Jump to content

Regije Italije: razlika između verzija

m
nema sažetka izmjene
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
m (Kategorija:Regije u Italiji dodata (uz pomoć HotCata))
mNo edit summary
{{Nedostaju izvori}}
Republika [[Italija]] svojim [[Ustav]]om iz [[1948]]. predviđa unutrašnje državno uređenje, kojeg čini 20 '''regija''' (it: Sg. ''regione''; Pl. ''regioni'') ili pokrajina, koje su osnovane na osnovu različitih historijskih, geografskih, kulturnih i privrednih kriterija. Italijanskim regijama Ustavom je zagarantovana određeni stepen samostalnosti, pri čemu se neke od regija toga i pridržavaju. Pet regija imaju poseban status samostalnosti, a tu spadaju regije: [[Furlanija-Julijska Krajina]], [[Sardinija]], [[Sicilija]], [[Trentino-Južni Tirol]] i [[Valle d'Aosta]].
Posljednjih godina su se na italijanskoj političkoj sceni pojavile određene tenzije za još većom samostalnosti regija, pa čak i odvajanjem od države. Jedna od političkih partija koja se najglasnije zauzima za to je nacionalistička [["Lega Nord"]] italijanskog političara Umberta Bossija.
 
[[Trentino-Južni Tirol]] ima dva glavna grada: [[Trento]] za dio regije Trentino naseljen većinskim italijanskim stanovništvom i [[Bocen]] za Južni Tirol sa većinskim stanovništvom njemačkog govornog područja. Svaka od italijanskih regija ima svoj parlament i vladu (''Giunta Regionale'') na čijem čelu se nalazi predsjednik.
[[Datoteka:Italy.geohive.gif|desno|350p|Administrativna podjela Italije na regije]]
 
{| class="wikitable"
 
{| {{prettytable}} cellpadding=2 cellspacing=0
! Regija
! [[Glavni grad]]
|}
 
== Vanjski linkovi ==
* {{Commonscat-inline|Regions of Italy}}
 
{{Administrativne podjele država Evrope}}
{{Italijanske regije}}
 
[[Kategorija:Geografija Italije]]
[[Kategorija:Administrativne podjele po državama]]