[1962]]-[[1965]]) naziva se i ''Katoličkom crkvom'', mada su sve kršćanske crkve katoličke (univerzalne).


Detaljnije pogledajte članak: [[Rimokatoličanstvo]].
Detaljnije pogledajte članak: [[Rimokatoličanstvo]].

Verzija na dan 18 februar 2018 u 16:20

Rimokatolička crkva je jedna od velikih kršćanskih crkava. Nastala je [[1\cama je alah istočnog i zapadnog kršćanstva. Od Drugog vatikanskog sabora (1962-1965) naziva se i Katoličkom crkvom, mada su sve kršćanske crkve katoličke (univerzalne).

Detaljnije pogledajte članak: Rimokatoličanstvo.

Katolici

Katolički krst (križ)

Katolici su pripadnici rimokatoličke crkve. Kršćanska crkva je podjeljena 1054. godine na zapadnu (katoličku) i istočnu (pravoslavnu). Taj događaj je poznat kao Crkveni raskol. Kasnije su se od katolika ponovo odvojili protestanti.

Katolici su kršćanski vjernici koji vjeruju u jednoga Boga i kojim je Papa vrhovni poglavar. U katoličanstvu ima zajedničkih elemanata sa ostalim krščanskim religijama, ali ima i posebnosti (kao što je npr. Čistilište, prije ulaska u Raj). Prema posljednjim procjenama, danas na svijetu živi oko milijardu katolika. Najviše ih živi u Latinskoj Americi, južnoj Evropi, te nekim dijelovima centralne Afrike. Osnov katoličke vjere je vjera u jednog Boga i Isusa Krista (u islamu Isa a.s.). Simbol katoličanstva je križ.

Vanjski linkovi

  • Vatican.va  – zvanična web stranica Vatikana
  • News.va  – zvanična web stranica o vijestima iz Vatikana