Razlika između verzija stranice "Generacija Bez Kompasa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Izmjena u toku}}
{{Infokutija muzičar
{{Infokutija muzičar
| ime = Generacija Bez Kompasa
| ime = Generacija Bez Kompasa

Verzija na dan 25 februar 2018 u 22:51

Generacija Bez Kompasa
PorijekloSrebrenik, Bosna i Hercegovina
ŽanroviRock
Karijera1991.–sada
IzdavačiSarajevo Disk
Članovi
  • Almin Bajraktarević
  • Nedim Bajraktarević
  • Malik Smajlović
  • Faruk Smajlović
  • Muharem Bajraktarević

Generacija Bez Kompasa je grupa iz Srebrenika (BiH) osnovana 1991. godine[1]. Grupa je izdala dva albuma, Epitaf[2] (2002., Sarajevo Disk), te Na rukama rulje 2018. godine.

Biografija

Generacija Bez Kompasa osnovana je 1991. godine u Srebreniku.[3] S obzirom na ratno stanje, u tom periodu bend se sporadično i vrlo rijetko sastajao. Svirali su obrade svojih muzičkih uzora kao sto su Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath. Krajem devedestih godina prošloga vijeka band počinje aktivnije da svira i radi na autorskim pjesmama. To je rezultiralo debitantskim album naziva Epitaf, koji je izdat pod okriljem Sarajevo diska 2002. godine. Album je po mišljenju mnogih rock kritičara iz BiH bio izuzetno dobar, međutim zbog neadekvatne promocije, album nije postigao neki veći uspjeh. Nakon toga Generacija Bez Kompasa, usljed privatnih obaveza članova benda kao i zbog određenih međusobnih sukoba u bendu prestaje da radi i svira. To traje do 2006. godine kada dolazi do promjena u bendu i bend se ponovo okuplja i počinje da svira. Na mjesto bubnjara dolazi Muharem Bajraktarević, dok na mjesto frontmana dolazi mladi pjevač iz Srebrenika Malik Smajlović. To je bila prekretnica u samom radu bendu koji počinje sve učestalije svirati i postepeno raditi na novim pjesmama. Izražene instrumentalne dionice, visoki i moćni vokali postaju stil koji Generacija bez kompasa polako počinje da promoviše. Prisutan je ocigledan uticaj bendova poput Deep Purplea, Led Zeppelina, Pink Floyda...

2008. godine bend učestvuje na festivalu zabavne muzike u Bihaću i gdje nakon duže vremena izbacuje novi sing pod nazivom Kad poželiš. Nakon toga na red dolaze i drugi festivali gdje bend polako radi na promociji i uporedo na stvaranju novog albuma. U narednih nekoliko godina bend izdaje još nekoliko singlova i na taj način još više utemeljuje svoj stil, karakterističan po istaknutijim vokalno-instrumentalnim dionica. Vokal Malik Smajlovć polako prerasta u vrhunskog frontmana i njegovi visoki i moćni vokali, formirani pod uticajem Ronnie James Dia, Davida Coverdalea, Glenn Hughesa, Jorn Landea, polako ali sigurno postaju zaštitini znak benda. U međuvremenu bend radi i tribute projekat u čast progressive rock pionirima bivse Jugoslavije, grupi Smak koji prolazi veoma zapaženo.[4] 2018. godine Generacija Bez Kompasa izdaje svoj drugi album naziva Na rukama rulje. Album stilski različit gdje su prisutni elementi klasičnog hard rocka pa do etna, bluesa pa čak i jazz (instrumental – Srklet), kritički je vrlo hvaljen i podržan od strane kolega, te govori o raznim aktuelnim društvenim temama.

Generacija Bez Kompasa sredinom 2018. godine kreće na turneju po regionu na kojoj će promovisati svoj novi album.

Članovi grupe

Sadašnji članovi

  • Almin Bajraktarević – gitara
  • Nedim Bajraktarević – bas-gitara
  • Malik Smajlović – vokal
  • Faruk Smajlović – klavijatura
  • Muharem Bajraktarević - bubanj

Diskografija

Studijski albumi

  • Epitaf (2002.)
  • Na rukama rulje (2018.)

Reference

Vanjski linkovi